Home » Geen categorie » Wat Federer en Nadal beter doen dan de rest dit jaar

Wat Federer en Nadal beter doen dan de rest dit jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De dominantie van Federer en Nadal in 2017 is niet te ontkennen. Ondanks hun verschillende spelstijl, zijn er ook gelijkenissen tussen de twee grootheden. Hun geheime wapen dit jaar: de tweede opslag.

Statistieken liegen niet. Beide heren hebben samen negen titels gewonnen dit jaar, waaronder drie Grand Slams. Nadal won Roland Garros zonder setverlies en Federer deed hem dat kunstje na op Wimbledon. Met respectievelijk 7095 en 6545 punten leiden Nadal en Federer de ATP Race To London, waardoor ze allebei al gekwalificeerd zijn voor de Masters. Twee verschillende spelstijlen die leiden tot hetzelfde resultaat. Wat doen ze nu eigenlijk beter dan de rest dit jaar?

Roger Federer - YouTube
Roger Federer – YouTube

Het verschil zit hem in de details. Uit het Infosys ATP Beyond The Numbers, die geavanceerde gegevens en statistieken verzamelt, komen een aantal opvallende cijfers naar voren. Uit die cijfers blijkt dat beide spelers in vier specifieke categorieën in de top 10 staan van alle spelers. De categorieën zijn: punten gewonnen op tweede opslag, punten gewonnen op return van eerste opslag, het aantal gewonnen opslagspelletjes en het redden van breakpunten.

De tweede opslag blijkt hét cruciale wapen te zijn van beide heren dit jaar. Nadal vuurt de ranglijst aan met 61% van de punten gewonnen op zijn tweede opslag. Federer volgt hem op de voet met 60%. Die percentages stijgen als we kijken naar hun favoriete Grand Slams. Federer won 67% van de punten op tweede opslag op Wimbledon en Nadal won maar liefst 74% (!) op Roland Garros.

Het wordt uitkijken of deze trend zich ook verderzet op de US Open. De tegenstand is alvast gewaarschuwd.

koen

koen

MEER NIEUWS

David Goffin - © Tani

Goffin redt het niet in Montreal

David Goffin (ATP-61) heeft geen succes geboekt met zijn wildcard op het ATP-toernooi van Montreal (Canada, ATP 1 000). Hij verloor zijn eerste wedstrijd in twee sets.

LEES MEER