Home » Grand Slam » Wimbledon » Umpire breekt Van Uytvanck op Wimbledon

Umpire breekt Van Uytvanck op Wimbledon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Alison Van Uytvanck (WTA-89) kwam op twee punten van een stunt én de derde ronde op Wimbledon, maar kon het net niet uitmaken. Domina Cibulkova (WTA-10) vond nog energie op het einde van de match om zo Van Uytvanck alsnog aan de kant te schuiven.

Niemand dichtte Van Utyvanck voor de partij veel kansen toe. Als newbie op Wimbledon had ze in de eerste ronde haar allereerste grandslamoverwinning op zak gestoken, maar stond ze in de tweede ronde tegenover de ervaren Cibulkova. Zij haalde dit jaar nog de finale van de Australian Open en stond al in elke Grand Slam in de kwartfinales. Van Uytvanck wou dan ook vooral genieten van het tennis en de atmosfeer op show court 12.

In het begin leek de partij de verwachte kant op te gaan. Cibulkova kreeg al meteen in de eerste game breakkansen en op de tweede servicebeurt gaat ze ook effectief door de service van haar Belgische tegenstandster: 1-2. Wat niemand echter voorspeld had, was dat Van Uytvanck haar niveau dan zou opkrikken en zou profiteren van de hoge foutenlast van de Slowaakse. Ali brak meteen terug en stoomde zowaar door naar een 6-3-overwinning.

Het eerste deel van de tweede set kreeg ongeveer hetzelfde verloop. Cibulkova brak om haar opslag meteen daarna in te leveren. Dit maal haalde Pome echter de fouten uit haar spel om de bordjes terug in evenwicht te hangen: 3-6. Een derde set zou dus de beslissing moeten brengen.

In het begin van die derde set hadden beide speelsters last om hun eigen opslag binnen te halen. Telkens passeerden er heel wat deuces en breakpunten voordat de game gewonnen werd. Uiteindelijk was het de Belgische die het eerst breakte. Met stevig tennis en een Cibulkova die nog steeds meer fouten maakte dan ze gewend was, bleef Van Uytvanck in het zadel en leek ze op weg naar de stunt: 5-2. Bij 5-3 mocht ze zelfs gaan serveren voor de wedstrijd, maar na twee breakpunten weg te werken en tot deuce terug te komen, was het toch Cibulkova die er op en er over ging. Ali was volledig de kluts kwijt en plots stond het 5-6. Eén keer kon Van Uytvanck Cibulkova, die serveerde voor de wedstrijd, nog tegenhouden, maar toen ze ook bij 6-6 haar opslag moest inleveren viel het doek: 6-8.

En zo eindigt Wimbledon alsnog een beetje in mineur voor Alison Van Uytvanck die toch oprecht trots mag zijn met haar prestatie.

[alert type=”info” title=”Kostte de scheidsrechter Van Uytvanck de match?”]Alison Van Uytvanck kwam heel kort bij een grote stunt en meteen ook haar grootste overwinning uit haar carrière, maar uiteindelijk was het toch Cibulkova die de wedstrijd naar haar trok. De manier waarop, en vooral de rol van de stoelscheidsrechter daarin, doet echter vele wenkbrauwen fronsen.

Op het einde van de tweede set kreeg Alison Van Uytvanck een waarschuwing voor de tijd die ze nam tussen twee punten als ze aan het serveren was. En eerlijk is eerlijk, ze nam inderdaad veel tijd, en misschien zelfs meer dan de toegestane 20 seconden. Toch was de waarschuwing onverwacht aangezien het niet de gewoonte is dat speelsters op de WTA-toer daar op worden gewezen. Getuige daarvan is de finale van Roland Garros waarbij Maria Sharapova elk punt duidelijk te veel tijd nam voordat ze zou serveren. Pas in de derde set – nadat ze ook al een extreem lange toilet break nam – kreeg ze daarvoor een waarschuwing.

Er zou echter geen haan naar gekraaid hebben – want juist is juist – mocht de scheidsrechter zich op het einde van de derde set niet terug zijn gaan moeien. Nadat Van Uytvanck bij 5-3 net knap twee breakballen had weggewerkt en terug tot deuce (en dus op twee punten van de match) kwam, krijgt de Belgische die klaar stond om te serveren een time violation. Gevolg: eerste service (net het grote wapen van Van Uytvanck) wordt afgepakt. Cibulkova maakt een knappe return op een ingehouden tweede opslag en gaat door om de game te winnen.

Maar ook daar blijft het niet bij. Bij 5-5 en 30-30, opnieuw een belangrijk punt dus op de opslag van Van Uytvanck, belandt een return van Cibulkova duidelijk achter de baseline. Aangezien er geen hawk-eye is op Court 12 van Wimbledon, speelde de Belgische verder, maar verliest het punt. En even later, jawel, ook de game.

Ook bij 6-6 staat het geluk niet aan de kant van de Belgische. Bij 15-40 slaat Ali een winning serve, maar die wordt uitgegeven door de lijnrechter. De stoelscheidsrechter corrigeert, maar het punt moet wel opnieuw worden gespeeld. Dit maal wint Cibulkova het: 6-7.

Toch siert het Alison Van Uytvanck dat ze na dit alles na de partij alsnog gewoon de umpire een hand gaat geven. Vele spelers en speelsters met een pak meer ervaring zouden het anders gedaan hebben.

“Cibulkova wint nadat ze 2-5 achterstond in de derde set. Het betekent misschien niet zo veel voor anderen, maar het deed goed om te zien dat Van Uytvanck de scheidsrechter alsnog een hand gaf.
[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS