Home » Grand Slam » US Open » US Open 2016: Round-up dag 13: Kerber kroont zich tot koningin van New York

US Open 2016: Round-up dag 13: Kerber kroont zich tot koningin van New York

US Open 2016: Round-up dag 13: Kerber kroont zich tot koningin van New York

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de dertiende dag van de US Open vochten de dames in New York uit wie aan het einde van de rit die felbegeerde, blinkende beker in de lucht mocht steken. Een dag zonder mannen is een dag niet geleefd, dus ook de heren kwamen in actie, in het dubbelspel stond Jamie Murray (ATP D-4) net als vorig jaar in de finale.

Match of the day

Dat Kerber in de finale stond, kwam voor niemand als een verrassing. De Duitse mag dan een laatbloeier zijn, met haar 28 lentes is ze de oudste speelster die ooit voor het eerst op nummer één komt te staan, ze toont elke keer opnieuw welke kwaliteiten ze in huis heeft. In 2016 speelde ze eerder de finale op de Australian Open en Wimbledon, in Melbourne trok ze zelfs aan het langste eind. Haar opponente daarentegen kwam bij wijze van spreken uit de lucht gevallen. Karolina Pliskova (WTA-11) won wel reeds 11 titels en bereikte eind augustus haar hoogste ranking in het dubbelspel ooit. De Tsjechische is geen nobele onbekende, maar raakte tot voor kort nooit verder dan de derde ronde van een Grand Slam.

Pliskova, een baseline-speelster met veel power,  opende de match met de nachtmerrie van elke tennisser, een dubbele fout. Ze miste haar start volledig en gaf Kerber het openingsgame cadeau. Hoewel Pliskova vanaf het tweede spel haar ritme gevonden leek te hebben, liep Kerber meteen 3-1 uit. Bij 5-3 in het voordeel van Kerber opnieuw een dubbele fout voor de Tsjechische. Een passing shot van Kerber zorgde er enkele seconden later voor dat de Duitse met 6-3 de eerste set binnenhaalde.

In de tweede set ging het gelijk op, na 1-1 volgde 2-2 en 3-3. De dames waren aan elkaar gewaagd, tot Pliskova in het belangrijke zevende game door de opslag van Kerber ging en zo op voorsprong kwam. De Tsjechische haalde hiervoor weliswaar haar beste tennis boven en speelde met heel wat risico. Enkele unforced errors in het volgende spel leken te voorspellen dat Pliskova dit hoge niveau niet zou kunnen aanhouden. Kerber kon nog terugkomen tot 4-5 vooraleer Pliskova zich succesvol naar een derde set wist te serveren.

Een spannende damesfinale in drie sets, life on court as it should be. Voor het eerst dit toernooi gaf Kerber een set prijs, wat doet dit met de moraal van de Duitse? Op het eerst zich niet veel, ze stak het eerste spel van de derde set overtuigend op zak. Pliskova rook echter bloed en kwam op kruissnelheid. Ze ging door de opslag van Kerber en pronkte met een 3-1 score. De Duitse leek te gaan twijfelen en maakte fouten die we niet van haar gewend zijn terwijl de boomlange Tsjechische op een wolk stond te tennissen.

In tennis moet de laatste bal gespeeld worden en Kerber knokte zich terug in de wedstrijd met een love game. Na heel wat getimmer van op de baseline was de Duitse helemaal terug, 4-3. Bij 5-4 in het voordeel van Kerber, moest Pliskova serveren om in de running te blijven. De Tsjechische bezweek echter onder de druk. Kerber kreeg drie matchpunten, het eerste was meteen het goede. Met 6-3, 4-6 en 6-4 kroonde Kerber zich terecht tot de nieuwe koningin van de US Open.

In het dubbelspel bij de heren stonden Murray en Bruno Soares (ATP D-4) tegenover het Spaanse duo Pablo Carreno Busta (ATP D-61) en Guillermo Garcia-Lopez (ATP D-172). De Brits-Braziliaanse tandem maakte er niet veel woorden aan vuil. Na twee korte sets, 6-2 en 6-3 mochten Murray en Soares hun reusachtige beker gezamenlijk in ontvangst nemen. De twee breken zo de heerschappij van de Bryan-broers en winnen hun tweede Grand Slam dit jaar.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws