Home » Grand Slam » Wimbledon » Wat na Middle Sunday?

Wat na Middle Sunday?

Wat na Middle Sunday?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de eerste zondag tijdens het toernooi van Wimbledon, die volgens de traditie Middle Sunday wordt genoemd, wordt, zoals de regels het voorschrijven, niet getennist. Tenzij het programma, bijvoorbeeld door overvloedige regenval, zodanig is uitgelopen dat dit wel nodig is. Hierbij denken we terug aan de edities van 1991, 1997 en 2004.

Middle Sunday is ook de brug naar de tweede week van het meest prestigieuze grandslamtoernooi ter wereld. En in die tweede week starten maar liefst vier Belgen. Zo zijn bij de juniores dit jaar Clément Geens (ITF-12), Elise Mertens (ITF-9) en Greetje Minnen (ITF-76) afgezakt naar Londen. Zij willen maar al te graag in de voetsporen treden van Kirsten Flipkens, die exact tien jaar geleden Wimbledon op haar naam schreef als junior en nu bij de profs meedingt voor een plaats in de kwartfinales.

Kirsten Flipkens – © Fotoplaza | Christophe Moons
Kirsten Flipkens – © Fotoplaza | Christophe Moons

Kirsten Flipkens (WTA-20) [20] – Flavia Pennetta (ITA WTA-166)
“Het wordt pittig tegen Pennetta”, gaf Flipkens al aan na haar overwinning op de Servische Vesna Dolonc (WTA-97) in de derde ronde. Niet dat de Belgische met schrik de baan moet opkomen, maar ze heeft gelijk dat ze het gewezen nummer 10 van de wereld niet onderschat. Hoewel het al vier jaar geleden is dat de Italiaanse in de top 10 stond, is ze duidelijk opnieuw aan een remonte bezig na haar polsoperatie in 2012. Onderweg naar haar confrontatie met Flipkens, nam ze vlot de scalp van Elena Baltacha (WTA-167) uit Groot-Brittannië (6-4 en 6-1), kreeg ze een walk-over van de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA-2) cadeau en schakelde ze na een heuse thriller de Française Alizé Cornet uit met 0-6, 7-6 (4) en 6-2.

Wie het meeste focus aan de dag kan leggen en een ticket voor de kwartfinales kan bemachtigen, ontloopt namen als Serena Williams (WTA-1), Agnieszka Radwanska (WTA-4) en de Britse sensatie Laura Robson (WTA-38). De hoogst gerangschikte speelster in de tabelhelft van Flipkens en Pennetta is Petra Kvitova (WTA-8) uit Tsjechië. De kans dat één van de finalisten uit het duel Flipkens – Pennetta komt, is dus niet gering. Zeker niet.

Clément Geens (ITF-12) [13] – Hugo Di Feo (CAN ITF-48)
Met Di Feo lootte Geens een relatief makkelijke kaart. De achttienjarige Canadees kon dit jaar nog geen noemenswaardige prestaties voorleggen, terwijl Geens onlangs nog knap finalist werd op de Astrid Bowl van Charleroi en het toernooi van Open d’Istres Ouest Provence op zijn naam wist te schrijven. De Belg heeft wel de pech in zijn tabelhelft dicht bij het eerste reekshoofd, de Australiër Nick Kyrgios (ATP-1), te zitten. Kyrgios won dit jaar zowat alles waaraan hij deelnam en kon enkel niet bevestigen op Roland Garros. Geens mag zich dus mogelijk opmaken voor een lastige derde ronde.

Geens treedt ook aan in het dubbelspel. Samen met de Amerikaan Noah Rubin (ITF-26) is hij zesde reekshoofd.

Elise Mertens - © Richard van Loon (www.Flickr.com)
Elise Mertens – © Richard van Loon (www.Flickr.com)

Elise Mertens (ITF-9) [6] – Carolina Meligeni Rodrigues Alves (BRA ITF-51)
Mertens zou, als alles goed gaat, weinig problemen mogen ondervinden om tot in de kwartfinales door te stoten. Haar eerste te nemen horde, de Braziliaanse zeventienjarige Alves, zette begin dit jaar knappe reeksen neer in Bolivia (winnares) en Peru (finaliste), maar zag haar seizoen daarna als een pudding in elkaar zakken. Mertens kent ook haar tegenstander al in een mogelijke tweede ronde, de Britse Katie Boulter (ITF-32). Ook zij kende een sterkte seizoensstart, maar kon in mei en juni niet bevestigen.

In het dubbelspel komt Mertens in actie als derde reekshoofd, aan de zijde van de Turkse Ipek Soylu (ITF-20).

Greetje Minnen – © Greetje Minnen
Greetje Minnen – © Greetje Minnen

Greetje Minnen (ITF-76) – Mami Adachi (JPN ITF-76)
Minnen plaatste zich, net als haar tegenstander Adachi uit Japan, via de kwalificaties voor Wimbledon. Aan wedstrijdritme geen gebrek dus, maar dat geldt voor beide meisjes. Wie wint, trakteert zich op een mooie tweede ronde tegen het nummer 1 bij de juniores, de Zwitserse Belinda Bencic. Bencic kwam dit jaar pas in mei voor het eerst in actie, speelde vier finales op rij en won ze ook alle vier. Dat belooft…

Belgen op maandag 1 juli
Court 18 – 12u30: Kirsten Flipkens – Flavia Pennetta
Court 5 – 3e partij vanaf 12u30: Elise Mertens – Carolina Meligeni Rodrigues Alves
Court 8 – 2e partij vanaf 12u: Clément Geens – Hugo Di Feo
TBA (wordt aangekondigd) – niet voor 18u30: Greetje Minnen – Mami Adachi

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws