Home » Geen categorie » ‘Unbreakable’: Hoe voormalig toptennisster jarenlange mishandeling door haar vader overwon

‘Unbreakable’: Hoe voormalig toptennisster jarenlange mishandeling door haar vader overwon

‘Unbreakable’: Hoe voormalig toptennisster jarenlange mishandeling door haar vader overwon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ex-toptennisster Jelena Dokic werd jarenlang mishandeld door haar vader. Dat onthulde de 35-jarige Australische enkele maanen geleden in haar autobiografie ‘Unbreakable’. Vandaag kan ze weer genieten van het leven.

Jelena Dokic maakte al op jonge leeftijd naam en faam in de tenniswereld. Op haar zeventiende bereikte ze de halve finales op Wimbledon en de Olympische Spelen. Twee jaar later prijkte ze al op plaats vier op de wereldranglijst. Uiteindelijk won ze zes WTA-titels en borg ze in 2014 definitief haar tennisracket op. Een carrière geruïneerd door vader Damir, zo bleek uit haar autobiografie die eind vorig jaar verscheen.

Pak slaag

“Ik was nog maar zes jaar toen hij me in het gezicht sloeg na een tennistraining. Vanaf dat moment probeerde ik alsmaar harder te werken uit schrik voor mijn vader. Het was echter nooit goed genoeg en de situatie werd alleen maar erger. Hij maakte me uit voor hopeloze koe en vuile slet. Na een slechte training of wedstrijd kreeg ik altijd een pak slaag. Hij haalde zijn leren bruine riem tevoorschijn of begon me te schoppen. Één keer zo hard dat ik het bewustzijn verloor (tijdens de Maurier Open in Canada in 2000).”

Zelfmoord

Zwijgen deed Dokic in alle talen. Enkel haar moeder bracht ze op de hoogte, maar die ondernam geen actie. De Australische nam uiteindelijk het heft in eigen handen. “In 2002 ben ik op een nacht thuis vertrokken met een koffer en een tennisracket. Het was de enige juiste beslissing, want mentaal was ik helemaal op. Ik werd depressief en op een bepaald moment heb ik bijna zelfmoord gepleegd.”

Steun

En wat als Dokic wel op haar familie kon rekenen? “Met meer steun zou ik ongetwijfeld meer uit mijn carrière hebben gehaald. Veel mensen zeggen dat ik een Grand Slam zou gewonnen hebben of dat ik het nummer één van de wereld zou geweest zijn. Het is bijzonder hard om daaraan te denken. Te meer omdat andere spelers en speelsters wel een normale familiesituatie hebben en wel veel steun en hulp krijgen.”

Toekomst

Vandaag is Dokic echter opnieuw gelukkig. “Ik geniet weer van het leven en ik speel uiteraard nog altijd graag tennis. Op een dag hoop ik met mijn vriend één of meer kinderen te verwelkomen”, zegt ze in een gesprek met de Amerikaanse zender CNN. Intussen wordt ook haar boek verfilmd, in januari 2019 zou die documentaire op tv moeten verschijnen.

https://twitter.com/yesiort03018238/status/1001402839552352256

Steven Gijbels

Steven Gijbels

Meer nieuws