Home » Geen categorie » Wickmayer met eerste boek eindelijk ‘Op eigen benen’

Wickmayer met eerste boek eindelijk ‘Op eigen benen’

Wickmayer met eerste boek eindelijk ‘Op eigen benen’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Yanina Wickmayer (WTA-52), momenteel onze beste Belgische tennisspeelster op het circuit, laat ook op andere vlakken van zich horen. Op de Boekenbeurs in Antwerp Expo stelde ze vanmorgen haar eerste boek voor. 

Wickmayer’s laatste wapenfeit on court dateert inmiddels van enkele weken geleden in Luxemburg. Ze zette toen een punt achter haar seizoen, maar zit duidelijk niet stil. Samen met journaliste Inge Van Meensel, werkte Wickmayer al geruime tijd aan een biografie. Vanochtend kreeg ze het eerste exemplaar officieel overhandigd op de 80e Boekenbeurs in Antwerpen.

‘Op eigen benen’, zoals het boek getiteld is, is in vele opzichten een apart verhaal. Wickmayer zelf kende een uitzonderlijke levenswandel en carrière, waarover ze nu bijzonder openhartig vertelt. De uren die Wickmayer en Van Meensel samen hebben doorgebracht, werden door deze laatste vakkundig en zeer nauwkeurig maar met heel erg veel gevoel neergepend.

Wickmayer zelf wil vooral dat het grote publiek de persoon achter de atleet leert kennen. Ze heeft op jonge leeftijd heel wat meegemaakt en voelde zich pas een jaar geleden echt klaar om dit naar buiten te brengen. Haar boek is een soort verwerkingsproces, aldus de toptennisster. “Dit is nu een afgesloten hoofdstuk en ik ben helemaal klaar om aan een tweede boek te beginnen”, voegt ze eraan toe.

Het is geen zoveelste tennisboek, noch een beschrijving van elke wedstrijd die Wickmayer ooit speelde. Wel krijgt de lezer een zicht op het leven dat onze landgenote tot nu toe geleid heeft. “Vooral de zwaardere momenten worden beter en uitgebreider uitgelegd. Op de baan ben ik anders dan ernaast en ik wil dat iedereen ook de Yanina buiten het tennis leert kennen”, stelde Wickmayer nog.

“Mijn leven en carrière liepen gesmeerd, tot een rugblessure me in 2009 dwong aan de kant te blijven. Ik ging me meer en meer vragen stellen. Wat als het tennis zou wegvallen? Wat heb ik? Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Wat maakt mij gelukkig?. Ik besefte toen dat het tijd werd om mijn verantwoordelijkheid op te nemen en op eigen benen te staan.”

Hierdoor kwam Wickmayer’s relatie met haar vader danig onder druk te staan. De twee waren, sinds de dood van haar moeder, onafscheidelijk. De tennisster durft zelfs de term ‘een bijna té sterke band’ in de mond te nemen. In een aangenaam gesprek vertelde ze haar vader dat ze het tijd vond om zijn handje los te laten. Helaas schoot dit bij pa Wickmayer in het verkeerde keelgat, de twee hebben intussen nog steeds bitter weinig contact.

“Soms denk ik dat mijn vader het meisje dat ik was, liever ziet dan de vrouw die ik geworden ben.”

Wickmayer kreeg de eerste, gedrukte versie van haar verhaal uit handen van Van Meensel. “Ik vind het een eer om het zo, als boek en niet als mail, voor mij te hebben liggen. Het is ongelooflijk en precies geworden zoals het moet zijn. Mijn verhaal kunnen doen gaf me voldoening”, vertelde de tennisster trots.

Boekvoorstelling Yanina Wickmayer - © Chloë Lyssens Danneboom
Boekvoorstelling Yanina Wickmayer – © Chloë Lyssens Danneboom

‘Yanina Wickmayer, Op eigen benen’ ligt binnenkort in de boekenwinkel en kan je voor € 22,95 bestellen via uitgeverij Borgerhoff Lamberights.

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws