Home » Expert » Waarom de European Open (ook zonder Goffin) hét niet te missen tennis evenement van het jaar wordt

Waarom de European Open (ook zonder Goffin) hét niet te missen tennis evenement van het jaar wordt

Waarom de European Open (ook zonder Goffin) hét niet te missen tennis evenement van het jaar wordt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ontsteltenis op sociale media afgelopen week toen David Goffin (ATP-11) besliste een punt te zetten achter zijn seizoen en bijgevolg verstek gaf voor de European Open. Daar gaat het enige moment waarop wij hem in België aan het werk konden zien. Drama alom, maar waarom eigenlijk? De European Open blijft toch gewoon hét tennisevenement van het jaar, ook zonder de Belgische nummer 1?

De Luikenaar beleefde allerminst een rooskleurig 2018 en stond sowieso al niet te springen om naar Antwerpen af te zakken. Niet dat ik wil beweren dat dit hem goed uitkomt, want geen enkele atleet is opzettelijk of just for fun geblesseerd (toch?). Alleen hoeft zijn afwezigheid geen dermate impact te hebben op de European Open als wat heel wat mensen misschien denken. Het toernooi had én heeft, zeker deze editie, meer te bieden dan enkel Goffin op centre court.

Uniek deelnemersveld

Allereerst blijft het een uniek gegeven dat een officieel ATP-toernooi neerstrijkt op Belgische bodem en dit nu al voor de derde keer op rij. Een ATP 250 (nog steeds de laagste categorie van ATP-toernooien met een zogezegd minimum aan inzet) met kleppers als Diego Schwartzman (ATP-14), Kyle Edmund (ATP-16), Richard Gasquet (ATP-25), Gaël Monfils (ATP-39), Jo-Wilfried Tsonga (ATP-75) en waarom ook niet tennis hunk Feliciano Lopez (ATP-71) in haar deelnemersveld, is en blijft exceptioneel te noemen. Je moet het Kristoff Puelinckx, CEO van Tennium (de organisator van de hele bedoening), nageven: hij weet hoe een kwalitatieve en aantrekkelijke spelerslijst samen te stellen. Wist je trouwens dat bovengenoemde toppers samen maar liefst 48 ATP-titels op hun conto hebben prijken?

Naast dit indrukwekkende (en zeker voor België unieke) deelnemersveld, trekt de European Open dit jaar helemaal de experience-kaart (je kent het concept ongetwijfeld van dat ene festival Tomorrowland geheten). De organisatie was niet te beroerd om toe te geven dat hier stappen vooruit konden gezet worden tegenover de eerste twee edities. Fouten maak je om uit te leren en dat principe volgde dus ook Tennium. Golazo aan de kant schuiven en de tandem (of het koppel, zoals je wil) Dick Norman en Ilse Van Parys aan het hoofd van het toernooi zetten, bleek al tijdens de voorbereidingen een geniale zet. Van Parys, die haar taak als Event Director bijzonder ter harte neemt (zij is letterlijk dag en nacht in de weer en dit in combinatie met een vaste job naast het tennis!), zorgde in het team achter het toernooi de voorbije maanden voor een erg positieve dynamiek. Tal van initiatieven ter promotie van de European Open, maar ook voor tijdens de toernooiweek zelf, zagen reeds het levenslicht. Themadagen als een Ladies Day (op donderdag 18 oktober en dames, geloof mij, deze dag wordt puur genieten) en zelfs een heuse European Open Party op het voor de gelegenheid tot dansvloer omgetoverde Court 1 (vrijdag 19 oktober) moeten ook de iets minder actief bewuste tennisfan overtuigen om naar de koekestad af te zakken.

Vredig vettig of hongerig naar healthy? Voor ieder wat wils

Ook voor wie tussen of na de wedstrijden graag zijn of haar buikje vulde, schoten de afgelopen edities lichtjes tekort. De organisatie besloot daarom om verschillende foodtrucks de kans te geven hun al dan niet healthy bereidingen aan de bezoekers aan te bieden.

Kortom: toptennis mét een vleugje experience én vlakbij huis. Voor de tennis- en zelfs doorsnee sportliefhebber is de European Open een niet te missen evenement. En ja, ik vind oprecht dat een toernooi van deze omvang best wat meer aandacht verdient van de traditionele media zélfs zonder een Goffin ten tonele. Oké, hij zal er niet bij zijn in de Lotta Arena, maar enkel focussen op hem zou Ruben Bemelmans (ATP-108) echt wel oneer aandoen zijn. Ik haalde hem nog niet eerder aan, maar vergeet niet dat de sympathieke Limburger zomaar even een halve finale te verdedigen heeft. Te verwachten is dat hij alles uit de kast zal halen om voor eigen publiek (een gegeven waar hij erg veel van houdt) opnieuw te schitteren. En trouwens, ladies: wat Goffin meer aan talent bezit, maakt Bemel ruimschoots goed aan uitstraling, of niet soms?

Meer Belgen

Wie weet krijgen we daarenboven nog meer Belgisch talent voorgeschoteld in Antwerpen. Een (nagelnieuw) pre-kwalificatietoernooi geeft de beste Belgische spelers toegang tot het toernooi door de winnaar een wildcard aan te bieden. Iets om naar uit te kijken, lijkt mij.

Kimmer Coppejans (ATP-209 en dus bijna terug top 200) vertelde mij dat hij stiekem ook nog hoopt op een wildcard. Waarom ook niet, zijn recente resultaten in acht genomen. Of tovert Puelinckx komende week nog een andere grote naam uit zijn spreekwoordelijke hoed? Eén ding is zeker: wacht niet te lang met het regelen van tickets, want het belooft een ongezien (ont)spannende week te worden en uit goede bron vernam ik dat de ticketverkoop tot dusver erg hard gaat. Niets dat de liefhebber nog tegenhouden mag, of wel soms?

[alert type=”info” title=”Tickets”]Tickets voor de European Open kan je hier bestellen en hier winnen.[/alert]

[alert type=”info” title=”Zelf een mening?”]Christophe Moons is algemeen coördinator van Tennisplaza. Wil jij zelf je mening kwijt? Stuur jouw opiniestuk naar info@tennisplaza.be en misschien publiceren wij het op Tennisplaza.[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws