Home » Grand Slam » Wimbledon » Wimbledon 2016: Preview dag 1: Vier Belgen en al topaffiches

Wimbledon 2016: Preview dag 1: Vier Belgen en al topaffiches

Wimbledon 2016: Preview dag 1: Vier Belgen en al topaffiches

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op maandag gaat het derde grandslamtoernooi van het jaar van start. Op het heilige gras van Londen starten de allerbeste mannen en vrouwen aan een race naar de ultieme bekroning: de eindzege van Wimbledon. Dag één belooft al meteen heel wat spektakel op te leveren: vier Belgen en enkele interessante partijen voor de toppers.

De Belgen

Vier van de vijf Belgen die zich dit jaar wisten te plaatsen voor de hoofdtabel van Wimbledon moeten al meteen op de eerste dag aan de bak. Zowel voor Yanina Wickmayer (WTA-46), Kirsten Flipkens (WTA-51), Ruben Bemelmans (ATP-193) als David Goffin (ATP-11) is het namelijk meteen D-day.

Als eerste is het de beurt aan Flipper. Waarschijnlijk vanaf 14.30 uur (na een vrouwenpartij die om 12.30 uur start) begint zij aan haar derde Grand Slam van het jaar. De Amerikaanse Nicolle Gibbs (WTA-76) lijkt niet al te veel problemen te mogen opleveren, al wordt het wel de eerste onderlinge ontmoeting tussen de twee.

Kirsten Flipkens - © Melissa Van de Wiele
Kirsten Flipkens – © Melissa Van de Wiele

Ook als tweede geprogrammeerd is Bemelmans. Hij start na het einde van een mannenmatch op court 10. Hoewel hij het veel slechter had kunnen treffen in de loting dan grashater Thomaz Bellucci (ATP-62) blijft de Braziliaan natuurlijk wel een degelijke speler. Hij stond ook niet voor niets een tijdje geleden aan de poort van de top 20, die gast kan tennissen. Ze speelden al drie keer tegen elkaar, waarvan Bemelmans de tweede keer kon winnen na opgave van zijn tegenstander. Hoe het ook zij, het zal een partij worden waarin Bemel kansen krijgt, maar ook eentje waarin Bellucci een voor hem goede loting niet zomaar zal willen laten schieten.

Ook Wickmayer zal waarschijnlijk haar kansen wel krijgen in haar eerste ronde-partij. Met vijftiende reekshoofd Karolina Pliskova (WTA-17) kreeg ze ongetwijfeld de moeilijkste loting van alle Belgen voorgeschoteld. De geschiedenis geeft Pliskova het voordeel na twee overwinningen uit drie vorige duels. Tel daarbij nog dat ze net een goede week achter de rug heeft met een finale in Eastbourne, en Wicky start als underdog. Laat dat nu net de positie zijn waarin de Belgische zich het beste voelt en met het beste tennis over de brug komt, en je staat voor een interessante match-up.

David Goffin - © Christopher Levy (flickr)
David Goffin – © Christopher Levy (flickr)

Tot slot is het ook nog uitkijken naar onze grote (figuurlijk dan) Belgische trots Goffin. Uitgeloot tegen de Britse wildcard Alexander Ward (ATP-245) zal hij zeker als favoriet starten in het hol van de leeuw. Op steun van het publiek zal La Goff dan ook niet moeten rekenen, maar de kans dat hij zich daardoor uit het loot laat slaan, lijkt miniem. Goffin en Ward speelden in 2012 al eens tegen elkaar in een spannende partij in Guadeloupe. Het was uiteindelijk de Belg die de wedstrijd na een tiebreak in de derde set binnenhaalde, maar niets lijkt er op te wijzen dat het deze keer even spannend gaat worden.

Matches of the day

Al meteen vanaf de eerste ronde zorgde de loting voor enkele interessante tegenstanders voor de toppers. Wat dacht je bijvoorbeeld van Camila Giorgi (WTA-67) die het tegen Garbiñe Muguruza (WTA-2) moet opnemen? Ook Roger Federer (ATP-3) krijgt met Guido Pella (ATP-52) niet meteen een walkover. Ten slotte krijgt ook Angelique Kerber (WTA-4) met Laura Robson (WTA-283) niet zomaar de eerste de beste voor de voeten geworpen.

Garbiñe Muguruza -- © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Garbiñe Muguruza — © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Muguruza zal waarschijnlijk met heel wat twijfels zitten na haar nederlaag tegen Flipkens op eigen bodem. De vraag zal dan ook zijn of ze die twijfels weggepoetst krijgt tegen de Italiaanse Giorgi. Met eerder een vierde en twee keer een derde ronde in Wimbledon bewees Giorgi al dat ze wel uit de voeten kan op gras. Bovendien is ze doorwinterd genoeg om zich niet zomaar aan de kant te laten zetten door een van de favorietes. Laat het ook nog eens de Italiaanse zijn die met 2 tegen 1 leidt in onderlinge duels, en je kan je aan een spannende partij verwachten.

Federer maakte in zijn voorbereiding voor Wimbledon – na het missen van Roland Garros door een blessure – ook niet al te veel indruk, en heeft nood aan een goede start op zijn geliefde Wimbledon. Hij had natuurlijk een betere kaart kunnen trekken dan de Argentijn Pella, maar ook enkele veel slechtere. Voor Pella wordt het nog maar de tweede keer op de hoofdtabel van de Engelse Grand Slam, maar hij is ongetwijfeld gebeten om zich helemaal te geven in zijn duel tegen de keizer van Wimbledon.

Roger Federer - © Marianne Bevis (flickr.com)
Roger Federer – © Marianne Bevis (flickr.com)

Ten slotte is het ook uitkijken naar het optreden van Kerber. Na haar winst in Australië, gingen de resultaten zwaar op en neer, met als dieptepunt ongetwijfeld het verlies in de eerste ronde van Roland Garros. Op steun van het publiek zal ze alvast niet moeten rekenen, want die zullen als één blok achter de Britse Robson staan. Die laatste zag haar weg naar de top afgebroken door een lange blessure-onderbreking, maar werkt ondertussen al enkele maanden aan de weg terug. Voorlopig nog zonder veel succes, al liet ze hier en daar wel al haar capaciteiten zien. Benieuwd of ze een Kerber die zonder al te veel vertrouwen staat te spelen aan het wankelen kan krijgen.

[alert type=”info” title=”Programma dag 1″]De Belgen

R1: Nicole Gibbs (USA) vs. Kirsten Flipkens
Court 9, tweede partij vanaf 12u30, na een vrouwenmatch

R1: [Q] Ruben Bemelmans vs. Thomaz Bellucci (BRA)
Court 10, tweede partij vanaf 12u30, na een mannenmatch

R1: [11] David Goffin vs. [wc] Alexander Ward (GBR)
No. 3 Court, derde partij vanaf 12u30, na een vrouwen- en mannenmatch

R1: [15] Karolina Pliskova (CZE) vs. Yanina Wickmayer
Niet voor 18 uur; court nog te bepalen

Matches of the Day

R1: Camila Giorgi (ITA) vs. [2] Garbiñe Muguruza (ESP)
Centre Court, tweede partij vanaf 14 uur, na een mannenmatch

R1: [3] Roger Federer (SUI) vs. Guido Pella (ARG)
Centre Court, derde partij vanaf 14 uur, na een mannen- en vrouwenmatch

R1: [wc] Laura Robson (GBR) vs. [4] Angelique Kerber (GER)
No. 1 Court, derde partij vanaf 14 uur, na een vrouwen- en mannenmatch

Het volledige programma van dag 1 kan je hier vinden.[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws