Home » Grand Slam » Roland Garros » Weergaloze Wawrinka wint Roland Garros 2015

Weergaloze Wawrinka wint Roland Garros 2015

Weergaloze Wawrinka wint Roland Garros 2015

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Onder een stralende hemel betraden twee gladiatoren van het hedendaagse mannentennis de Parijse arena. Gewapend met een stevige forehand, een dodelijke backhand en een service op het scherp van de snee, strijdden Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka om de titel op het Franse gravel van Roland Garros.

Novak Djokovic (ATP-1) ging als onbetwiste favoriet de finale in. Niet alleen toonde hij de afgelopen twee weken zijn ongelooflijke talent, hij profileerde zich ook als een zeer sportieve speler. Twijfelachtige calls deed hij vaak in het voordeel van zijn tegenstander kantelen en na elke gewonnen wedstrijd had hij bemoedigende schouderklopjes en lovende woorden voor zijn opponent. Stanislas Wawrinka (ATP-9) daarentegen liet zich niet altijd van zijn mooiste kant zien. De Zwitser blijft echter ontegensprekelijk een degelijk tennisser. Zijn plaats in de finale kwam dus niet geheel onverwacht.

De Servische nummer één start sterk en schrijft de eerste set met 6-4 op zijn naam. Vanaf de tweede set neemt Wawrinka echter de macht in handen. Hij maakt minder fouten en dwingt Djokovic in de verdediging. Met gevarieerd tennis haalt hij de tweede set binnen. In de derde set gaat Stan the Man op zijn elan verder. Dankzij een vroege break komt hij op een 4-2 voorsprong. Een dubbele fout van de Zwitser maakt het nog even spannend maar een lob van Djokovic die achter de baseline landt, zet de 5-2 op het bord.

Djokovic is duidelijk op zoek naar een nieuwe strategie om het spel van Wawrinka te breken. Hij experimenteert, rukt op naar het net en krijgt een volley recht in de voeten gespeeld. Wawrinka staat intussen op een wolk te tennissen. Bij de Zwitserse nummer twee lijkt echt alles te lukken. Zelfs een bal die hij langs de netpaal heen speelt, belandt netjes binnen de lijnen. Met een spetterende statistiek van 93% gewonnen service games zowel vandaag als doorheen het hele tornooi, gaat Wawrinka serveren voor de set. Niet veel later staat de 6-3 op het bord.

Nole blijft gebrand op revanche en wil de wedstrijd niet zo gemakkelijk uit handen geven. Hij begint stevig aan de vierde set en krijgt meteen een breakpunt op de opslag van Wawrinka. Het momentum lijkt gekeerd en Djokovvic stormt door naar een 3-0 voorsprong. De Serviër lijkt zijn energiepeil van weleer teruggevonden te hebben, terwijl Wawrinka de foutjes aan elkaar rijgt. Jelena Djokovic, in felgele jurk applaudisseert enthousiast vanonder haar zonnehoed. Ze is terecht fier op haar echtgenoot. Hij verloor dit jaar nog geen enkele wedstrijd op gravel.

Enkele goede services brengen Wawrinka op een 3-1. Toch blijft de Zwitser ontevreden met zijn spel. Duidelijk gefrustreerd slaat hij meermaals op zijn dij. Het geluk staat aan de kant van Djokovic dit keer, alle ballen van de Serviër vallen goed. Het gemak waarmee Djokovic retourneert kan echter niet verhinderen dat Wawrinka zich terug in de vierde set weet te knokken en op een 3-3 gelijkstand komt. Djokovic mist zichtbaar vertrouwen. Hij start het zevende spel met een ace en komt dankzij zeer degelijk netspel en een prachtige backhand langs de lijn op 4-3.

Zowel Djokovic als Wawrinka tonen in het volgende game dat het kader een belangrijk deel van hun racket uitmaakt. Wawrinka opent met twee afzwaaiers en krijgt het even heet onder de voeten. Enkele eenvoudige backhand-winners brengen hem weer op gelijke hoogte, 4-4. Die ene Zwitser gaat plots heel erg op de andere lijken. Het aantal winners van deze partij staat op 56 voor Wawrinka en slechts een schrijnende 28 voor Djokovic.

Bij 30-40 op de opslag van Djokovic, krijgt Wawrinka een eerste virtueel matchpunt. Door een verrassende serve en volley, werkt Djokovic dit vakkundig weg. De tweede is echter de goeie, de Coupe des Mousquetaires lonkt voor Wawrinka. Hij mag op zijn beurt gaan serveren voor de titel. Het spel gaat gelijk op. Ook nu kan Djokovic de eerste wedstrijdbal afwenden. Bij de tweede is het wederom raak voor Wawrinka. Hij wint de match in vier sets: 4-6 6-4 6-3 en 6-4. Novak Djokovic toont zich een waardige verliezer en omhelst Wawrinka stevig. De Zwitser gaat zo de geschiedenis in als de eerste dertiger, na Andres Gomez, die Roland Garros wint. En verdiend…

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws