Home » Grand Slam » Wimbledon » Wimbledon 2016: Preview dag 14: Opslag vs terugslag, de wapens van Roanic en Murray

Wimbledon 2016: Preview dag 14: Opslag vs terugslag, de wapens van Roanic en Murray

Wimbledon 2016: Preview dag 14: Opslag vs terugslag, de wapens van Roanic en Murray

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Spijtig nieuws voor de fans van het grastennis, Wimbledon gaat immers zijn laatste dag in. Zoals de traditie het wil, krijgt het publiek vandaag de finale bij de heren te zien. Thuisspeler Andy Murray (ATP-2) en Milos Roanic (ATP-6) beloven alvast voor spektakel te zorgen. Het toernooi wordt helemaal afgesloten met de finale van het gemengd dubbelspel. 

Matches of the day

Alle ogen zijn gericht op twee heren, alle Britse hoop rust hoogstwaarschijnlijk slechts op twee schouders. Publiekslieveling Murray stond eerder dit jaar in de finale van de Australian Open en Roland Garros, tweemaal moest hij het hoofd buigen voor Novak Djokovic (ATP-1). Nu de Serviër echter verrassend vroegtijdig werd uitgeschakeld, lijkt niets een tweede Wimbledon-titel voor Murray nog in de weg te staan.

Of toch…zijn tegenstander mag dan uitzonderlijk niet Djokovic, Roger Federer (ATP-3) of Rafael Nadal (ATP-4) heten, Roanic beschikt wel degelijk over wapens die het de Schot lastig kunnen maken. De Canadees wist met loeiharde opslagen zelfs King Roger uit het toernooi te slaan. Murray staat echter bekend als een ijzersterke retourneerder, hij leest de opslag van zijn opponent als geen ander.

Murray, 30 jaar op de teller intussen, vertelde in een interview dat met het ouder worden, elke Grand Slam-finale extra speciaal wordt en hij de impact en schaal van wat hij probeert te bereiken meer gaat waarderen. De Brit staat voor de derde keer in de finale van Wimbledon, zijn 11e Grand Slam-finale in totaal. Slechts 2 keer kon hij uiteindelijk de trofee in de lucht steken, op de US Open in 2012 en een jaar later op zijn Wimbledon. Voor Roanic is het zijn eerste Grand Slam-finale.

Wat onderlinge duels betreft, staat het 6-3 in het voordeel van Murray. Hun laatste ontmoeting dateert van Queens dit jaar. In de finale was Murray in drie sets te sterk voor de Canadese beer. Roanic mag deze editie van Wimbledon wel de snelste service op zijn naam schrijven. Hij katapulteerde de bal aan maar liefst 144 mph  (+/- 232 km/u) over het net. Verder sloeg onderweg naar de finale reeds 137 aces, welgeteld 86 meer dan Murray.

Naast zijn razendsnelle opslag, zou Roanic ook mentaal wel eens sterker kunnen staan dan Murray. Waar de Brit zich vaak laat leiden door emoties en zich verliest eindeloos gejammer, lijkt Roanic eerder een robot te zijn. Hij schrijft zijn vooruitgang de laatste tijd toe aan de samenwerking met niemand minder dan John McEnroe. Het gedrag van de Amerikaan, die gekend stond om zijn woede-uitbarstingen, staat nochtans in schril contrast met het haast onbewogen gezicht en mechanische bewegen van Roanic op de baan. Murray wordt dan weer mentaal bijgestaan door Ivan Lendl, één van de grote rivalen van McEnroe in zijn tijd. Welke trainer trekt aan het langste eind?

De eerste Wimbledon-finale sinds 2002 zonder Federer, Nadal of Djokovic zou dus wel eens heel spannend kunnen worden. De Britse hoop in bange dagen staat tegenover de eerste Niet-Europeaan in de finale sinds Amerikaan Andy Roddick in 2009, de beste retourneerder van het circuit tegenover een opslagkanon, emotie tegenover apathie, Lendl tegenover Mcroe…Murray tegenover Roanic.

Aansluitend wordt de finale van het gemengd dubbelspel gespeeld. Daarin strijden Robert Farah (ATP-D 28) en Anna-Lena Groenefeld (WTA-D 27) tegen Henri Kontinen (ATP-D 35) en wederom een favoriet van het Britse publiek, Heather Watson (WTA-D 119).

[alert type=”info” title=”Programma dag 14″]

Matches of the Day

F: [6] Milos Roanic (CAN) vs. [2] Andy Murray (GBR)
Centre Court, eerste partij vanaf 15u

F: [15] Robert Farah (COL) & Anna-Lena Groenefeld (GER) vs. Henri Kontinen (FIN) & Heather Watson (GBR)
Centre Court, tweede partij vanaf 15u

[/alert]

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws