Home » Grand Slam » Wimbledon » Wimbledon 2016: Round-up dag 14: Oppermachtige Murray juicht voor tweede keer op zijn Wimbledon

Wimbledon 2016: Round-up dag 14: Oppermachtige Murray juicht voor tweede keer op zijn Wimbledon

Wimbledon 2016: Round-up dag 14: Oppermachtige Murray juicht voor tweede keer op zijn Wimbledon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Wimbledon is op zondag nog een beetje meer van Andy Murray (ATP-2) geworden. In de finale van het derde grandslamtoernooi van het jaar liet hij zich amper op een foutje betrappen en rekende hij in drie sets af met de Canadees Milos Raonic (ATP-6).

Andy Murray & Milos Raonic - © Marianne Bevis (flickr)
Andy Murray & Milos Raonic – © Marianne Bevis (flickr)

Murray is het zo onderhand wel gewoon, maar ook op zondag torste hij alweer de hoop van een hele natie met hem mee. Zeker nu hij in de finale ‘maar’ tegen Raonic uitkwam – en dus niet tegen iemand van de andere big four – was dit het ultieme moment om een tweede eindtitel te grijpen. Zo bevond Murray zich in een unieke positie, voor het eerst in zijn carrière was hij namelijk de absolute favoriet om een Grand Slam te winnen. Voor Raonic was het dan weer de eerste keer dat hij een gooi kon doen naar een eindoverwinning in een van de vier grootste toernooien van de wereld.

Een eerste grandslamfinale brengt meestal heel wat zenuwen met zich mee, maar daar was bij Raonic niet al te veel van te merken. Ook Murray was meteen op de afspraak, en dus kreeg het publiek vanaf het eerste punt meteen een interessante match voorgeschoteld. Toch bleek in alles dat het de dag van Murray zou worden. Hij was diegene die meer punten maakten, diegene die zijn tegenstander tot het uiterste dreef en vooral ook de kansen creëerde. Raonic kon serveren hoe snel hij wou, vaak wist Murray de opslag toch gewoon terug te brengen. In het midden van de eerste set viel de eerste break voor de Brit, en meer zou die niet nodig hebben om die eerste manche op zijn naam te schrijven: 6-4.

Later zou blijken dat het meteen ook de laatste break uit de partij zou worden. Raonic kwam nog enkele keren in de problemen op zijn opslag, maar wist dat met enkele kanonskogels van opslagen telkens opnieuw recht te zetten. Murray kwam pas in het midden van de derde set voor het eerst in de problemen. Maar ook hij wist twee breakpunten weg te werken, en dus werd zowel het tweede als het derde bedrijf beslecht in een tiebreak. In die tiebreaks liet Murray er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Autoritair startte hij aan kop en snoepte al snel een minibreak af. Die zou hij nooit meer afgeven, en bij het tweede matchpunt was het raak. Murray leek het eerst nog niet te geloven, maar liet even later zijn tranen de vrije loop.

https://twitter.com/ESPNTennis/status/752200816707112960

Daarnaast was er nog meer goed nieuws voor Groot-Brittannië, want ook in het gemengd dubbel kreeg het Londense toernooi een Brit die de beker mocht omhooghouden. Samen met de Fin Henri Kontinen (ATP D-35) mocht Heather Watson (WTA D-119) voor het eerst van grandslamsucces proeven.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws