Home » Geen categorie » Tsjechië verovert vierde Fed Cup-beker

Tsjechië verovert vierde Fed Cup-beker

Tsjechië verovert vierde Fed Cup-beker

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tsjechië heeft voor de vierde keer de Fed Cup gewonnen. In Praag was het Tsjechische vrouwenteam in een spannend duel net iets te sterk voor de Russen.

De afgelopen vier jaar had Tsjechië enkel in 2013 de Fed Cup-beker niet mee naar huis kunnen nemen. Toen was het Italië die Tsjechië in de halve finales had tegengehouden. Dit keer was het enkel nog Rusland die hen van een nieuwe titel konden afhouden.

Dat beide teams gebrand waren op een overwinning, zag je aan de ijzersterke opstelling. Onder aanvoeren van niemand minder dan Maria Sharapova (WTA-4), trok Rusland met ook nog Ekatarina Makarova (WTA-23; WTA D-10), Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-28; WTA D-27) en Elena Vesnina (WTA D-8) naar Praag. Daar werden ze opgewacht door Petra Kvitova (WTA-6), Lucie Safarova (WTA-9; WTA D-4), Karolina Pliskova (WTA-11; WTA D-46) en Barbora Strychova (WTA-41; WTA D-28).

Beide kapiteins hadden echter een verrassingselement achter de hand, want niet de nummers een en twee van beide landen speelden de enkelduels. Voor Rusland werd Pavlyuchenkova verkozen boven Makarova, terwijl Pliskova mocht opdraven voor Tsjechië in plaats van Safarova. Op de eerste dag konden zij echter de absolute toppers – Kvitova en Sharapova – niet verrassen. Pavs leek even op weg naar een stunt door de allereerste set van deze finale met 2-6 te pakken, maar daarna zette Kvitova de puntjes op de spreekwoordelijke i: 6-1 en 6-1. Even later klaarde ook Sharapova haar klus: 6-3 en 6-4. 1-1 dus na dag één van de finale.

Op dag twee waren alle ogen gericht op de clash tussen de aanvoerders Sharapova en Kvitova. Na een mindere start van de Russische (3-6), schakelde ze een versnelling hoger om Rusland voor het eerst op voorsprong te brengen (1-2): 6-4 en 6-2. Daarna kreeg Pavlyuchenkova de kans om het uit te maken tegen Pliskova, maar die laatste had daar nog geen zin in. Met 6-3 en 6-4 zette ze de Russin aan de kant en was alles te herdoen in het dubbelspel: 2-2.

Opnieuw werd er in dat dubbelspel niet geopteerd voor de beste ploeg op papier (en dus moesten Safarova en Makarova opnieuw op de bank blijven zitten). Wel op het veld: Pliskova & Strychova en Pavlyuchenkova & Vesnina. Heel even leek de Fed Cup-beker de Tsjechen te gaan ontglippen toen ze 4-6 achterkwamen. Pliskova kon met de steun van het publiek echter nog een nieuw energievaatje opentrekken en met 6-3 en 6-2 was het thuisland alsnog aan het feest.

Op die manier wint Tsjechië al voor de vierde keer (en dat in de laatste vijf jaar) de Fed Cup-titel. Daarmee treden ze in het selecte clubje van Italië en uitgerekend Rusland die elk ook al vier keer wisten winnen. Met de overwinningen van Tsjecho-Slowakije erbij, zitten ze zelfs al aan negen overwinningen. Enkel de VS doen met 17 eindoverwinningen beter.

Tsjechië wint Fed Cup 2015 - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Tsjechië wint Fed Cup 2015 – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws