Home » Grand Slam » US Open » US Open 2016: Round-up dag 1: Net niet voor Mertens, net wel voor Darcis

US Open 2016: Round-up dag 1: Net niet voor Mertens, net wel voor Darcis

US Open 2016: Round-up dag 1: Net niet voor Mertens, net wel voor Darcis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De kop is er af. De eerste dag van alweer het laatste grandslamtoernooi van het jaar zit er op. Voor de Belgen was er niet al te veel succes met slechts één op drie. Voor de topreekshoofden bracht dag één nog niet al te veel problemen met zich mee, al verloor het eerste reekshoofd bij de mannen al wel zijn eerste set.

De Belgen

Drie Belgen traden aan op dag één van de US Open. Steve Darcis (ATP-106) ging al meteen over heel wat tongen door vanuit een volledig verloren positie (twee sets tegen nul en op één punt van de uitschakeling) helemaal terug te vechten en alsnog de match te pakken in vijf sets. Ook Elise Mertens (WTA-137) tenniste zich positief in het daglicht. Door het nummer drie van de wereld het vuur aan de schenen te leggen en haar aan het wankelen te brengen (Mertens kwam tot op één punt van een late break voorsprong in de derde set), gingen heel wat ogen open voor het Belgische toptalent. Uiteindelijk mocht het niet baten en moest Mertens logischerwijze inpakken.

Steve Darcis - © Tani CH
Steve Darcis – © Tani CH

Alison Van Uytvanck (WTA-112) leek op papier dan weer een haalbare tegenstander voor de kiezen te krijgen met de Chinese Yafan Wang (WTA-163). De Grimbergse is echter nog niet terug in het juiste ritme beland en moest de volledige partij knokken om in de wedstrijd te komen. Wang liet dat nooit echt toe en stuurde Ali in twee sets naar huis.

Matches of the Day

Vooraf leken de meeste reekshoofden een haalbare kaart getrokken te hebben bij de loting, maar toch werden er al acht stuks naar de uitgang geleid. Bij de mannen bleef het beperkt tot [14] Richard Gasquet (ATP-15) en [28] Martin Klizan (ATP-29), maar bij de vrouwen werd het een waar slagveld. Zowel [18] Barbora Strycova (WTA-21), [21] Irina-Camelia Begu (WTA-23), [27] Sara Errani (WTA-28), [28] Coco Vandeweghe (WTA-30) als [30] Misaki Doi (WTA-32) werden meteen op dag één naar huis geknikkerd.

Voor de topfavorieten waren er minder problemen met [2] Angelique Kerber (WTA-2) die optimaal profiteerde van de opgave van haar tegenstandster nadat ze de eerste zeven games van de match gewonnen had. Ook voor [4] Rafael Nadal (ATP-5) en [7] Roberta Vinci (WTA-8) – de finaliste van vorig jaar – waren er eenvoudige straight set overwinningen. Topreekshoofd Novak Djokovic (ATP-1) moest wel al meteen een set inleveren, maar bracht de situatie daarna volledig terug in orde met een overwinning in vier sets.

Novak Djokovic - © Tani
Novak Djokovic – © Tani

Dé grote verrassing kwam er echter van Olympisch Kampioene [32] Monica Puig (WTA-35). Na jaren van ongeduldig wachten en speculeren leek ze op de Olympische Spelen eindelijk écht door te breken, maar die doorbraak kon ze daarna niet bevestigen. In de eerste ronde van de US Open werd ze glansloos uitgeschakeld door de Chinese Saisai Zheng (WTA-61).

Monica Puig- © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Monica Puig- © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Moment van de dag

Het moment van dag één heeft natuurlijk weer iets te maken met stuntman Gaël Monfils (ATP-12). Op weg naar zijn overwinning in drie sets vond hij het nodig om middenin het punt even het decor af te breken om daarna bijna bedolven te worden onder het uurwerk op de baan. Grappige beelden, dat is zeker, maar gelukkig hield de Fransman er niets aan over.

https://www.youtube.com/watch?v=hbw2uHmDYM8

 

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws