Home » Grand Slam » Australian Open » Vier Belgen al zeker van hoofdtabel Australian Open

Vier Belgen al zeker van hoofdtabel Australian Open

Vier Belgen al zeker van hoofdtabel Australian Open

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Maandag werden in Australië de rankings afgesloten op basis waarvan bepaald wordt welke spelers en speelsters zich rechtstreeks plaatsen voor de hoofdtabel. Onder hen zijn ook vier Belgen: David Goffin, Kirsten Flipkens, Yanina Wickmayer en An-Sophie Mestach.

Zoals gebruikelijk wordt op basis van de ranking van zes weken voor de start van een grandslamtoernooi bepaald welke ingeschrevenen direct toegang krijgen voor de hoofdtabel. Dat is niet anders voor de Australian Open van 2015, die op 19 januari van start gaat. De AusOpen baseert zich dan ook op de rankings van maandag 8 december.

Bij de Belgische mannen zorgde dat echter niet voor verrassingen. Aangezien er 108 deelnemers rechtstreeks kunnen deelnemen op de hoofdtabel, krijgt enkel David Goffin (ATP-22) automatisch een ticketje voor de Australische grand slam. Op de hoofdtabel kan hij echter nog wel het gezelschap krijgen van enkele landgenoten. Hoewel de rankings voor de kwalificaties pas op 22 december worden afgesloten, lijken Steve Darcis (ATP-161), Ruben Bemelmans (ATP-176) en Kimmer Coppejans (ATP-179) al zeker te zijn van hun kwalificatiekans. Ook Niels Desein (ATP-203) kan zich bijna zeker opmaken om naar Melbourna af te reizen. Voor Arthur De Greef (ATP-238) en Maxime Authom (ATP-247) zal het daarentegen zeer nipt worden, iets wat die laatste inspireerde om deze week nog een weekje te gaan tennissen in Togo.

Bij de vrouwen ligt het verhaal iets ingewikkelder. Kirsten Flipkens (WTA-45), Yanina Wickmayer (WTA-76) en An-Sophie Mestach (WTA-100) zijn al zeker van hun plaatsje op hun hoofdtabel, wat voor die laatste meteen ook haar debuut op een grand slam zal zijn. Voor Alison Van Uytvanck (WTA-106) wordt het echter nog even bang afwachten.

Met het versoepelen van de regels voor het gebruik van de zogenaamde protected rank (het gebruik van je ranking die je had voordat je voor een lange periode out was om zo in toernooien binnen te geraken) kunnen spelers deze betere ranking voor twee grandslams inzetten. Daardoor zijn er plots veel meer spelers die recht hebben op het gebruik van zo’n protected rank. Insiders speculeren zelfs dat er tot wel acht speelsters zijn die in Australië van deze regel gebruik willen maken. Daardoor zou de laatste speelster die rechtstreeks geplaatst is niet meer de nummer 108 van de wereld zijn, maar wel de nummer 100 (en dus An-Sophie Mestach). Als dat het geval is, zal Van Uytvanck naar de kwalificaties doorverwezen worden, waar ze Ysaline Bonaventure (WTA-199) gezelschap zal kunnen houden.

Echter, om zeker te weten welke spelers en speelsters zich hebben ingeschreven voor de Australian Open en welke daarvan beroep zullen doen op een protected rank, zal er gewacht moeten worden op de officiële inschrijvingen die de AusOpen zelf bekend zal maken. Tot die tijd zijn we enkel zeker van vier Belgen op de hoofdtabellen en wordt het voor Van Uytvanck nog even afwachten.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws