Home » Geen categorie » *VIDEO* Novotna’s iconische moment leidt tot vreugde vijf jaar later – met reacties uit de tenniswereld

*VIDEO* Novotna’s iconische moment leidt tot vreugde vijf jaar later – met reacties uit de tenniswereld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De dood van Jana Novotna brengt heel wat herinneringen naar boven. Een iconisch moment uit de tennisgeschiedenis is het uithuilen van de Tsjechische op de schouder van de Hertogin van Kent.

In 1993 stond Novotna voor het eerst in de finale van Wimbledon. Bij een 4-1 voorsprong in de beslissende set tegen Steffi Graf, bezweek de Tsjechische onder de zenuwen. Tijdens de ceremonie barstte ze in tranen uit en werd getroost door de Hertogin van Kent. De beelden gingen de wereld rond en staan gebrand op het netvlies van menig tennisfan.

Vier jaar later stond ze opnieuw in de finale, maar toen stond de nog maar 16-jarige Martina Hingis in de weg. Geen tranen dit keer, maar wel een speelse poging om de trofee uit de handen van de Zwitserse te trekken. De Hertogin van Kent, als trooster van dienst, sprak de profetische woorden: “Geen zorgen. Ik ben er zeker van dat het je de derde keer wel lukt”.

In 1998 was het dan zover: Novotna verloor slechts één set op weg naar haar eerste en enige grandslamtitel in het enkelspel. Een droom die uitkwam voor de Tsjechische. De Hertogin van Kent antwoordde gevat: “Waar maakte je je toch druk in. Ik zei je vorig jaar toch dat je terug zou komen en winnen”.

Novotna werd gewaardeerd voor haar tennis en voor haar persoonlijkheid. De reacties en mooie woorden uit de tenniswereld stroomden dan ook binnen.

 

koen

koen

MEER NIEUWS