Home » Xtra » Interview » Verantwoordelijke van der Voort van Active Company: “Zelfs de kleinste stap voorwaarts is positief voor onze organisatie”

Verantwoordelijke van der Voort van Active Company: “Zelfs de kleinste stap voorwaarts is positief voor onze organisatie”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Begin november organiseerde Active Company (AC), de Antwerpse sportvereniging voor holebi’s en vrienden, op de terreinen van T.C. Forest Hills in Wommelgem een bescheiden editie van de BrilliANT Games. Het ideale moment om terug én vooruit te blikken met Marcel van der Voort, activiteitenverantwoordelijke voor tennis en lid van de Raad van Bestuur van AC.

Hoe kijk je terug op de voorbije BrilliANT Games?
“Het was een bijzonder geslaagde editie met deelnemers uit veertien verschillende landen. Uiteindelijk hadden we veertig teams, de maximumcapaciteit. Iedereen was zeer tevreden en de sfeer was optimaal. Het was een zwaar, maar héél leuk weekend.”

In welk opzicht waren de afgelopen BrilliANT Games verschillend tegenover andere jaren?
“Tot voor kort organiseerden we de BrilliANT Games tweejaarlijks, omdat we als AC zijnde niet elk jaar de mogelijkheid hebben om zoveel mensen te ontvangen. Qua organisatie is zo’n groot toernooi niet haalbaar, maar vanuit de tenniscel werd wel het idee geopperd om elk jaar een toernooi op poten te zetten. Vandaar dat we beslist hebben om dit jaar een tenniseditie te houden met alleen maar gemengd dubbel. Temeer omdat deze categorie tot op heden onderbelicht is gebleven. We vinden het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.”

Heeft dit gevolgen naar volgend jaar toe?
“Volgend jaar bieden we terug het volledige pakket aan: tennis, badminton, squash, volleybal, waterpolo, zwemmen en ook rugby. Enkel het gemengd dubbel zal dan wegvallen, waardoor we ook meer ruimte hebben om meer tennissers in andere reeksen toe te laten. De editie in 2019 zal ook doorgaan op één locatie (T.C. Forest Hills) omdat we van mening zijn dat dit de sfeer en de gezelligheid ten goede komt.”

BrilliANT Games 2018 - © Active Company
BrilliANT Games 2018 – © Active Company

AC goes internationaal

Hoe evolueert AC intussen verder?
“We zien het aantal leden lichtjes stijgen en er komen ook nog altijd regelmatig aanvragen binnen voor andere sporten. Verder zijn we met de tenniscel ook verhuisd van T.C. Blauwe Regen naar T.C. Forest Hills. Dat is mede op vraag van de spelers gebeurd en werpt ook zijn vruchten af. We hebben nu meer luxe en er zijn ook meer activiteiten.”

“Ons doel, en tevens belangrijkste werkpunt, is buitenlandse samenwerking”, zei toernooiverantwoordelijke Johan Hellemans vorig jaar. Wat is hier de tussenstand?
“Één van onze leden, Anton, is afkomstig uit Estland en samen met hem organiseren we in augustus volgend jaar een tennistoernooi in de Estse Tallinn. Er is al een eerste prospectie geweest en we hebben al verschillende tennisclubs bezocht. In januari zullen de contracten dan geofficialiseerd worden. Het toernooi zal de naam Colour Games dragen.”

Ik vermoed dat de situatie voor holebi’s daar heel anders is?
“In Estland wordt homoseksualiteit niet zo openlijk en snel aanvaard als hier. Mensen zitten daar nog veel meer in de kast. We hopen, door zo’n toernooi te organiseren, dat mensen kunnen laten zien wie ze écht zijn én hoe het anders kan. Zo willen we langzaam maar zeker een golf in gang zetten die verandering teweegbrengt.”

AC trekt in 2019 naar Estland - © Active Company
AC trekt in 2019 naar Estland – © Active Company

Hebben mensen daar geen schrik om deel te nemen aan jullie toernooi?
“Absoluut, maar door de buitenlandse samenwerking geniet je een bepaalde internationale bescherming. We willen uiteraard niet dat onze spelers onverantwoordelijke risico’s lopen. In het verleden zijn op gay games wel eens problemen geweest waarbij spelers moesten worden beveiligd.”

Stap voor stap

Zijn er nog meer internationale plannen?
“Het is een stapsgewijs proces, maar ik hoor hier en daar stemmen opgaan om in Moskou of Sint-Petersburg een toernooi te organiseren. De Russische wetgeving is zeer streng op dat vlak, dus het valt af te wachten wat we daar kunnen doen. Nu ja, moeilijk gaat ook.”

Wat is momenteel de grootste ambitie van AC?
“In de nabije toekomst is het toernooi in Tallinn het belangrijkst. Misschien dat, naar aanleiding daarvan, nieuwelingen zich gaan melden om zich bij ons aan te sluiten. Met Tallinn willen we de Estse overheid het signaal geven dat er in hun land ook holebi’s wonen en leven. Elke stap voorwaarts, hoe klein ook, is positief voor onze organisatie.”

[alert type=”info” title=”Meer info”]Meer weten over Active Company? Klik hier. Herlees hier onze babbel met Marcel en Johan van vorig seizoen.[/alert]

Steven Gijbels

Steven Gijbels

MEER NIEUWS