Wimbledon heeft altijd al een aparte manier gehad van het toekennen van reekshoofden. Ze zijn momenteel aan het bekijken of Serena Williams (WTA-449) als nummer één van de plaatsingslijst kan gekozen worden. 

Vorig jaar verdedigde Williams haar titel niet op Wimbledon omdat ze zwanger was van haar eerste kindje. Ze is ondertussen teruggekeerd naar het WTA-circuit, maar staat momenteel op de 449e positie in de wereldranglijst. Die positie levert haar natuurlijk geen plaats op op de hoofdtabel.

Het debat woedt al een tijdje over het feit dat spelers die gedurende lange tijd geblesseerd zijn, gebruik kunnen maken van een beschermde (protected) ranking. Dit om de terugkeer van topspelers te vergemakkelijken. Een langdurige afwezigheid wegens zwangerschap valt niet onder diezelfde regeling.

Halep: “Serena moet topreekshoofd zijn op Wimbledon”

Bij de mannen zijn de regels duidelijk: niemand buiten de top-32 kan een reekshoofd zijn. Bij de vrouwen zijn de regels minder duidelijk. Daarom is de organisatie aan het bekijken of Williams een reekshoofdstatus, al dan niet dat van topreekshoofd, kan krijgen.

Het huidige nummer één van de wereld, Simona Halep (WTA-1), gaf eerder al te kennen dat dit een logische keuze zou zijn. De voorzitter van de All England Lawn Tennis and Croquet Club, de organisatie achter het derde grandslamtoernooi van het jaar, gaf volgende verklaring:

“Het is een heel andere situatie dan wanneer een speler langdurig geblesseerd is. We hebben begrip en sympathie voor het gemaakte punt en het is een vraag die we zeker verder zullen onderzoeken”, aldus Philip Brook.

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Stuur Kristof een mail via Kristof.Rubens@tennisplaza.be.