Home » WTA » Van Uytvanck: “Ik werd gepest door andere speelsters”

Van Uytvanck: “Ik werd gepest door andere speelsters”

Van Uytvanck: “Ik werd gepest door andere speelsters”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In een interview met het Zwitserse dagblad Blick bekende Alison Van Uytvanck (WTA-51) dat ze in het verleden moeilijke tijden beleefde door haar geaardheid. Ze wil die controverse echter overstijgen: “Mijn succes in de sport is mijn antwoord”. 

Eerder dit jaar kwam Van Uytvanck uit de kast en was ze trots om haar relatie met mede-tennister Greet Minnen (WTA-734) naar buiten te brengen. In de marge van het WTA-toernooi in Lugano (Zwitserland, $ 250 000) ging de Belgische in op de periode vóór haar coming out en de moeilijkheden die ze hierbij ondervond.

“Ik werd gepest door andere speelsters uit het circuit”, vertelt de Belgische.

De eerste kwetsende uitspraken kreeg ze op haar bord wanneer ze slechts twaalf jaar oud was. De reden: ze voelde zich aangetrokken tot vrouwen.

“Dat was een erg moeilijke tijd, ik was nog zo jong. Toen ik 15 of 16 was maakte het me niet meer uit, ik kon ermee leven.”

Alison Van Uytvanck en Greet Minnen - © Alison Van Uytvanck (Instagram)
Alison Van Uytvanck en Greet Minnen – © Alison Van Uytvanck (Instagram)

Het pad effenen voor andere speelsters

Van Uytvanck wil andere speelsters die in een vergelijkbare positie verkeren door haar openhartigheid een hart onder de riem steken.

“Als er jonge speelsters zijn die ook lesbisch zijn, moeten ze er niet bang voor zijn om er voor uit te komen”, vervolgde de Grimbergse. “Het is geen ziekte.”

Ze hoopt dan ook dat er een dag komt waarop iedereen het ook op die manier zal zien. Zo ook voor Margaret Court die vorig jaar, niet voor het eerst, in opspraak kwam door haar homo-onvriendelijke uitspraken. Er werd toen opgeroepen om het stadium op de Australian Open, dat haar naam draagt, te hernoemen. Zo ver wil de Belgische echter niet gaan:

“Dat zou ik niet doen. Uiteindelijk ben ik er om te tennissen. Wat Court zei, is niet erg slim. Ze heeft heel veel mensen pijn gedaan.”

Van Uytvanck wil zich boven dergelijke haatdragende uitspraken stellen.

“Aan diegenen die mij eerder gepest hebben, liet ik het al zien. Mijn succes in het tennis is mijn antwoord voor jou. Misschien begrijpen ze nu welke pijn ze me gedaan hebben.”

*UPDATE 14 APRIL 2018 – 19u30*

Intussen liet Van Uytvanck aan onze redactie weten dat niet alles in het interview met Blick klopt. “Het was een Italiaan of Duitser die me interviewde, hij heeft sommige dingen niet goed verstaan, denk ik.”

“Ik deel mijn verhaal graag, maar dat ik al op meisjes viel toen ik 12 was en daarmee toen worstelde, klopt niet.”

koen

koen

Meer nieuws