Home » Xtra » #Wimbledon 2017: Preview dag 12: Zesde Wimbledontrofee voor Williams of eerste Wimbledontitel voor Muguruza?

#Wimbledon 2017: Preview dag 12: Zesde Wimbledontrofee voor Williams of eerste Wimbledontitel voor Muguruza?

#Wimbledon 2017: Preview dag 12: Zesde Wimbledontrofee voor Williams of eerste Wimbledontitel voor Muguruza?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de voorlaatste dag van Wimbledon strijden de Amerikaanse veterane Venus Williams (ATP-11) en de Spaanse Garbiñe Muguruza (WTA-15) voor de titel in het vrouwentoernooi. Het wordt een duel tussen speelsters in uitstekende vorm van twee verschillende generaties.

Na twee weken strijd kent de vrouwenfinale op Wimbledon toch een verrassende affiche tussen de nummers 11 en 15 van de wereld. Nummer 11 Williams legde op het Londense gras een perfect parcours af. De 37-jarige Amerikaanse verloor slechts één set in het toernooi, in de tweede ronde tegen de Chinese Qiang Wang (WTA-55), en raasde als een sneltrein naar de finale.

Nummer 15 Muguruza ging ook als een wervelwind naar de finale. De Spaanse liet enkel in haar vierde ronde tegen Angelique Kerber (WTA-1) een set liggen.

Strijd tussen twee generaties

De finale wordt een strijd tussen twee verschillende generaties. De 37-jarige Amerikaanse maakte haar debuut in Wimbledon in 1997, toen Muguruza nog slechts drie jaar oud was. Ze speelt al haar twintigste Wimbledon en mocht al vijf keer eerder de Wimbledontrofee in de lucht steken. Haar laatste Wimbledontitel en tevens haar laatste grandslamtitel dateert echter al van 2008, negen jaar geleden: in de tennissport is dat een eeuwigheid.

Williams is op 37-jarige leeftijd de oudste Wimbledonfinaliste sinds Martina Navratilova in 1994, die toen ook 37 jaar was. Navratilova verloor toen de finale van de 22-jarige Spaanse Conchita Martinez. Voor de oudste Wimbledonwinnares moeten we teruggaan tot 1908: 109 jaar geleden won tennissende moeder Charlotte Cooper Sterry op 37-jarige leeftijd als oudste speelster ooit Wimbledon.

Op haar 37e blaast Williams echter nieuw leven in haar carrière. Eerder dit jaar verloor ze al de finale van de Australian Open van haar zwangere zus Serena en nu staat ze op één zege van haar achtste grandslamtitel en zesde Wimbledontitel. Ze won eerder al Wimbledon in 2000, 2001, 2005, 2007 en 2008 en won de US Open in 2000 en 2001.

De 23-jarige Spaanse Muguruza, die 14 jaar jonger dan Williams is, speelde haar eerste Wimbledon in 2013, toen Williams al vijf keer Wimbledon gewonnen had. In 2015 bereikte ze als 21-jarige al de finale van Wimbledon en ze moest daarin het onderpit delven tegen Serena Williams. Vorig jaar bereikte ze de absolute top met de eindwinst op Roland Garros.

Een nieuwe tenniskampioene leek geboren maar na haar titel op Roland Garros bleven de resultaten achterwege. Vorig jaar sneuvelde ze al in de tweede ronde op Wimbledon en de US Open. Dit jaar kon de Spaanse haar titel op Roland Garros niet herhalen want ze werd al in de achtste finale uitgeschakeld. Op Wimbledon heeft Muguruza echter haar niveau teruggevonden en hoopt ze haar tweede grandslam binnen te halen. Mugurza kan de tweede Spaanse winnares van Wimbledon worden, na Conchita Martinez in 1994.

[alert title=Programma dag 11”]

Match of the day

F: Garbine Muguruza (ESP) [14] vs. Venus Williams (USA) [10]
Centre Court, om 15.00 uur (14.00 uur Britse tijd)

Het volledige programma vind je hier.

[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws