Home » ATP » Tsonga en racisme: “Mijn vrienden mochten binnen, ik niet”

Tsonga en racisme: “Mijn vrienden mochten binnen, ik niet”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De tenniswereld engageert zich volop naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Ook Jo-Wilfried Tsonga doet nu zijn verhaal.

De Fransman vertelt dat hij in zijn jeugd meermaals in aanraking kwam met racisme. “Ik heb een zwarte vader en een blanke moeder, dus ik zie mezelf als zwart én blank”, opent Tsonga.

“Op school was ik één van de enige kinderen met een immigrant als vader. Dan kan je wel raden wat er gebeurde…”

Bijnamen en uitschelden

“Men heeft mij altijd gezegd dat ik hier over moet praten en ik doe dat ook niet snel, maar ik ben niet naïef. Het begon met bijnamen op school, iets waar ik heel gevoelig voor was. Ik werd ook af en toe uitgescholden en men controleerde heel vaak mijn identiteitsgegevens op straat, terwijl mijn vrienden nooit werden gecontroleerd.”

De tennisser werd zelfs geweigerd in zaken waar zijn vrienden zonder problemen werden toegelaten. “Mijn vrienden mochten naar binnen, ik kreeg geen toelating. Ook mijn vader werd soms minachtend behandeld. Dat was pijnlijk voor mij.”

Congolese afkomst

Tsonga ergerde zich naar eigen zeggen ook mateloos aan bepaalde media die hem in het begin van zijn carrière de “Franse tennisser van Congolese afkomst” noemden. “Ik ben toch gewoon Fransman?”, klinkt het.

Nieuwe tennisoutfit? Racket? Ballen? Snaren? … 🎾 Klik hier voor kortingen tot wel 80% op de grootste merken! 🤑 🔥

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS