Home » Grand Slam » US Open » US Open dag 13: Viva l’Italia!

US Open dag 13: Viva l’Italia!

US Open dag 13: Viva l’Italia!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Nog één weekend hebben we voor de boeg, en daarna is ook de laatste Grand Slam van 2015 alweer achter de rug. Voor zaterdag staan er twee finales gepland: het enkelspel bij de vrouwen en het dubbelspel bij de mannen.

De mannen

Om zes uur Belgische tijd beginnen de mannelijke dubbelspelspecialisten er aan in New York. Achtste reekshoofden Jamie Murray (ATP D-15), broer van, en John Peers (ATP D-14) nemen het op tegen het Franse duo Pierre-Hugues Herbert (ATP D-21) en Nicolas Mahut (ATP D-23). Het belooft alvast een spanned duel te worden. Murray en Peers hadden zowel in de kwart- als in de halve finale een tiebreak nodig in de derde set om de match naar zich toe te trekken. Maar ook Mahut en Herbert flirtten al met de uitschakeling. Zij wisten zich in de tweede ronde uit een benarde situatie te redden en haalden het uiteindelijk ook in de tiebreak van de derde set.

De vrouwen

Het orgelpunt van de dag wordt echter ongetwijfeld de vrouwenfinale. Met Roberta Vinci (WTA-43) en Flavia Pennetta (WTA-26) is het alvast Italië boven, maar welk van de twee Italiaanse uiteindelijk met de titel zal gaan lopen wordt nog even afwachten. Als de respectievelijk derde en vijfde laagst gerangschikte speelsters ooit in de finale van de US Open, zal de editie van 2015 na Cilic bij de mannen in 2014 opnieuw een onverwachte titelhouder krijgen. Wie van de twee ook wint, het wordt sowieso de op een na laagst gerangschikte speelster om de beker mee naar huis te nemen. Enkel onze eigen Kim Clijsters deed in 2009 beter door de titel te pakken terwijl ze nog geen ranking had.

Een winnares voorspellen wordt echter een moeilijke klus. In onderlinge duels houden beide dames elkaar quasi in evenwicht. Vijf keer won Pennetta, vier keer was Vinci de sterkste. In 2009 won Vinci makkelijk op hardcourt. Vier jaar later deed Pennetta hetzelfde, uitgerekend op de US Open. Pennetta zette dit jaar een 17-15 winst-verlies balans op haar conto, bij Vinci is dat 21-20. In haar hele carrière haalde Pennetta al ongeveer 10,5 miljoen dollar op. Voor Vinci is dat iets meer dan 8 miljoen dollar. Pennetta speelde nooit eerder een finale op een Grand Slam. Vinci speelde vrijdag voor het eerst een halve finale. Om maar te zeggen: de carrières van beide Italiaanse furies zijn heel gelijklopend.

Waar we misschien wel iets wijzer uit kunnen worden is de road to the final van beiden. Vinci worstelde zich slechts voorbij twee hoger geplaatste speelsters: Serena Williams (WTA-1) en Kristina Mladenovic (WTA-40). Toch had ze op haar eerste ronde na telkens drie sets nodig. Ook Eugenie Bouchard (WTA-25) is in feite hoger gerangschikt, maar door het forfait van de Canadese schone werd die match nooit echt gespeeld. In totaal stond Vinci 9 uur en 25 minuten op de baan om de finale te bereiken. Oftewel: een dik half uur minder dan Pennetta, maar die speelde wel een match meer.

Pennetta haar weg naar de finale ziet er ook een stuk indrukwekkender uit. Na een tricky eerste ronde tegen Jarmila Gajdosova (WTA-76), rekende ze respectievelijk met Monica Niculescu (WTA-41), Petra Cetkovska (WTA-149), Samantha Stosur (WTA-22), Petra Kvitova (WTA-4) en Simone Halep (WTA-2) af. Oftewel vier speelsters die hoger gerangschikt staan dan Vinci. Alleen daardoor al verdient Pennetta het om als favoriete aan de finale te starten.

Toch zouden wij ons geld inzetten op Vinci, in drie sets uiteraard. In een spannende driesetter in het hol van de leeuw afrekenen met een Serena Williams die een afspraak met de geschiedenisboeken had gepland, getuigt niet alleen van geweldig tennis en een intelligent koppeke, maar vooral ook van ijzersterke zenuwen. En laat dat nu net hetgeen zijn wat je bovenal nodig hebt tijdens een grandslamfinale, vraag dat maar aan Kim Clijsters.

[alert type=”info” title=”Programma US Open – Dag 13″]

F: [8] Jamie Murray (GBR) & John Peers (AUS) vs. [12] Pierre-Hugues Herbert (FRA) & Nicolas Mahut (FRA)
Arthur Ashe Stadium, 12.00 uur (18.00 uur Belgische tijd)

F: Roberta Vinci (ITA) vs. [26] Flavia Pennetta (ITA)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij na 12.00 uur (18.00 uur Belgische tijd)[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws