Home » Nieuws » Waar komt de naam ‘Roland Garros’ vandaan?

Waar komt de naam ‘Roland Garros’ vandaan?

Waar komt de naam ‘Roland Garros’ vandaan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De tweede Grand Slam van het jaar, Roland Garros, gaat van start. Maar waarom heet Roland Garros… Roland Garros? Tennisplaza ging op onderzoek!

Luchtvaartpionier

Laat ons het maar meteen verklappen: Roland Garros was een Franse luchtvaartpionier en heeft eigenlijk niets met tennis te maken. Hij was de eerste persoon die in 1913 non-stop over de Middellandse Zee vloog en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bekend als Franse gevechtspiloot. Dat het tennistoernooi zijn naam draagt, is dus een eerbetoon.

Roland Garros (en nu hebben we het over het toernooi) werd voor het eerst georganiseerd in 1928 en is sindsdien één van de meest prestigieuze grandslamtoernooien op het professionele circuit.

Tragische dood

Terug naar de piloot Roland Garros dan. Die werd geboren als Eugène Adrien Roland Georges Garros op 6 oktober 1888 in Saint-Denis op het Franse eiland Réunion en was dus de eerste persoon die in 1913 non-stop over de Middellandse Zee vloog van St. Raphael naar Bizerte in een in licentie gebouwd Wright-vliegtuig. In de Eerste Wereldoorlog diende Garros als gevechtspiloot in het Franse leger en was daarom een ​​belangrijke figuur in de ontwikkeling van de militaire luchtvaart.

Hij was ook de eerste piloot die in staat was om een ​​vliegtuig uit te rusten met een machinegeweer dat door de propeller schiet en ontwikkelde een systeem om die propellers te beschermen tegen de kogels van het machinegeweer. Garros kwam op tragische wijze om het leven toen hij op 5 oktober 1918, slechts een dag voor zijn 30e verjaardag, werd neergeschoten door de Duitsers.

Standbeeld Roland Garros in Saint-Denis op Réunion - © Eddy Legros (Wikimedia Commons)
Standbeeld Roland Garros in Saint-Denis op Réunion – © Eddy Legros (Wikimedia Commons)

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws