Home » Grand Slam » Roland Garros » Vliegen na droomweek op Roland Garros: “Hier doe je het als speler voor”

Vliegen na droomweek op Roland Garros: “Hier doe je het als speler voor”

Vliegen na droomweek op Roland Garros: “Hier doe je het als speler voor”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Joran Vliegen (ATP D-86) beleefde een droomweek op Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam). Met een kwartfinale en heel wat ervaring op zak keerde hij maandagavond huiswaarts. Tennisplaza zocht de Limburger en zijn coach daags nadien op voor een reactie.

“Had ik hiervoor vooraf kunnen tekenen, ik had het meteen gedaan”, opent Vliegen nog steeds in een roes verkerend. “Dat we (Vliegen dubbelde in Parijs met de Kazach Mikhail Kukushkin (NG), nvdr.) de kwartfinale zouden bereiken, had ik nooit durven dromen. Het doel was de eerste ronde overleven, maar we hebben zomaar even drie wedstrijden gewonnen.”

Voor Vliegen was Roland Garros zijn eerste Grand Slam, een compleet nieuwe ervaring nadat hij eerder al een ATP-toernooi (de European Open (België, ATP 250), nvdr.) en de Davis Cup mocht afvinken van zijn bucketlist. “Een Grand Slam is natuurlijk het beste van het beste. Elke speler droomt ervan om daaraan te kunnen deelnemen en het is ook gewoon leuk om nu te weten dat ik dit hoge niveau aankan.”

Zonder Sander Gillé

Opmerkelijk: Vliegen speelde zijn eerste Grand Slam zonder zijn vaste dubbelpartner Sander Gillé (ATP D-85). Noodgedwongen, want samen raakten ze niet op de hoofdtabel. “We hadden al een paar keer geprobeerd om als duo een Grand Slam te spelen, maar we eindigden altijd als alternates. Daarom besloten we het dit keer anders aan te pakken: liefst mét elkaar, maar als het moest, zouden we met iemand anders dubbelen. Het is natuurlijk rot voor Sander dat hij nu niet kon spelen, maar tegelijk was hij erg enthousiast voor mij, hij is zelfs komen supporteren. Je mag ook niet vergeten dat de ervaring die ik nu opdeed, interessant is voor ons beiden.”

Sander Gillé en Joran Vliegen - © Philippe Buissin (Imagellan)
Sander Gillé en Joran Vliegen – © Philippe Buissin (Imagellan)

Vliegen benadrukt dat het de bedoeling is om in de toekomst opnieuw een duo te vormen met zijn Limburgs maatje. “Ons doel is om snel top 70 te staan en aan de grote toernooien deel te nemen. In de toekomst willen we uiteraard proberen om samen Grand Slams te spelen.”

Aandacht

Hoewel dubbelspel lang niet altijd veel aandacht krijgt, spotte Vliegen toch heel wat Belgen in de tribunes tijdens zijn wedstrijden. “Na afloop werd ik ook vaak aangesproken, zelfs op sociale media. Iemand bedankte mij omdat hij mijn handdoek had gekregen, dat was echt leuk.”

[alert type=”info” title=”Coach Dries Beerden: ‘Joran wordt vaste waarde in het mondiale dubbelspel'”]Dries Beerden van de Wilson Tennis Academy Genk, al dertien jaar coach van Vliegen én Gillé, is supertrots op zijn pupil. “Het resultaat dat Joran en Mikhail hebben neergezet op Roland Garros was onverhoopt”, reageert hij bij Tennisplaza. “Joran had Mikhail nog nooit ontmoet, wat in de eerste wedstrijd voor een beetje stress zorgde, maar daarna speelden ze fantastisch. Er was een goede klik aanwezig. Maar toch, als je weet dat Joran nog nooit op dit niveau speelde en Mikhail helemaal geen dubbelspecialist is (pittig weetje: in 2015 speelde Kukushkin twaalf dubbelwedstrijden en verloor hij ze allemaal, nvdr.), kan je hun prestatie alleen als ongelofelijk bestempelen.”
 
Beerden ziet een mooie toekomst weggelegd voor Vliegen en dit samen met Gillé. “De kans is erg groot dat ze nu samen op Wimbledon zullen spelen. Ik geloof ook dat Joran en Sander een vaste waarde in het mondiale dubbelspel zullen worden. Of dat als top 40 of top 10 is, maakt niet uit.”
 
“Wat ons als team extra trots maakt, is dat we dit helemaal alleen hebben gedaan zonder financiële steun van grote sponsors of de federatie (Tennis Vlaanderen, nvdr.). De belangrijkste sleutel tot dit succes? We zijn er altijd in blijven geloven!”[/alert]

Volgende week komt Vliegen, opnieuw samen met Gillé, in actie op het Challengertoernooi van Lyon (Frankrijk, € 92 040 +H). Daarna bekijkt het duo waar ze hun grasseizoen kunnen starten.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws