Home » Grand Slam » US Open » Wickmayer en Flipkens schieten US Open 2014 op gang

Wickmayer en Flipkens schieten US Open 2014 op gang

Wickmayer en Flipkens schieten US Open 2014 op gang

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Maandag gaat de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het jaar, van start. Op dag een zullen Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer de Belgische kleuren verdedigen in Flushing Meadows. 

Om 17 uur Belgische tijd wordt de US Open van 2014 officieel op gang geschoten. Opnieuw zullen 128 mannen en 128 vrouwen het tegen elkaar opnemen met maar één doel: de enige zijn die over twee weken nog geen nederlaag te slikken heeft gekregen zodat je de trofee waar je al zo lang naar verlangde boven je hoofd kan houden. Een Belgische winnaar zou bijna een mirakel zijn, maar wat kunnen onze Belgen dan wel?

Yanina Wickmayer vs. Belinda Bencic

De eerste Belg die officieel in actie komt in New York is Yanina Wickmayer (WTA-64). Wickmayer, die enkele knappe matchen speelde in haar voorbereiding op de US Open, moet aan de bak tegen jong toptalent Belinda Bencic (WTA-58). En hoewel Wicky een pak meer ervaring in de weegschaal kan leggen, is een favoriet kiezen toch moeilijk. Bencic bewees het afgelopen jaar al dat ze echt wel thuishoort tussen alle grote namen en kan dit jaar een balans voorleggen van 29 winstpartijen tegenover 15 verliezen. Bij Wickmayer is die balans dan weer negatief: 16 tegenover 19.

En de inzet van de partij is hoog. Een tweede ronde tegen Wozniak (WTA-97) of Nara (WTA-33) is zeker doenbaar, en ook in een mogelijke derde ronde tegen zevende reekshoofd Kerber (WTA-7) zouden zowel Wickmayer als Bencic verre van kansloos zijn. Maar een geoefend tennisser zou zeggen: “laat het ons van match tot match bekijken”.

En dus blijft de vraag of Wickmayer Bencic naar huis kan sturen. Het antwoord lijkt verrassend simpel. Wickmayer zal de sleutel van de partij volledig zelf in handen hebben. Speelt ze zoals ze pakweg tegen Sara Errani (WTA-14) in Cincinnati deed, dan wint ze. Spreidt ze hetzelfde niveau ten toon als tegen Timea Bascinszky (WTA-78) in New Haven een week later, dan zal Bencic haar een kopje kleiner maken.

Toch zijn er enkele elementen die in het voordeel van de Belgische pleitten. De US Open is en zal altijd een speciaal toernooi blijven voor Wickmayer. Het toernooi van haar grote doorbraak, daar waar ze schijnbaar vanuit het niets plots als 19-jarig meisje in de schijnwerpers van een halve finale stond. Wicky voelt zich gewoon thuis op het snelle Amerikaanse hardcourt en zal niets liever doen dan nog eens een knalprestatie neer zetten. De afgelopen maanden heeft ze al af en toe getoond dat het harde werk dat ze aan de Kim Clijsters Academy heeft geleverd ook zijn vruchten afwerpt. Mocht Wickmayer er nog in slagen consistentie in haar spel te krijgen, dan is de tweede week van de US Open halen misschien wel niet zo onlogisch.

 

Kirsten Flipkens vs. [13] Sara Errani

Op maandagnacht Belgische tijd start ook Kirsten Flipkens aan haar US Open. Met de Italiaanse Sara Errani lootte ze in elk geval geen walkover. Hoewel Errani zich het best thuisvoelt op gravel, kan ze ook op hardcourt onder de voeten uit. Bewijs daarvan is haar halve finale in New York in 2012. Flipkens geraakte er aan de andere kant nog nooit voorbij de derde ronde. In onderlinge duels moet Flipkens ook het onderspit delven. In twee ontmoetingen kon de Belgische nog geen set winnen.

Toch betekent dat niet dat Flipkens geen kansen zal krijgen. Sara Errani wankelde de afgelopen weken al een paar keer op hardcourt, terwijl Flipper vorige week nog bakken vertrouwen heeft getankt met een knappe zege tegen Petkovic (WTA-19) en een mooi gevecht tegen Stosur (WTA-21).

Het cadeau van een overwinning kan daarna groot zijn. Na een relatief makkelijkere tweede ronde wacht in de derde ronde op papier namelijk Venus Williams (WTA-20), en laat dat nu net diegene zijn met wie Kirsten Flipkens nog een eitje te pellen heeft na haar stevige nederlaag vorig jaar in de eerste ronde van de US Open.

 

Match2Watch

Op de eerste dagen van een grandslamtoernooi is het altijd uitkijken naar hoe de grote kanonnen hun eerste partij doorkomen. Zo kunnen Venus Williams en Kimiko Date-Krumm, twee van de coryfeeën van het circuit, wel eens een heel geanimeerde partij gaan uitvechten. Ook interessant om te volgen zijn de prestaties van Sharapova (tegen Kirilenko) en Murray (tegen de Nederlander Haase). De Match2Watch van maandag speelt zich echter af op court 6. Daar nemen Romina Oprandi en Daniela Hantuchova het tegen elkaar op. Niet enkel wordt het een onvoorspelbare match, maar het belooft ook vooral een spektakel te gaan worden in een clash tussen twee volledig verschillende speeltypes.

 

Speelschema

[alert type=”info” title=”Speelschema dag 1″]

Yanina Wickmayer vs. Belinda Bencic – Court 10, 17.00 uur
Kirsten Flipkens vs. Sara Errani – Court 11, 4de partij (na 2 mannen- & 1 vrouwenmatch) vanaf 17.00 uur

Romina Oprandi vs. Daniela Hantuchova – Court 6, 2de partij (na 1 mannenmatch) vanaf 17.00 uur

Het volledige speelschema van dag 1 vind je hier[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws