Home » Grand Slam » US Open » US Open dag 14: Djokovic de beste in zinderende finale

US Open dag 14: Djokovic de beste in zinderende finale

US Open dag 14: Djokovic de beste in zinderende finale

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In een finale die bol stond van spanning, met wisselende kansen en talloze breakpunten, toonde Novak Djokovic (ATP-1) zich in vier sets nipt sterker dan Roger Federer (ATP-2).

Waar in het damestoernooi reekshoofden 1 en 2 bleven steken in de halve finales, stonden bij de mannen met Novak Djokovic en Roger Federer wel de twee topreekshoofden tegenover elkaar in de finale. Na 41 vorige ontmoetingen stond het 21-20 voor Federer. Djokovic ging op zoek naar zijn tweede titel in New York. Bij Federer stond de US Open al vijf maal op zijn palmares, maar zijn laatste finale dateerde van 2009 en sinds Wimbledon 2012 kon King Roger geen grandslamtoernooi meer winnen.

Om de spanning nog verder op te drijven werd de start van de mannenfinale een goeie 3 uur uitgesteld door zware regenbuien in New York, waardoor de spelers pas iets na 19 uur (1 uur Belgische tijd) op het terrein kwamen. Al meteen in het openingsgame werden de fans echter beloond voor het lange wachten met een spannend opslagspel van Federer waarin de Zwitser 3 breakpunten moest wegwerken. De toon was gezet en beide spelers kregen in bijna elk opslagspel een aantal breakpunten te verwerken en moesten elk ook eenmaal hun opslag inleveren. Op 3-3 brak de Serviër voor een tweede keer en die break wist hij de rest van de eerste set te behouden: 6-4.

In het begin van de tweede set haalde Federer voor het eerst zijn SABR-tactiek (Sneak Attack By Roger) boven, waarbij hij de tweede service van Djokovic van vlak achter de servicelijn retourneerde en naar het net stormde. Zijn agressiever spel leverde meteen breakpunten op, maar Djokovic hield stand. In de volgende games won de serveerder telkens relatief makkelijk zijn opslagspel, tot Federer bij een 4-5 voorsprong twee breakpunten en dus setpunten creëerde, die de Zwitser niet wist te benutten. Twee games later hetzelfde scenario, waarna Federer uiteindelijk op zijn vierde setpunt toesloeg met een mooie backhandversnelling: 5-7.

In set 3 was het de Serviër die de eerste break plaatste, maar meteen brak Federer terug.  Op 4-4 moest Federer zijn opslag opnieuw afstaan, maar in het volgende game kon hij toch weer op 15-40 komen. Djokovic werkte de breakpunten echter stuk voor stuk weg en haalde de set binnen: 6-4.

De 2-1 voorsprong in sets leek de Serviër een nieuw elan te geven. Meteen in het openingsgame plaatste Djokovic een nieuwe break en op 4-2 brak hij nogmaals. Met een dubbele break achterstand leek Federer een vogel voor de kat, maar met zeer agressief tennis lukte hij toch onmiddellijk de re-break en won hij vlot zijn eigen opslag. In de volgende servicebeurt van Djokovic bij 5-4 waren er weer breakpunten voor Federer en leek 5-5 in de maak, maar Djokovic hield stand en sloeg op zijn eerste matchpunt meteen toe: 6-4.

Over de gehele wedstrijd scoorde Djokovic slechts twee punten meer dan Federer en kreeg de Zwitser maar liefst 23 breakpunten. Met zijn zege in New York wint Djokovic dit jaar 3 van de 4 grandslamtoernooien –enkel op Roland Garros kon hij niet winnen- en behaalt hij zijn tiende grandslamzege.

[alert type=”info” title=”Resultaat US Open – Dag 14″]F: [1] Novak Djokovic (SRB) bt. [2] Roger Federer (SUI) 6-4 5-7 6-4 6-4
[/alert]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws