Home » Grand Slam » US Open » US Open dag 12: Veni, Vidi, Vinci

US Open dag 12: Veni, Vidi, Vinci

US Open dag 12: Veni, Vidi, Vinci

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Suspense troef op dag 12 van de US Open. Bij de vrouwen werden zowel het eerste als het tweede reekshoofd er onverwacht uitgeknikkerd door een Italiaanse. Bij de mannen plaatsten de topfavorieten zich dan weer wel zonder problemen voor de finale. Met Joachim Gérard verloor België vrijdag ook zijn allerlaatste Belg in New York.

De Belgen

Joachim Gérard (ITF-3) zal de US Open dit jaar niet winnen. In de halve finale moest hij de duimen leggen voor eerste reekshoofd Shingo Kunieda (ITF-1). De Japanner was met 4-6 en 1-6 te sterk. Ook in het dubbelspel ligt Gérard (ITF D-6) er uit. Samen met Kunieda (ITF D-3) kwam hij in een extreem spannend gevecht met Michael Jeremiasz (ITF D-5) en Nicolas Peifer (ITF D-4) net iets te kort. Nadat de tweede reekshoofd de eerste set kansloos aan Jeremiasz en Peifer moesten laten (1-6), vochten ze zich met 7-5 terug in de partij. Maar het waren uiteindelijk toch de twee Fransmannen die het in de supertiebreak haalden: 9-11.

Met Gérard moet nu ook de allerlaatste Belg New York verlaten.

De vrouwen

Suspense in het vrouwentoernooi. Met Roberta Vinci (WTA-43) en Flavia Pennetta (WTA-26) leken eerste reekshoofd Serena Williams (WTA-1) en tweede reekshoofd Simone Halep (WTA-2) een makkelijk obstakel voor de voeten geworpen te krijgen alvorens ze het publiek tijdens de finale een blockbuster zouden voorschotelen. Niets bleek echter minder waar… Het begon al bij Pennetta die Halep gewoon van het kastje naar de muur timmerde. De Italiaanse ging zo te keer dat ze Halep bijna vernederde. Met 6-1 en 6-3 kreeg de Roemeense tennisles. Even later zorgde Vinci voor een nog grotere verrassing. Williams leek de afgelopen twee weken goed op weg om eindelijk een Grand Slam bij elkaar te tennissen, en ook in de eerste set van haar halve finale bleef ze perfect op koers. Met haar kenmerkende krachtige slagen sloeg ze Vinci op een hoopje: 2-6. Daarna kreeg La Williams het echter moeilijk. Hoewel Vinci op een hoog niveau stond te spelen, kreeg de Amerikaanse het vooral moeilijk met het grootste zwarte beest uit haar carrière: Serena Williams. Haar niveau zakte en de unforced errors begonnen zich op te stapelen. Vinci krikte haar niveau nog wat op en keek niet meer om. De 32-jarige Italiaanse furie pakte set twee en set drie met 6-4. En zo deed ze wat niemand voor mogelijk had geacht: ze stopte Williams op weg naar haar vierde grandslamtitel van het jaar. Vinci kwam, zag en overwon: veni, vidi, Vi(n)ci.

De Mannen

Bij de mannen was er duidelijk een heel pak minder te beleven. Eerste en tweede reekshoofd Djokovic (ATP-1) en Federer (ATP-2) hadden duidelijk geen zin om veel energie te verspillen. Djokovic won met pijnlijke 6-0, 6-1 en 6-2-cijfers van titelverdediger Marin Cilic (ATP-9). Federer maakte op zijn beurt weinig woorden vuil aan landgenoot Stan Wawrinka (ATP-5): 6-4, 6-3 en 6-1.

De eerste kampioenen

Ondertussen hebben de eerste kampioenen ook al de beker omhoog kunnen steken. In het gemengd dubbel ging de titel naar Martina Hingis (WTA D-2) en Leander Paes (ATP D-29). Zij versloegen in de finale het Amerikaanse duo Bethanie Mattek-Sands (WTA D-3) en Sam Querry (ATP D-82) in een supertiebreak. Het werd 6-4, 3-6 en 10-7.

[alert type=”info” title=”Resultaten US Open: Dag 12″]

De Belgen

SF: Joachim Gérard l.t. [1] Shingo Kunieda (JPN) 4-6 1-6

SF: [2] Joachim Gérard & Shingo Kunieda (JPN) l.t. Michael Jeremiasz (FRA) & Nicolas Peifer (FRA) 1-6 7-5 [9-11]

De vrouwen

SF: [1] Serena Williams (USA) l.t. Roberta Vinci (ITA) 6-2 4-6 4-6

SF: [26] Flavia Penetta (ITA) def. [2] Simona Halep (ROU) 6-1 6-3

De mannen

SF: [1] Novak Djokovic (SRB) def. [9] Marin Cilic (CRO) 6-0 6-1 6-2

SF: [5] Stan Wawrinka (SUI) l.t. [2] Roger Federer (SUI) 4-6 3-6 1-6

De kampioenen

F: Bethanie Mattek-Sands (USA) & Sam Querrey (USA) l.t. [4] Martina Hingis (SUI) & Leander Paes (IND) 4-6 6-3 [7-10][/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws