Home » Nieuws » [Video] “Seats quickly, please”: maak kennis met Kader Nouni, de Barry White van het tennis

[Video] “Seats quickly, please”: maak kennis met Kader Nouni, de Barry White van het tennis

[Video] “Seats quickly, please”: maak kennis met Kader Nouni, de Barry White van het tennis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Kader Nouni, de 48-jarige Franse stoelscheidsrechter, is alom geliefd op het internationale tenniscircuit. Bekend om zijn diepe baritonstem, wordt Nouni vaak de “Barry White van het tennis” genoemd.

Niet alleen z’n stem, maar ook z’n gevoel voor mode en persoonlijkheid, maken van Nouni één van de meest beroemde en populaire tennisumpires van vandaag.

De Britse krant The Guardian schreef ooit: “Met zijn rokerige tonen wordt hij geprezen voor het hebben van de beste stem in tennis”.

Anderen omschrijven zijn toon als “gehonoreerd”, “resonerend en melodieus”, “verleidelijk” en “kalmerend”, iets waar Nouni’s opvallende Franse accent wellicht voor iets tussenzit.

(lees verder onder de video)

Als 16-jarige kreeg Nouni zijn eerste grote ervaring als scheidsrechter als lijnrechter bij de Franse Open in 1992, nadat hij was erkend voor goed scheidsrechteren bij een juniortennisevenement dat het jaar daarvoor was gehouden bij Roland Garros in Parijs. Voordat hij zich volledig wijdde aan het scheidsrechteren, studeerde Nouni kortstondig sociologie op universitair niveau.

Nouni werd geboren als zoon van Algerijns-Franse immigranten op 23 februari 1976. Hij groeide op in de wijk Haut Vernet van Perpignan, in Zuid-Frankrijk. Nouni en zijn oudere broer Miloud werden opgevoed in een sociale huurwoning door een alleenstaande moeder; zijn vader overleed toen hij twee was.

(lees verder onder de video)

Van basketbal naar tennis

Hoewel de Fransman aanvankelijk gepassioneerd was door basketbal, inspireerde de titel van zijn landgenoot Yannick Noah op Roland Garros in 1983 hem om vol voor tennis te gaan.

Tennis was echter erg duur voor het gezin Nouni en dat betekende dat de Fransman al op jonge leeftijd moest beginnen werken. Vanaf zijn negende besnaarde hij rackets, veegde hij de lijnen van de terreinen schoon en deed hij allerhande klusjes bij een lokale tennisclub.

Lokale toernooien begonnen hem in te huren om vanaf z’n twaalfde volwassen wedstrijden te arbitreren. Nouni ontwikkelde z’n kenmerkende diepe stem halverwege z’n tienerjaren. “Ik herinner me een incident waarbij de vader van een vriendin over de telefoon niet kon geloven dat ik slechts 16 jaar was”, vertelde hij ooit in een interview.

(lees verder onder de video)

Fulltime scheidsrechter vanaf 2005

Nouni werkte zich in de jaren die volgde op van lijnrechter op Roland Garros in 1992 tot fulltime scheidsrechter in 2005.

Tot 2005 vulde Nouni zijn inkomen soms aan met werk in bars in Perpignan, waar hij officieel woont met zijn vrouw Melanie Conesa en twee kinderen.

In 2008 sloot Nouni zichzelf exclusief aan bij de WTA Tour, al arbitreert hij soms ook nog wedstrijden bij de mannen op Grand Slam-niveau. Tot dusver zat hij al zes keer in de stoel tijdens een Grand Slam-finale.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws