Home » Grand Slam » Roland Garros » Varvara Gracheva: net één jaar Française en nu al de hoop van Frankrijk op Roland Garros

Varvara Gracheva: net één jaar Française en nu al de hoop van Frankrijk op Roland Garros

Varvara Gracheva: net één jaar Française en nu al de hoop van Frankrijk op Roland Garros

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Varvara Gracheva (WTA-88) straalde na haar 7-5 en 6-3-overwinning tegen Irina-Camelia Begu (WTA-127) op zaterdag. Logisch, want ze staat voor het eerst in haar carrière in de vierde ronde van een grandslamtoernooi. “Dit is een moment dat ik de rest van mijn leven zal koesteren”, vertelt ze.

De 23-jarige Gracheva werd in Moskou geboren, maar verhuisde – bij gebrek aan mogelijkheden om haar tenniscarrière professioneel uit te bouwen – al op jonge leeftijd naar het buitenland. Na enkele jaren in Duitsland, waar ze getraind werd door de gewezen Russische top 100-speelster Nina Bratchikova, stapte ze in 2016 het vliegtuig op richting Cannes waar ze haar carrière verder vorm gaf op de ETC Academy.

In maart 2023 deed ze een aanvraag tot naturalisatie, in juni – nu dus éxact één jaar geleden – verwierf ze de Franse nationaliteit. Na het verkrijgen van haar paspoort werd haar toegestaan om als atlete voor Frankrijk uit te komen.

Genieten van het moment

“Ik ben zo blij. Ik ga proberen om vooral te genieten van dit moment”, vertelt Gracheva, die haar Roland Garros startte met een stunt in drie sets tegen Maria Sakkari (WTA-7).

“Het publiek van Suzanne-Lenglen dat na mijn overwinning La Marseillaise begon te zingen, dat is een moment dat ik me de rest van mijn leven zal herinneren. “Dit is de eerste keer op Roland Garros, voor het publiek, voor een Française”, vertelde de commentator. Ik besefte het niet eens. Ik was daar gewoon met het publiek, met de sfeer. Het was immens.”

(lees verder onder de video)

Gracheva: Franse hoop bij de vrouwen

Gracheva is in Parijs de enige overgebleven Française in het enkelspel, dat betekent meteen ook veel pers- en media-aandacht. “Dat voelt raar, iedereen zo voor me te zien op een persconferentie. Ik weet het niet, misschien maakt dit aan het einde van de dag gewoon deel uit van de job.”

En die job, die start maandag weer. Dan kijkt Gracheva haar ex-landgenote Mirra Andreeva (WTA-38) in de ogen. Bij winst wacht zowel voor Gracheva als voor Andreeva een nieuwe primeur: een eerste kwartfinale op een Grand Slam.

[Derde ronde Roland Garros 2024] Samenvatting Varvara Gracheva vs. Irina-Camelia Begu

Tennisplaza i.s.m. L'Équipe

Tennisplaza i.s.m. L'Équipe

Meer nieuws