Home » Grand Slam » US Open » US Open 2016: Round-up dag 12: Djokovic en Wawrinka naar finale

Email

Op de twaalfde dag van de US Open 2016 werden de halve finales bij de heren afgewerkt. In het dubbelspel bij de junioren streed Zizou Bergs eveneens om een plek in de finale.

De Belgen

Na drie mooie overwinningen stond Zizou Bergs (ITF-60) in zijn eerste grandslamtoernooi bij de junioren meteen in de halve finale van het dubbelspel. Met zijn partner Yshai Oliel (ITF-39) nam onze landgenoot het op tegen Juan Carlos Manuel Aguilar (ITF-44) en Felipe Meligeni Rodrigues Alves (ITF-40), een Zuid-Amerikaans duo. Na winst voor Bergs en Oliel in de eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen in de tweede set, die door Aguilar en Meligeni Rodrigues Alves werd gewonnen. Ook in de daaropvolgende supertiebreak bleken deze laatsten de sterksten: 4-6, 7-6 (1) en 10-2.

Matches of the Day

Novak Djokovic (ATP-1) moest in aanloop naar de halve finale in vijf ronden slechts twee volledige wedstrijden spelen. Ook zijn tegenstander, Gaël Monfils (ATP-12), begon relatief fris aan de wedstrijd aangezien hij in zijn vorige wedstrijden nog geen enkele set verloor. De Fransman kon sinds 2005 in 12 duels echter nooit meer winnen van Djokovic en dat bleek ook in deze wedstrijd een cruciaal element. Bijna vanaf het begin van de wedstrijd leek Monfils niet echt in zijn kansen te geloven en pakte hij uit met vreemde shotkeuzes en veelvuldig serve-volleyspel, toch niet zijn sterkste punt. Djokovic won dan ook vrij eenvoudig de eerste twee sets. De broeierige hitte in New York leek de spelers, en vooral Monfils, sterk te hinderen. De Fransman stond tussen de punten telkens voorover gebogen uit te hijgen, maar bleek in de derde set tijdens de punten ineens wel heel geïnspireerd. Monfils pakte de derde set, maar verviel in de vierde set opnieuw in minder spel waardoor de Serviër de set en zo de wedstrijd vrij makkelijk kon binnenhalen: 6-3, 6-2, 3-6 en 6-2. Djokovic plaatst zich zo voor zijn zevende finale in New York en kan zondag voor de derde keer de titel pakken.

De tweede halve finale, tussen Stan Wawrinka (ATP-3) en Kei Nishikori (ATP-7), leek een stuk spannender te gaan worden. Nishikori versloeg de Zwitser enkele weken geleden nog in Toronto. In Rio versloeg hij Rafael Nadal in de wedstrijd om de bronzen medaille en in de vorige ronde wipte hij Andy Murray. Reden genoeg dus om met veel vertrouwen aan de halve finale te beginnen. De Japanner begon ook het best aan de wedstrijd en pakte de eerste set. Ook in set twee kwam Nishikori op voorsprong maar Wawrinka sloeg terug en was in een spannend slot van de set net de betere. Na die setwinst leek de Zwitser bevrijd en nam hij direct een voorsprong in de derde set. Nishikori bleef strijden maar moest de derde set aan Wawrinka laten, die in de vierde set alle twijfels wegnam: 4-6, 7-5, 6-4 en 6-2 voor Wawrinka, die zo voor het eerst de finale bereikt van de US Open.

We ? you Stan the Man. Welcome to the #usopen final. #Wawrinka (?: @gwephoto)