Home » Grand Slam » US Open » #USOpen 2017: Preview dag 2: Uitdagingen voor vijf Belgen en twee ex-nummers één

#USOpen 2017: Preview dag 2: Uitdagingen voor vijf Belgen en twee ex-nummers één

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Dag twee van de US Open. Het tweede deel van de eerste rondes worden afgewerkt, het tweede deel van de Belgen komt voor het eerst in actie in Flushing Meadows en twee ex-nummers één staan voor uitdagingen.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

De Belgen

Vijf Belgen mogen op dag twee van de US Open het beste van zichzelf geven. Heel wat Belgische actie dus, maar als je dat als supporter wil meepikken, dan zal je toch vooral laat moeten opblijven.

Enkel Yanina Wickamyer (WTA-129) komt vroeg aan de bak. Klokslag 17 uur Belgische tijd betreedt zij Court 8. Aan de andere kant van het net: 28ste reekshoofd Lesia Tsurenko (WTA-30). Meteen goed voor de derde uitgave. In 2014 bleek Wickmayer in twee spannende sets de sterkste in het eerste onderlinge duel, terwijl Tsurenko de rollen een jaar later wist om te draaien. Trurenko start ongetwijfeld als grote favoriete, al deed Kirsten Flipkens (WTA-73) vorige week nog maar voor hoe je Tsurenko aan de kant schuift. Feit blijft dat Wicky nood heeft aan een goede run tijdens de vierde Grand Slam van het jaar om haar positie voor 2018 veilig te stellen. Met de rug tegen de muur kan Wickmayer misschien wel voor een verrassing zorgen.
Voorspelling: Een gemotiveerde Wickmayer wint een venijnig duel in drie sets.

Yanina Wickmayer - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Yanina Wickmayer – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Ook op de grootste baan van de US Open maakt een Belgische haar opwachting op dinsdag. Elise Mertens (WTA-39) had waarschijnlijk liever een andere tegenstandster gezien in de eerste ronde, maar feit blijft dat ze zich daar dit jaar nog niet vaak heeft laten door stoppen. Met Madison Keys (WTA-16) krijgt de Limburgse echter niet enkel het vijftiende reekshoofd voor de voeten geworpen, maar ook meteen een thuisspeelster. In een wervelend stadion ontmoeten de generatiegenoten elkaar voor het eerst, en zal alle druk op de schouders van Keys liggen. De Amerikaanse heeft echter al heel wat ervaring op haar conto en lijkt dan ook niet te zullen wijken door die extra druk. Een goede Mertens zou het Keys echter moeilijk moeten kunnen maken, al is verslaan nog een stapje verder.
Voorspelling: Nadat Mertens zich aangepast heeft aan de omstandigheden, speelt ze goed mee, maar komt ze in drie sets net te kort.

Elise Mertens - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Elise Mertens – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Als laatste bij de Belgische vrouwen komt ook nog Kirsten Flipkens (WTA-73) in actie. Zij speelt op court 4 ook al tegen een thuisspeelster, de Amerikaanse Madison Brengle (WTA-81). Flipper kan in dit duel de beste papieren voorleggen. Niet alleen heeft ze de hoogste ranking en won ze de vorige twee ontmoetingen, eerder dit jaar veegde Flipkens Brengle nog van de baan in Rosmalen. Dat was op gras en (bijna) voor eigen publiek, en dus wordt het toch opletten om Brengle niet te onderschatten op hardcourt én voor eigen publiek. Flipkens met vertrouwen zou echter altijd de tweede ronde moeten kunnen behalen.
Voorspelling: Het wordt moeilijker dan in Rosmalen, maar na twee sets is Flipkens klaar met Brengle.

Kirsten Flipkens - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Kirsten Flipkens – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Ook twee Belgische mannen mogen op dinsdag het beste van zichzelf geven in New York. Negende reekshoofd David Goffin (ATP-14) staat op court 5 tegen een toch wat verraderlijke Julien Benneteau (ATP-100) niet echt voor een makkelijke opdracht. Benneteau heeft als 35-jarige bakken ervaring en stond enkele jaren geleden nog in de top 25 van de wereld. Goffin en Benneteau hebben niet enkel de Franse taal gemeen, maar beiden sukkelen ook wat met blessures. Goffins knie is een vraagteken, terwijl Benneteau vorige week nog opgaf in Winston-Salem. Uiteindelijk zou Goffin wel de kwaliteiten moeten hebben om Benneteau aan de kant te schuiven, al kan het gebrek aan ritme bij La Goff toch ook meespelen.
Voorspelling: Goffin komt op een 2-0 voorsprong, heeft dan een dipje en kan het daardoor pas in de vierde set afmaken. Of iemand geeft eerder op natuurlijk.

David Goffin - © Christophe Moons (Fotoplaza)
David Goffin – © Christophe Moons (Fotoplaza)

Als laatste Belg is er nog Steve Darcis (ATP-66). Doorheen zijn carrière zijn blessures de rode draad, en ook nu knokt hij om terug te komen van een revalidatie. Als de voorbije jaren ons iets geleerd hebben, dan is het dat the Shark niet veel tijd nodig heeft om er terug volledig te staan, en zeker niet op grote momenten. Met de Argentijn Guido Pella (ATP-72) was de loting Darcis echter redelijk goed gezind. Vorig jaar speelden ze ook al eens een keer tegen elkaar in de eerste ronde van de Australian Open, toen Pella na twee verloren sets de match helemaal deed kantelen. Nog wat extra motivatie voor Darcis: als beloning staat er misschien wel een match met landgenoot en vriend Goffin op het programma.
Voorspelling: Dit keer zal Darcis er alles aan doen om het scenario van vorig jaar te voorkomen, en het in vier sets afmaken.

Matches of the day

Is je honger nog niet gestild met vijf Belgische tennismatchen? Dan selecteerden we ook nog twee andere kleppers om naar uit te kijken.

Bij de mannen is er een clash tussen een ex-nummer 1 en een – voorspelde – toekomstig nummer 1. Roger Federer (ATP-3) neemt het namelijk op tegen toptalent Frances Tiafoe (ATP-70). Een toptalent die de hoge verwachtingen ook nog eens waarmaakt ook. Op negentienjarige leeftijd grabbelde hij al bijna een miljoen dollar aan prijzengeld samen en versloeg hij twee weken geleden nog Alexander Zverev (ATP-6) in Cincinnati. Begin dit jaar hield hij Federer ook al twee sets stevig aan de waggel in Miami, en dus is Federer best gewaarschuwd voor de Amerikaan.
Voorspelling: Tiafoe maakt het Federer knap lastig, maar de Zwitser serveert op ervaring in drie sets uit.

Roger Federer- © Marianne Bevis (flickr.com)
Roger Federer- © Marianne Bevis (flickr.com)

Nog op Arthur Ashe is het uitkijken naar een andere ex-nummer 1: Angelique Kerber (WTA-6). Na een kwakkelseizoen zal ze op de US Open eindelijk nog eens willen schitteren. Beginnen aan haar tocht moet ze echter tegen het verraderlijke talent Naomi Osaka (WTA-45). Op amper 19 leunt ze al aan bij de wereldtop en dus zou een upset van Kerber een nieuw hoofdstuk inleiden voor de Japanse.
Voorspelling: Osaka ontregelt Kerber meer en meer in de loop van de match en stuurt haar in drie sets terug naar Duitsland.

Angelique Kerber - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Angelique Kerber – © Christopher Levy (www.flickr.com)

[alert title=Programma dag 8”]
De Belgen

R1: [28] Lesia Tsurenko (UKR) vs. Yanina Wickmayer
Court 8, eerste partij om 17.00 uur Belgische tijd (11.00 uur Amerikaanse tijd).

R1: Elise Mertens vs. [15] Madison Keys (USA)
Arthur Ashe Stadium, eerste partij om 1.00 uur Belgische tijd (19.00 uur Amerikaanse tijd).

R1: [9] David Goffin vs. Julien Benneteau (FRA)
Court 5, vierde partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd (11.00 uur Amerikaanse tijd), na twee vrouwen- en een mannenmatch.

R1: Madison Brengle (USA) vs. Kirsten Flipkens
Court 4, vierde partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd (11.00 uur Amerikaanse tijd), na twee vrouwen- en een mannenmatch.

R1: Steve Darcis vs. Guido Pella (ARG)
Court 6, vierde partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd (11.00 uur Amerikaanse tijd), na twee vrouwen- en een mannenmatch.

Matches of the day

R1: Naomi Osaka (JPN) vs. [6] Angelique Kerber (GER)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd (11.00 uur Amerikaanse tijd), na een vrouwenmatch; niet voor 19.00 uur Belgische tijd (13.00 uur Amerikaanse tijd).

R1: [3] Roger Federer (SUI) vs. Frances Tiafoe (USA)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij vanaf 1.00 uur Belgische tijd (19.00 uur Amerikaanse tijd), na een vrouwenmatch.

[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS