Home » Grand Slam » US Open » US Open 2016: Preview dag 9: Laatste Belg treedt aan, eerste vier halve finale-plekken worden uitgedeeld

US Open 2016: Preview dag 9: Laatste Belg treedt aan, eerste vier halve finale-plekken worden uitgedeeld

US Open 2016: Preview dag 9: Laatste Belg treedt aan, eerste vier halve finale-plekken worden uitgedeeld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op dag negen van de US Open 2016 treedt de laatste nog actieve Belg aan: Zizou Bergs komt in actie in het dubbelspel. Op het hoofdtoernooi vechten vier vrouwen en vier mannen uit wie er in de halve finales mogen staan.

De Belgen

Met slechts één Belg die een ronde kon winnen op een hoofdtabel dit jaar, is de balans voor de Belgen bijzonder pover. Op dag negen komt er echter nog een laatste kans met Zizou Bergs (ITF-60) die in het juniorendubbel aantreedt. Samen met de Israëliër Yshai Oliel (ITF-39) stapt hij rond de klok van 23 uur het veld op. Tegenover hem staan de achtste reekshoofden: de Argentijn Genaro Alberto Olivieri (ITF-10) en de Spanjaard Eduard Guell Bartrina (ITF-35).

Matches of the Day

Nog acht vrouwen en acht mannen strijden om de titel in New York. Op dag negen vallen er daar in elke categorie opnieuw twee vanaf.

Bij de vrouwen is er de kwartfinale tussen verrassingen Caroline Wozniacki (WTA-74) en Anastasija Sevastova (WTA-48). Wozniacki heeft natuurlijk het meeste ervaring op deze grote gelegenheden, maar Sevastova verbaasde vriend en vijand al door achtereenvolgens Schmiedlova (WTA-85), Muguruza (WTA-3), Bondarenko (WTA-59) en Konta (WTA-14) uit te schakelen. Kan ze ook Wozniacki aan dat lijstje toevoegen?

Caroline Wozniacki - © Marianne Bevis (Flickr)
Caroline Wozniacki – © Marianne Bevis (Flickr)

De standvastige Angelique Kerber (WTA-2) wacht in de andere kwartfinale op Roberta Vinci (WTA-8). Als finaliste van 2015 heeft die laatste zeker wat extra druk op haar schouders liggen, maar daar geeft ze voorlopig niet aan toe. De wedstrijd lijkt open te liggen, want de laatste keer dat ze tegen elkaar speelden was in 2013 (in 2015 gaf Kerber al op nog voor ze op de baan gekomen was). Drie jaar later ziet de carrière van beide dames er helemaal anders uit en hangt er voor allebei heel wat van af: Vinci moet nog enkele rondes winnen om haar positie in de top 10 te handhaven; Kerber is nog altijd op koers om Serena Williams (WTA-1) van de troon te stoten op de rankings.

Angelique Kerber - © Tani
Angelique Kerber – © Tani

Ook de mannen starten aan hun kwartfinales. Novak Djokovic (ATP-1) is de enige van de vier top 8-spelers uit zijn tabelhelft die zich wist te plaatsen voor de kwartfinales en lijkt daardoor op papier een redelijk eenvoudige weg naar de finale te hebben. Die weg start vanavond met een partij tegen Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-11). Beide heren kennen elkaar door en door, want het wordt al hun drieëntwintigste ontmoeting. Zeven keer won Tsonga, maar de laatste keer dateert van 2014. De twee recentere ontmoetingen waren beide voor Djokovic met onder andere een overwinning in twee tiebreaks eerder dit jaar in Indian Wells.

Jo-Wilfried Tsonga - © Christopher Levy (flickr)
Jo-Wilfried Tsonga – © Christopher Levy (flickr)

Als Tsonga in het zand zou bijten, is er echter nog geen reden om te treuren voor de Fransen. Met Lucas Pouille (ATP-25) en Gaël Monfils (ATP-12) die elkaar in de andere kwartfinale in de ogen kijken, zijn zij namelijk zeker van minstens één man in de halve eindstrijd. Op de Australian Open in 2015 speelden Pouille en Monfils voor het eerst en (voorlopig) laatst officieel tegen elkaar, en toen was het showman Monfils die een 0-2 in sets wegwerkte om alsnog te winnen. Of het opnieuw zo spannend gaat worden, valt af te wachten, maar met Monfils ben je alvast verzekerd van een serieuze portie stuntwerk.

Lucas Pouille - © Marianne Bevis (flickr)
Lucas Pouille – © Marianne Bevis (flickr)

[alert type=”info” title=”Programma dag 9″]

De Belgen

R1: Zizou Bergs & Yshai Oliel (ISR) vs. [8] Genaro Alberto Olivieri (ARG) & Eduard Guell Bartrina (ESP)
Court 8, vierde wedstrijd vanaf 17 uur (11 uur lokale tijd)

 

Matches of the day

QF: [7] Roberta Vinci (ITA) vs. [2] Angelique Kerber
Arthur Ashe Stadium, eerste wedstrijd om 18 uur (12 uur lokale tijd)

QF: [24] Lucas Pouille (FRA) vs. Gaël Monfils (FRA)
Arthur Ashe Stadium, tweede wedstrijd vanaf 18 uur (12 uur lokale tijd), niet voor 19 uur (13 uur lokale tijd)

QF: Caroline Wozniacki (DEN) vs. Anastasija Sevastova (LAT)
Arthur Ashe Stadium, eerste wedstrijd om 1 uur (19 uur lokale tijd)

QF: [1] Novak Djokovic (SRB) vs. [9] Jo-Wilfried Tsonga (FRA)
Arthur Ashe Stadium, tweede wedstrijd vanaf 1 uur (19 uur lokale tijd)

 

Het volledige programma van dag 9 kan je hier vinden.
[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws