Home » Grand Slam » Wimbledon » Wimbledon 2016: Round-up dag 12: Murray en Raonic naar finale, Game over voor Gérard

Wimbledon 2016: Round-up dag 12: Murray en Raonic naar finale, Game over voor Gérard

Wimbledon 2016: Round-up dag 12: Murray en Raonic naar finale, Game over voor Gérard

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de twaalfde dag van Wimbledon plaatsten Andy Murray (ATP-2) en Milos Raonic (ATP-6) zich voor de finale. Murray klaarde de klus gemakkelijk tegen Tomas Berdych (ATP-9), terwijl Milos Roanic (ATP-7) publiekslieveling Roger Federer (ATP-3) in vijf sets naar huis stuurde. Rolstoeltennisser Joachim Gérard (ITF-2) werd uitgeschakeld in het enkelspel en het dubbelspel.

De Belgen

Gérard nam het in de halve finale van het enkelspel op tegen de Britse thuisspeler Gordon Reid (ITF-3). In onderlinge duels stond het 8-7 voor Reid. In de eerste set vochten Gérard en Reid een spannende strijd uit. In een bloedstollende tiebreak haalde Reid het met 11-9. In de tweede set moest Gérard opnieuw de duimen leggen, Reid haalde het met 6-4.

Ook in het dubbelspel kon Gérard geen succes boeken. Samen met de Argentijn Gustavo Fernandez (ITF-5) verloor Gérard opnieuw van zijn kwelduivel Reid, samen met de Brit Alfie Hewett (ITF-10). In de halve finale wonnen Reid en Hewett met 6-3 en 6-2.

Matches of the day

Milos Raonic en Roger Federer beten de spits af op Centre Court. In de halve finale begon Raonic het sterkste aan de partij en greep de eerste set met 6-3. Federer knokte zich terug in de partij en won de tweede set in een tiebreak met 7-3. De zevenvoudige Wimbledonwinnaar ging verder op zijn elan en pakte de derde set met 6-4.

De vierde set bleek een scharniermoment in de clash tussen Federer en Raonic. Bij een 6-5-voorsprong voor Raonic leek Federer op zijn opslag vlot op weg naar een tiebreak. Hij stond immers met 40-0 voor maar sloeg twee dubbele fouten op een rij. Raonic profiteerde en veroverde de vierde set met 7-5. In de vijfde set was het kalf verdronken voor Federer. De Zwitser kon geen vuist meer maken tegen opslagkanon Raonic en verloor zijn opslag. Na 3 uur en 24 minuten maakte Raonic de partij af met 6-3. Federer was heel ontgoocheld achteraf maar verzekerde wel dat hij volgend jaar terugkeert naar Wimbledon.

De tweede halve finale was een pak minder spannend. Murray domineerde de hele partij tegen de Tsjech Berdych en triomfeerde met drie keer 6-3. In de finale zullen Murray en Raonic voor de tiende keer tegen elkaar spelen. Murray leidt met 6-3 in onderlinge duels en won een aantal weken geleden nog het laatste duel met Raonic, in de finale van Queen’s in Londen.

Venus en Serena Williams waren ook succesvol in het dubbelspel. In de halve finale haalden de zusjes het met 7-6 en 6-4 van de Duits-Tsjechische tandem Julia Goerges (WTA-D 15)/Karolina Pliskova (WTA-D 19). Ze kunnen al de zesde dubbeltitel in Wimbledon op hun palmares zetten.

Moment van de dag

Raonic zorgde met zijn eerste grandslamfinale toch wel voor het moment van de dag. De finale tussen Raonic en Murray zal uitzonderlijk zijn omwille van verschillende statistieken. Zo doorbreekt Raonic de hegemonie van de Europeanen in het mannentoernooi van Wimbledon De Canadees is de eerste niet-Europese finalist op Wimbledon, sinds Andy Roddick in 2009. En voor het eerst sinds 2002 zal in de Wimbledonfinale geen Roger Federer, Rafael Nadal of Novak Djokovic te bewonderen zijn.

Een andere statistiek is nog frappanter. Van de laatste 46 grandslamfinales zal de Wimbledon 2016-finale slechts de tweede grandslamfinale zijn zonder Roger Federer, Rafael Nadal of Novak Djokovic.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws