Home » WTA » Van een nieuw team en paniekaanvallen tot een scheiding en neuscorrectie: hoe 2022 een jaar “van alles” werd voor Halep

Van een nieuw team en paniekaanvallen tot een scheiding en neuscorrectie: hoe 2022 een jaar “van alles” werd voor Halep

Van een nieuw team en paniekaanvallen tot een scheiding en neuscorrectie: hoe 2022 een jaar “van alles” werd voor Halep

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op 15 september omschreef Simona Halep (WTA-9) 2022 als “een interessant jaar vol van alles”. Een understatement, zo bleek. Tennisplaza maakte een chronologisch overzicht van de feiten en belicht ook één van de geruchten die de ronde deden/doen.

Feit in februari: stoppen met tennis

In februari beslist Halep ei zo na om haar racket aan de haak te hangen. “Ik geloofde niet dat ik genoeg kracht had om terug in de top 10 te geraken. Ik beleefde veel angstige momenten en ik dacht dat het tijd was om te stoppen, want emotioneel was dat niet gezond.”

Feit in maart/april: samenwerking met Patrick Mouratoglou

Begin maart trekt Halep naar de Mouratoglou Tennis Academy om er zich voor te bereiden op Indian Wells (Verenigde Staten, WTA 1000). Ze vraagt bezieler Patrick Mouratoglou of hij het ziet zitten om haar te coachen, maar die weigert aangezien hij op dat moment nog steeds Serena Williams begeleidt.

“Enkele weken later geeft Serena mij echter de mogelijkheid om mij ook over iemand anders te ontfermen”, vertelt Mouratoglou. Williams ligt op dat moment al meer dan een half jaar in de lappenmand en de Fransman geeft aan dat hij het coachen mist. “Het is mijn grootste passie en ik voel dat ik nog zo veel te geven heb”, klinkt het.

Op 7 april kondigt Halep op haar sociale media officieel haar samenwerking met Mouratoglou aan.

(lees verder onder de tweet)

Halep voelde zich als herboren: “Op Patrick’s academie heb ik mijn passie voor tennis teruggevonden. Dankzij hem ben ik beginnen geloven dat ik nog altijd op een goed niveau kan spelen. Ik stond open voor alles wat hij me vertelde en ik had een duidelijk doel voor ogen: ik zou mijzelf één jaar de tijd geven om terug top 10 te staan.”

Feit in mei: paniekaanval op Roland Garros

Op 26 mei bezwijkt Halep onder de druk in haar tweede ronde op Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam). Tegen de Chinese Qinwen Zheng (WTA-28) wordt ze overvallen door een paniekaanval. De Roemeense gaat uiteindelijk de boot in met 6-2, 2-6 en 1-6.

“Ik had het gevoel dat ik moest schitteren op Roland Garros, want ik had zo hard gewerkt. Ik kon niet om met de druk en ben ingestort.”

De Roemeense vroeg haar coach om geduld te hebben met haar, want dat het haar allemaal te veel was geworden en ze zo niet kon spelen. “Ik vroeg hem zes maanden geduld, want ik legde mijzelf te veel druk op en ik moest bedaren. Patrick luisterde naar mij, ging akkoord en steunde mij 100%.”

(lees verder onder de foto)

Simona Halep - © Jimmie48 Tennis Photography
Simona Halep – © Jimmie48 Tennis Photography

Feit in juni/juli: drie halve finales en opnieuw top 10

De twee weken van rust die volgden, werkten verlossend voor Halep. Op de WTA 250-toernooien van Birmingham (Groot-Brittannië) en Bad Homburg (Duitsland) vond ze haar passie en vertrouwen terug en bereikte ze telkens de halve finale.

Dat bleek een goede generale repetitie voor Wimbledon (Groot-Brittannië, Grand Slam), waar de Roemeense het opnieuw tot in de halve finale schopte.

Halep was nu écht opnieuw gelanceerd: “Ik bereikte mijn doel sneller dan verwacht: binnen de twee maanden stond ik terug in de top 10 én ik speelde terug mijn beste tennis.”

Feit in augustus: WTA 1000-titel in Toronto

In augustus bevestigde Halep haar goede vorm door het WTA 1000-toernooi van Toronto (Canada) te winnen. Met enkel nog Cincinnati (Verenigde Staten, WTA 1000) voor de deur, leek ze klaar voor het laatste grandslamtoernooi van het jaar.

(lees verder onder de Instagrampost)

Feit in augustus: mentaal volledig uitgeput

De US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) draaide echter helemaal anders uit. Al in de eerste ronde verloor Halep verrassend van de 20-jarige kwalificatiespeelster Daria Snigur (WTA-110).

“Toen besefte ik dat ik mentaal volledig uitgeput was en dat ik onder het mes zou gaan om iets te doen aan mijn ademhalingsproblemen.”

Feit in september: functionele en esthetische neuscorrectie

Op 15 september liet Halep aan de wereld weten dat ze een neuscorrectie had laten uitvoeren. “Ik had al jaren ademhalingsproblemen, maar vond nooit de ruimte om drie maanden te revalideren. Tennis was altijd mijn eerste prioriteit. Nu voelt het moment echter juist aan en daarom heb ik besloten om het advies van mijn dokters op te volgen.”

Naast een “functionele” ingreep, liet Halep zich in één moeite door ook “esthetisch” helpen. “Ik wou iets voor mezelf als persoon doen ook, want ik vond mijn neus echt niet mooi.”

De gewezen nummer één van de wereld zette met de operatie meteen ook een punt achter haar seizoen, maar beloofde wel om in 2023 terug te komen. “Ik voel dat ik nog veel te geven heb op de baan en heb nog steeds doelen”, klonk het.

(lees verder onder de Instagrampost)

Feit op 7 september: breuk met miljardair en scheiding

Her en der deed het gerucht de voorbije zomer de ronde dat Halep niet alleen sportieve, maar ook relationele problemen had met haar man Toni Iuruc en dat daar de oorzaak lag voor haar vroege uitschakeling op de US Open.

Op 7 september gaf Iuruc – ondernemer en als miljardair één van de rijkste Roemenen – aan de Turkse sportkrant Fanatik toe dat Halep en hij uit elkaar waren. “Simona en ik hebben samen beslist om uit elkaar te gaan. Hou op met aandringen, dit is mijn laatste publieke optreden… De rest zal door advocaten op de meest beschaafde manier worden afgehandeld. Bedankt voor uw begrip”, klonk het statement.

Het nieuws, waarop Halep tot dusver geen commentaar gaf, sloeg in als een bom, één week voor wat de eerste huwelijksverjaardag van het tweetal had moeten worden. Meer nog: op 13 november stond hun religieus huwelijk gepland in het Roemeense Sinaia Casino.

LEES OOK: Betrapt: Halep heeft een lief (en trekt er al meteen mee op vakantie)

Gerucht op 14 september: affaire met Mouratoglou

De Roemeense showbizz website Cancan had al snel de reden gevonden voor de breuk tussen Halep en Iuruc: de Roemeense zou een affaire hebben met Mouratoglou. Volgens Cancan had Iuruc geen enkele wedstrijd van Halep meer bijgewoond sinds zij een contract had getekend met Mouratoglou en dus wees – volgens de website – alles in de richting van een affaire.

Niemand van de betrokken partijen reageerde op de geruchten, maar Mouratoglou ontkende indirect dat hij de man was achter Halep’s scheiding. Daags na de geruchten deelde de tennis guru een Instagram story van zijn vrouw Ada Obilu waarin hij naast haar poseert in ontbloot bovenlijf.

(lees verder onder de Instagram story)

De Roemeense sportzender Orange Sport deed er nog een schepje bovenop en lanceerde het gerucht dat Halep van plan zou zijn om naar Nice te verhuizen. Ze zou aan de Côte d’Azur willen wonen, dicht bij de academie en dus ook dichter bij… Mouratoglou.

Feit op 25 september: Halep straalt met nieuwe neus

Op 25 september laat de tennisster met een simpele post op Instagram weten dat het goed gaat met haar. “Een zonnige dag. Een gelukkige dag”, klinkt het.

Meteen krijgt de wereld ook voor het eerst haar nieuwe neus te zien.

(lees verder onder de Instagrampost)

Feit op 27 september: verjaardagscadeautje van 65.000 euro

Op 27 september mocht Halep 31 kaarsjes uitblazen en dat werd wel degelijk rijkelijk gevierd.

Letterlijk dan, want op Instagram poseerde ze trots in en met haar nieuwe speeltje: een BMW Z4. Wie de sportwagen betaalde (of sponsorde) is niet geweten, maar volgens de officiële website van BMW België moet je voor een Z4 (als je meer wil dan puur het basismodel) rond de 65.000 euro rekenen.

(lees verder onder de Instagramposts en – story)

Vraagtekens voor oktober, november en december

Terugblikkend op het voorbije jaar, kunnen we begrijpen dat Halep 2022 “een interessant jaar vol van alles” vindt. De tenniswereld en bij uitbreiding de boekskes kijken al benieuwd uit naar wat de laatste drie maanden nog in petto hebben voor de Roemeense.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws