Home » Geen categorie » Waarom zijn zoveel toppers geblesseerd? Nadal en Federer verschillen van mening

Waarom zijn zoveel toppers geblesseerd? Nadal en Federer verschillen van mening

Waarom zijn zoveel toppers geblesseerd? Nadal en Federer verschillen van mening

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vorig jaar moesten Rafael Nadal (ATP-1) en Roger Federer (ATP-3) hun seizoen vroegtijdig stopzetten. Dit jaar moeten opvallend veel toppers gedwongen tijd nemen om te herstellen. Hoe dit komt, daarover verschillen de spelers van mening. 

Novak Djokovic (ATP-5), Stan Wawrinka (ATP-4), Kei Nishikori (ATP-10) komen dit seizoen niet meer in actie. Ook Andy Murray (ATP-2) en Milos Raonic (ATP-11) liggen in de lappenmand. Eerder liet Nadal al horen dat de druk om een goede ranking te kunnen houden te hoog ligt. Hij pleitte daarom voor een ranking gebaseerd op twee seizoenen, net als bij het golf.

Rafael Nadal - © Marianne Bevis (flickr)
Rafael Nadal – © Marianne Bevis (flickr)

Maar dat zou niet de enige oorzaak zijn volgens de Spanjaard. In aanloop van de US Open worden een aantal toernooien gespeeld op hard court. De belangrijkste daarvan zouden contracten hebben voor verschillende soorten tennisballen en dat zou een probleem vormen voor de spelers.

“Dat is erg slecht voor de pols, voor de elleboog en voor de schouder”, aldus Nadal.

“Dat is niet goed. Ik weet dat er contractuele verplichtingen zijn, maar het is oplosbaar.”

“Spelers hebben de keuze om niet te spelen”

Volgens Federer moet er in eerste instantie in eigen boezem gekeken worden. Wanneer hij de vraag kreeg of het seizoen minder zwaar moet worden gemaakt antwoordde hij:

“Je kan het seizoen met de helft inkorten. Wanneer er dan geblesseerden zijn, kan je het nog eens met de helft verminderen. Op het einde spelen we nog maar twee maanden per jaar en raken we geblesseerd omdat we niet vaak genoeg spelen.”

Roger Federer - © Roger Federer (Facebook)
Roger Federer – © Roger Federer (Facebook)

De top vijf van de wereld zijn allemaal 30-plussers. Dat is volgens de 36-jarige Zwitser waarom er zoveel spelers out zijn.

“Ik denk dat het ligt aan het feit dat de spelers die nu uit liggen, ouder zijn dan 30 jaar. De slijtage op ons lichaam eist gewoon zijn tol. Misschien hebben sommige spelers er wel genoeg van om met ongemakken te spelen. Dan zeggen ze misschien tegen zichzelf: ‘Wanneer ik terug kom, wil ik 100% zijn’ Ze willen niet meer spelen op 85, 90 of 95%. Het is gewoon niet leuk op die manier”, aldus Federer.

“Voor het grootste gedeelte is het gewoon de ouderdom van de spelers. Ik denk dus niet dat er veel verandering nodig is in de speelkalender. De spelers hebben immers steeds de keuze om niet zoveel te spelen als ze denken te moeten of te willen.”

Nadal en Federer zijn de nummers één en drie van de wereld. Hun ranking is gebaseerd op zestien toernooien in de afgelopen twaalf maanden. In de top 100 speelde iedere speler méér toernooien met één uitzondering. Daniel Evans (ATP-87) speelde er vijftien. Ter vergelijking: David Goffin (ATP-13) speelde 26 toernooien, Steve Darcis (ATP-65) speelde er 23. Koplopers zijn Benoît Paire (ATP-41) en Paolo Lorenzi (ATP-40) die elk 34 toernooien afhaspelden over de laatste twaalf maanden.

Benoît Paire - © Philippe Buissin (Imagellan)
Benoît Paire – © Philippe Buissin (Imagellan)

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
koen

koen

Meer nieuws