Home » Grand Slam » US Open » US Open preview: favorieten maken zich op voor eerste test, Goffin en Van Uytvanck verdedigen Belgische kleuren

US Open preview: favorieten maken zich op voor eerste test, Goffin en Van Uytvanck verdedigen Belgische kleuren

US Open preview: favorieten maken zich op voor eerste test, Goffin en Van Uytvanck verdedigen Belgische kleuren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Om 17 uur Belgische tijd is het zover, de start van de US Open. Ook deze keer belooft het voor tennisfans weer razend interessant te worden in New York. Op dag één krijgen de favorieten al meteen enkele potentiële struikelblokken voor de voeten geworpen en komen ook David Goffin (ATP-14) en Alison Van Uytvanck (WTA-55) in actie.

De Belgen

Goffin en Van Uytvanck zijn de uitverkoren Belgen die op dag 1 van de US Open in actie komen. En beiden lijken voor een haalbare uitdaging te staan.

Goffin mag op Court 13 de US Open om 17 uur Belgische tijd op gang slaan tegen de Italiaan Simone Bolelli (ATP-62). Het rankingsverschil tussen Bolelli en veertiende reekshoofd Goffin zorgt er voor dat Goffin als favoriet start aan de partij. Toch komt het er op aan om de Italiaan zeker niet te onderschatten. Twee keer speelden Bolelli en Goffin al tegen elkaar. Begin dit seizoen won Bolelli verrassend op het hardcourt van Sydney. Eind april kon La Goff echter wel revanche nemen door hem in drie sets opzij te zetten op gravel. Reken daarbij nog het vertrouwen waarmee Goffin staat te spelen en het feit dat Bolelli niet meer op hardcourt heeft gespeeld sinds maart en al bij al zou Bolelli niet voor al te veel problemen mogen zorgen.

Van Uytvanck staat dan weer tegen de onbekende Jessica Pegula (WTA-260). De Amerikaanse Pegula worstelde zich doorheen de kwalificaties om zicht te plaatsen voor de hoofdtabel. Twee jaar geleden zag het er nochtans allemaal veelbelovend uit voor een toen 19-jarige Pegula. Op plaats 123 op de ranglijst leek het alleen maar omhoog te gaan voor de Amerikaanse, maar na wat tegenvallende resultaten en een zware blessure ging het plots sterk bergaf. Sinds begin dit jaar werkt ze opnieuw aan de weg omhoog en daar hoort nu dus een plaatsje op de hoofdtabel van de US Open bij. Het wordt het eerste duel tussen Van Uytvanck en Pegula, maar het lijkt sterk dat Pegula Ali iets in de weg zou kunnen leggen op weg naar de tweede ronde.

Matches of the Day

Tennisplaza België selecteerde voor de eerste dag van de US Open drie ‘Matches of the Day’. Drie keer gaat het om een klepper die het tegen een gevaarlijke subtopper gaat moeten opnemen.

Denk bijvoorbeeld aan Ana Ivanovic (WTA-7). Als zevende reekshoofd heeft ze normaal recht op een makkelijkere loting in de eerste rondes, maar met Dominika Cibulkova (WTA-50) lijkt haar eerste ronde alles behalve een gezondheidswandeling te gaan worden. Sinds 2013 ontmoette beide dames elkaar niet meer op het court, maar het moet natuurlijk geen betoog dat Cibulkova, al start ze als underdog, een stevig potje kan tennissen.

Ook vierde reekshoofd Kei Nishikori (ATP-4) zal zijn hoofd er moeten bijhouden tijdens zijn eerste ronde tegen Benoit Paire (ATP-41). Paire toonde zijn tennismagie onlangs nog met enkele geweldige punten tegen Novak Djokovic (ATP-1) en keert na een blessure langzamerhand terug naar zijn beste niveau en een ranking die hem eer aan doet. De geschiedenis staat echter wel aan de kant van de Japanner, die de twee afgelopen duels won. Het laatste duel dateert wel al van bijna tweeëneenhalf jaar geleden.

Tot slot wordt het ook nog uitkijken naar het duel tussen Rafael Nadal (ATP-8) en young gun Borna Coric (ATP-35). De 18-jarige Coric maakt de laatste maanden furore op het circuit en klom op een jaar tijd van buiten de top 200 naar plaats 35. Coric geraakte echter vooral bekend bij het grote publiek toen hij vorig jaar op het toernooi van Basel plots vanuit het niets de halve finales bereikte. Hij verloor toen van David Goffin, maar had eerste wel met, jawel, Nadal afgerekend. De Spanjaard zal dus met revanchegevoelens zitten, wat een interessante mix kan opleveren met de ambitie van Coric.

[alert type=”info” title=”Programma dag 1″]De Belgen

R1: Alison Van Uytvanck vs. [Q] Jessica Pegula (USA)
Court 7, 11.00 uur (17.00 uur Belgische tijd)

R1: [14] David Goffin vs. Simone Bolelli (ITA)
Court 13, 11.00 uur (17.00 uur Belgische tijd)

Matches of the Day

R1: Dominika Cibulkova (SVK) vs. [7] Ana Ivanovic (SRB)
Arthur Ashe Stadium, 11.00 uur (17.00 uur Belgische tijd)

R1: Borna Coric (CRO) vs. [8] Rafael Nadal (ESP)
Arthur Ashe Stadium, 2de partij na 19.00 uur (1.00 uur Belgische tijd)

R1: [4] Kei Nishikori (JPN) vs. Benoit Paire (FRA)
Louis Armstrong Stadium, 11.00 uur (17.00 uur Belgische tijd)
[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws