Home » Xtra » Van Uytvanck: “Ik leg mezelf geen druk meer op”

Van Uytvanck: “Ik leg mezelf geen druk meer op”

Van Uytvanck: “Ik leg mezelf geen druk meer op”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Afgelopen week bereikte Alison Van Uytvanck (WTA-46) de kwartfinales op Roland Garros, een prestatie die haar deze week maar liefst 47 plaatsen winst op de wereldranglijst oplevert. “Tennis bestaat uit ups and downs en niemand weet hoe lang ik nog up ga blijven gaan”, blijft de Grimbergse echter verbazingwekkend nuchter.

Had je verwacht da je grote doorbraak op Roland Garros zou zijn?
“Helemaal niet! Gravel is niet mijn favoriete ondergrond en aanvankelijk was ik al blij dat ik één ronde’ke kon winnen. Ann (Devries, Van Uytvancks coach, nvdr.) was er echter altijd al van overtuigd dat ik wél sterk was op gravel. Ze heeft uiteindelijk gelijk gekregen.” (lacht)

Besef je al wat je gepresteerd hebt of leef je nog steeds in een roes?
“Het begint stilaan maar zeker door te dringen. Veel tijd om over die kwartfinale na te denken, heb ik alleszins niet. Ik moet me nu vooral concentreren op de volgende toernooien, een feestje bouwen zit er voorlopig niet in.”

Brengen die volgende toernooien meer druk met zich mee? Iedereen verwacht nu topprestaties van jou…
“Dat valt goed mee want ik heb de komende maanden weinig punten te verdedigen. Zeventig op Wimbledon en daarna niets meer tot september. Ik kan dus enkel punten pakken en met mijn nieuwe ranking heb ik het voordeel dat ik nu geen kwalificaties meer moet spelen. Uiteraard is het zo dat de mensen nu veel van mij verwachten, maar daar moet ik niet mee bezig zijn. Ik doe elke wedstrijd mijn uiterste best om te winnen, maar ik moet onthouden dat ik het eindresultaat nu eenmaal niet altijd in eigen handen heb.”

Leerproces

In welke mate waren de voorbije twee weken voor jou een leerproces?
“Ik heb op mentaal vlak een grote stap voorwaarts gezet. Zo heb ik geleerd dat je niet alleen wedstrijden wint als je je beste niveau haalt, maar je ook met een positieve ingesteldheid op de baan moet staan. Ik heb mijzelf leren oppeppen en heb hard aan mijn uitstraling gewerkt.”

Alison Van Uytvanck - © Fotoplaza | Christophe Moons
Alison Van Uytvanck – © Fotoplaza | Christophe Moons

Wat zijn de werkpunten naar de volgende toernooien toe?
“Ik wil mijn slagen perfectioneren en meer variatie in mijn spel brengen. Ook op mentaal en fysiek vlak kan ik nog vooruitgang boeken. Ik heb niet het gevoel dat ik nu al aan mijn plafond zit. De komende weken en maanden moet ik vooral hard blijven werken en dan zien we wel waar ik uitkom.”

Je staat nu 46e op de wereldranglijst. Tijd om je ambities bij te stellen?
“Ik zou graag een halve finale spelen op een Grand Slam en mijn doel is om als reekshoofd naar de US Open te trekken dit jaar. Zoals gezegd heb ik weinig punten te verdedigen, dus ik ga er keihard voor gaan. Op Wimbledon ben ik geen reekshoofd en dan kan het snel afgelopen zijn. Stel dat ik Serena Williams loot in de eerste ronde…”

Ben jij iemand die zichzelf, los van de buitenwereld, veel druk oplegt?
“Vroeger wel en dat was niet altijd goed. Ik verkrampte toen vaak. Nu relativeer ik. Zo is het ongelofelijk zot dat ik in Parijs in de kwartfinales stond, maar nu moet ik verder. Tennis is een sport die bestaat uit ups and downs. Momenteel beleef ik een enorme up, maar niemand weet hoe lang dit nog gaat blijven duren.”

Alle media willen nu een interview of fotoshoot met Alison Van Uytvanck. Hoe ga je om met al die aandacht?
“Het is toch wat wennen. Als ik tegenwoordig over straat wandel, zie ik heel wat mensen kijken. Vaak vraag ik mij dan af of ik iets verkeerds draag of… (lacht) Ach, eigenlijk geniet ik met volle teugen en het geeft mij zeker geen extra druk. Ann geeft mij ook goede raad over de media en zegt me wat ik al dan niet mag vertellen. Zij helpt mij niet alleen op, maar ook naast de baan.”
 
[alert type=”info” title=”Nieuwe deal in de maak?”]Nadat Van Uytvancks coaches Ann Devries en Koen Embrechts hun haren afgelopen week ros moesten laten verven omdat hun poulain de kwartfinales van een Grand Slam bereikt had, lonkt een nieuwe deal. “Ann vindt dat ik nu iets moet doen, mijn haar blond laten verven bijvoorbeeld”, lacht Alison. “Da ‘s alleszins geen probleem voor mij, maar we gaan er eens goed over moeten nadenken. Een nieuwe deal komt er alleszins sowieso! Mocht ik de kwartfinales op Wimbledon bereiken of de halve finales op een andere Grand Slam, dan is het zover. Ook als ik in de top 10 sta, gaat er iets gebeuren.” (knipoogt)[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws