Home » Grand Slam » Wimbledon » #Wimbledon 2017: Round-up dag 13: Federer grijpt record en gaat voorbij Sampras

#Wimbledon 2017: Round-up dag 13: Federer grijpt record en gaat voorbij Sampras

#Wimbledon 2017: Round-up dag 13: Federer grijpt record en gaat voorbij Sampras

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de laatste dag van Wimbledon schreef Roger Federer (ATP-5) nogmaals geschiedenis. Hij kroonde zich voor de achtste keer tot Wimbledonkoning. Ook een hele reeks andere kampioenen veroverden titels in hun disciplines.

Recordzege van Federer

Roger Federer (ATP-5) was in de finale in een driesetter duidelijk een maatje te sterk voor de Kroaat Marin Cilic (ATP-6) die last had van een blessure. De Zwitser verloor in heel het toernooi geen enkele set en mag zich de verdiende eindwinnaar noemen.

Achteraf moest de geëmotioneerde Zwitser een traantje laten. Hij was in de wolken met zijn achtste Wimbledontitel en negentiende grandslamzege: “Dit toernooi dat ik heb gespeeld, was magisch: zonder setverlies en de trofee opnieuw in de lucht mogen steken!” De Zwitser won de finale met zijn vrouw en zijn vier kinderen in de tribune: “Dit is een fantastisch moment voor de familie”, zei Federer.

Federer zwaaide ook met lof naar zijn tegenstander in de finale, Cilic: “Het is heel erg dat hij met een blessure de finale moest spelen. Maar hij vocht knap en is een held. Proficiat met een prachtig toernooi!”

De 35-jarige Zwitser passeert dankzij zijn titel Pete Sampras en wordt met acht Wimbledontitels alleen recordhouder. Sampras volgt daarna met zeven zeges. Hij won zijn eerste Wimbledon op 21-jarige leeftijd in 2003 en veroverde daarna nog titels in 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 en 2012. Na vijf jaar wachten heeft Federer nu zijn achtste trofee beet. Herriner jij al zijn Wimbledontitels en kapsels sinds 2003?

In het all-time-klassement van grandslamzeges verstevigt Federer zijn voorsprong op de eerste plaats. Hij bezit nu 19 grandslams, op de tweede plaats staat Rafael Nadal (ATP-2) met 15 grandslams en Sampras volgt op de derde positie met 14 grandslams. Op veertien jaar tijd mocht Federer dus negentien grandslamtrofeeën in de lucht steken: acht keer Wimbledon, vijf keer de Australian Open en de US Open en één keer Roland Garros.

Op de ranking zal de Zwitser volgende week ook twee plaatsen klimmen naar de derde plaats. Federer kreeg voor zijn recordzege felicitaties van de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton en werd door zijn fans uitbundig onthaald.

De andere kampioenen

In het gemengd dubbel veroverden eerste reekshoofden Jamie Murray (ATP D-5) en Martina Hingis (WTA D-3) de titel. Het is de achttiende grandslamtitel voor Hingis.

Bij de junioren won de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina het toernooi bij de jongens, nadat gisteren de Amerikaanse Claire Liu de sterkste was bij de meisjes.

In het rolstoeltennis is de Zweed Stefan Olsson de nieuwe kampioen bij de mannen. Gisteren triomfeerde de Nederlandse rolstoeltennisspeelster Diede De Groot bij de vrouwen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws