Home » Grand Slam » Wimbledon » #Wimbledon 2017: Round-up dag 12: Muguruza verslindt Williams

#Wimbledon 2017: Round-up dag 12: Muguruza verslindt Williams

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Na twee weken toptennis zetten de vrouwen op Wimbledon vandaag de kers op de taart. In de finale keken de Spaanse Garbiñe Muguruza (WTA-15) en de Amerikaanse Venus Williams (WTA-11) elkaar in de ogen. De wedstrijd startte stevig, maar ontaardde helaas in een anticlimax. 

Matches of the day

Om de finale bij de dames kunnen we niet heen. Muguruza en Williams werden niet meteen als topfavorieten getipt, maar bleven dankzij hun degelijke tennis wel steeds bij de grote kanshebbers. Vandaag mochten ze onderling uitvechten wie de prachtige gouden trofee in de hoogte zou steken en wie genoegen zou moeten nemen met zilver.

Williams, de oudste Wimbledon-finaliste sinds Navratilova 23 jaar geleden kon de beste kaarten voorleggen. Ze stond hoger op de ranking en plaatste zich bij deze al negen keer voor de finale van het Londense grastoernooi. Muguruza daarentegen wordt bijgestaan door Conchita Martinez, Wimbledon-winnares in 1994. Bovendien sloeg de Spaanse op weg naar de finale slechts vier dubbele fouten en stond amper even veel breaks toe.

De match, die als eerste damesfinale ooit onder een gesloten dak werd gespeeld, begon veelbelovend. Williams opende met een ace en haalde makkelijk het eerste spel binnen. Muguruza sloeg meteen een dubbele fout maar bracht de bordjes toch in evenwicht, 1-1. Met een geweldige forehand als wapen kwam Williams telkens op voorsprong, maar de Spaanse maakte elke keer weer gelijk.

In het zesde spel bemachtigde Williams een breakpunt, maar kon dit niet omzetten. Een ace op een cruciaal moment zorgde ervoor dat Muguruza toch haar opslag wist te behouden, 3-3. Ook de Amerikaanse kreeg op haar beurt een breakpunt tegen, maar werkte dit eveneens weg. Bij een 5-4 voorsprong zag Williams haar eerste kansen om de set binnen te halen, Muguruza redde ze allebei, 5-5.

Uiteindelijk was het de Spaanse brunette die door de service van Williams wist te gaan en mocht serveren voor de set. Het is duidelijk dat Muguruza in langere rally’s de betere is. Williams komt nog even langs zij, maar na een balwisseling van elf slagen was het Muguruza die aan het langste eind trok en set 1 op haar naam mocht schrijven.

Aan het begin van de tweede set moest de oudste Williams-zus meteen haar opslag inleveren. Ze bleef de fouten opstapelen en kwam zo zelfs op een negatieve balans tussen winners en errors. Muguruza leek haar niveau echter op te krikken. Ze ging zelfs verder en brak nog tweemaal door de service van Williams. Bij 5-0 serveerde de Spaanse furie zich naar haar eerste Wimbledon-titel. Met 7-5 en 6-0 liet ze vooral in de tweede set geen spaander heel van haar tegenstandster.

Muguruza wordt zo de achtste, actieve speelster die meer dan één Grand Slam won. Ze vervoegt Serena Williams (WTA-4), Venus Williams, Maria Sharapova (WTA-180), Victoria Azarenka (WTA-683), Angelique Kerber (WTA-1), Svetlana Kuznetsova (WTA-8) en Petra Kvitova (WTA-12). Ze schrijft niet alleen op die manier geschiedenis…

Nadien werden ook de finales van het dubbelspel gespeeld. Bij de heren stonden vierde reekshoofden Lukasz Kubot (ATP D-8) en Marcelo Melo (ATP D-3) tegenover Oliver Marach (ATP D-36) en Mate Pavic (ATP D-31). In een ongelooflijk spannende vijfsetter haalde het Poolse-Braziliaanse duo uiteindelijk de eindoverwinning binnen. Met 5-7, 7-5, 7-6(2), 3-6 en 13-11 hebben ze de titel alvast meer dan verdiend.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS