Home » Grand Slam » Wimbledon » #Wimbledon 2017: Round-up dag 11: Federer en Cilic doen het

#Wimbledon 2017: Round-up dag 11: Federer en Cilic doen het

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Na de finalisten bij de vrouwen gisteren zijn nu ook de kanshebbers bij de mannen bekend. In twee spannende halve finales konden de toeschouwers genieten van prachtig tennis en toppers die elkaar geen strobreed toegaven. 

Matches of the day

Dit keer geen Murray (ATP-1), Nadal (ATP-2) of Djokovic (ATP-4) in de halve finale. Wel twee eerder grote verrassingen. De Kroaat Marin Cilic (ATP-6) schopte het de voorbije tien jaar nooit verder dan de kwartfinale op het heilige gras, tegenstander Sam Querrey (ATP-28) is de laagst gerangschikte speler in acht jaar die de halve finale in een Grand Slam bereikte. Tennissen blijkt echter niet zijn enige talent…

Hoewel de twee niet meteen als favorieten getipt werden, brachten ze wel een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. De eerste set liep gelijk op, een tie break moest uiteindelijk de beslissing brengen. Ook daarin waren de heren elkaar waard. Een toeschouwer die ziek werd afgevoerd bleek een cruciaal element voor Querrey. De match werd drie minuten onderbroken en Cilic leek helemaal uit the zone. Met twee backhands die kant noch wal raakten, gaf hij de eerste set uit handen. Met 8-6 was het de 29-jarige Amerikaan die,  na heel wat mini-breaks aan het langste eind trok.

De tweede set pakte minder gunstig uit voor Querrey. Al in een vroeg stadium maakte hij te veel fouten en gaf Cilic zo het eerste breakpunt van de match. De Kroaat kon dit echter niet benutten en moest tot 3-3 wachten voor hij eindelijk door de opslag van de Amerikaan geraakte. Querrey was helemaal van slag en kon geen tie break meer uit de brand slepen. Met 6-4 bracht Cilic de bordjes in evenwicht.

De Kroaat leek op een gemakkelijke derde set af te stevenen, terwijl Querrey al een verslagen indruk gaf. De Amerikaan vocht echter dapper terug en wist opnieuw een tie break te bemachtigen. Hij maakte echter te veel fouten en bezorgde Cilic zo twee setpunten. Met zijn beruchte forehand crosscourt kroonde hij zich meester van de situatie. Zijn ‘Idamo’ (te vergelijken met de ‘Vamos’ van Nadal) galmde door het stadion.

Ook in de vierde set ging het gelijk op en legden de heren elkaar het vuur aan de schenen. Tot 5-5 slaagden ze er niet in stokken in elkaars wielen te steken. Querrey bleef de foutjes echter opstapelen en schonk Cilic twee matchpunten. Met een knaller van een forehand maakte hij het in stijl af, 7-5. Na meer dan tien jaar proberen is Cilic zo de tweede Kroaat in de geschiedenis die de finale van Wimbledon haalt. Voormalig coach Goran Ivanisevic was de enige die hem dit voordeed. Hij won het toernooi in 2001.

In de andere halve finale zagen we wel een topfavoriet terug, Roger Federer (ATP-5). Hij nam het op tegen Tomas Berdych (ATP-15), de Tsjech die als underdog toch steeds mooie resultaten weet neer te zetten. Hoewel hij vandaag net niet tegen de 35-jarige Zwitser opgewassen bleek, nam de wedstrijd een veelbelovende start. Het ging lange tijd gelijk op en een tie break zou uitmaken wie een 1-0 voorsprong op zijn rekening mocht schrijven.

Federer trok met 7-4 het laken naar zich toe. Set twee kende een gelijkaardig verloop en liep wederom uit op een tie break. Ook dit keer toonde de stijlvolle Zwitser zich, weliswaar niet zonder slag of stoot, de sterkste. Berdych bewees in het verleden al dat hij over de juiste wapens beschikt om Federer pijn te doen, terugkomen van twee sets achter deed hij in een Grand Slam echter nog nooit.

In de derde set waren de heren elkaar wederom waard. Met genadeloze aces redde Federer een aantal breakpunten en hield zo gelijke tred tot 3-3. Het licht leek vervolgens uit te gaan bij de Tsjech. Federer ging door zijn service en had niet meer nodig om de match binnen te halen. Met 6-4 plaatst King Roger zich zonder setverlies voor de finale en een afspraak met de geschiedenisboeken. Berdych krijgt een eervolle vermelding, hij kon tot hiertoe het meeste weerstand bieden aan Federer.

Moment van de dag

Kim Clijsters en Rennae Stubbs moesten bij de Ladies Invitational Doubles hun laatste poulewedstrijd spelen. Ze namen het op tegen Conchita Martinez en Andrea Jaeger. In deze reeks staat het plezier voorop en dat was ook vandaag duidelijk te merken. Clijsters en Stubbs wonnen met 6-2 en 7-5, maar trokken vooral de aandacht door iemand uit het publiek op het terrein te vragen.

Martinez leek even genoeg te hebben van het spelletje en pikte een mannelijke toeschouwer uit de tribune. Zijn kleding bleek echter niet conform de strenge regels die op Wimbledon gelden. Gelukkig schoot Clijsters te hulp en leende de man één van haar witte rokjes. Ook partner Stubbs maakte de man in kwestie blij, hij kreeg haar witte shirtje.

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS