Home » Grand Slam » US Open » US Open 2016: Round-up dag 14: Wawrinka walst over geblesseerde Djokovic naar derde grandslamtitel

US Open 2016: Round-up dag 14: Wawrinka walst over geblesseerde Djokovic naar derde grandslamtitel

US Open 2016: Round-up dag 14: Wawrinka walst over geblesseerde Djokovic naar derde grandslamtitel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De veertiende en laatste dag van de US Open beloofde zoals steeds heel wat spektakel. Topaffiche was de clash tussen Novak Djokovic (ATP-1) en Stan Wawrinka (ATP-3). Eerder op de avond werd de finale in het damesdubbel gespeeld. 

Match of the day

Titelverdediger Djokovic wandelde op een drafje naar de finale. Maar liefst drie van zijn tegenstanders wierpen de handdoek vroegtijdig in de ring. Uitdager Wawrinka kende een moeilijker parcours. De Zwitser stond in de derde ronde op het randje van de uitschakeling maar kegelde nadien onder meer Juan Martin del Potro (ATP-142) en Kei Nishikori (ATP-7) uit het toernooi. Beide heren lopen alvast op de toppen van hun tenen: voor Djokovic komt het gedeelde grandslamrecord van 14 overwinningen op naam van Rafael Nadal (ATP-5) en Pete Sampras dichterbij. Wawrinka versloeg echter steeds Djokovic op weg naar zijn grandslamtitels.

De verwachte titanenstrijd tussen Djokovic en Wawrinka nam een enigszins valse start. De Serviër begon met serveren, maar kende geen eenvoudig opslagspel. Beide spelers leken onder heel wat druk gebukt te gaan. Een overdosis fouten langs de twee kanten was daar de eerste games het resultaat van. Djokovic toonde zich net dat tikkeltje sterker en kwam eerst op een 3-0- en vervolgens 5-2 voorsprong. Wawrinka ging beter spelen en sleepte een tiebreak uit de brand. Daarin was het nummer één van de wereld echter oppermachtig. Met 7-1 gunde hij zijn tegenstander amper één puntje.

In de tweede set besefte de Zwitser dat hij zijn allerbeste tennis moest bovenhalen om kans te maken tegen Djokovic. Bij 2-1 ging hij, mede dankzij twee dubbele fouten van de titelverdediger, door de opslag van de Serviër en nam zo een break voorsprong. In zijn volgende opslagspel leek de man in het roze op een ramp af te stevenen. Stevige services en forehand/backhand langs de lijn zorgden er echter voor dat hij een 0-40 achterstand in gamewinst kon ombuigen. Djokovic sloeg er nog in terug te komen tot 4-4 maar bleef tijdens zijn eigen opslagspel in gebreke. Met 6-4 ging de tweede set dan ook naar de Zwitser.

Set drie ving aan met twee breakpunten voor de Serviër. Een backhand die sinds de tweede set van een leien dakje liep en flink wat ballen op het lichaam van Djokovic gespeeld, haalde Wawrinka uit de gevarenzone. Meer nog, dankzij tennis van de bovenste plank kwam de Zwitser 3-0 voor te staan. Na twee en een half uur spelen, knokte Djokovic zich terug tot 3-3. Hoewel de match een fysieke uitputtingsslag leek te worden, vertoonden geen van beide spelers tekenen van vermoeidheid. Hun fel bezwete t-shirts konden enige sporen van intense inspanning niet ontkennen. Tot 5-5 ging het gelijk op, Warwrinka schakelde een versnelling hoger en won met 7-5 ook de derde set.

In de vierde set leek de veer gebroken bij Djokovic. Net als in hun vorige ontmoetingen, draaide het uit op een fysiek duel. Wawrinka stond naar aanloop van deze finale ongeveer dubbel zo lang op de baan als zijn Servische opponent, maar kwam toch snel op een 3-0 voorsprong. Na drie uur en drie kwartier wedstrijd vroeg Djokovic, duidelijk gehinderd, een medical time out. Eerder in de partij werd hij reeds onder handen genomen door de fysiotherapeut, een hardnekkige teenblessure bleek de boosdoener. De Serviër wist, ondanks zijn immobiliteit nog terug te komen tot 5-3, vooraleer Wawrinka kon uitserveren. De Zwitser bemachtigde met 6-3 in de vierde set zijn derde grandslamzege.

In het damesdubbel namen Caroline Garcia (WTA D-3) en Kristina Mladenovic (WTA D-4) het op tegen Lucie Safarova (WTA D-42) en Bethanie Mattek-Sands (WTA D-16). De Franse, eerste reekshoofden wonnen de eerste set overtuigend met 6-2. Gesteund door het Amerikaanse publiek was het in de tweede manche de beurt aan Safarova en Mattek-Sands, 7-6(5). Ook in de derde set stonden deze dames aan het roer. Met 6-4 mochten ze zich de match én de titel toe-eigenen.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws