Home » Grand Slam » Wimbledon » Wimbledon dag 11: Djokovic en Federer gewoon te sterk

Wimbledon dag 11: Djokovic en Federer gewoon te sterk

Wimbledon dag 11: Djokovic en Federer gewoon te sterk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De spanning op het Londense gras stijgt. De vrouwelijke finalisten zijn bekend en vandaag weten we ook welke mannen het tegen elkaar gaan opnemen in de finale op zondag. Novak Djokovic (ATP-1) neemt het op tegen Richard Gasquet (ATP-20), Roger Federer (ATP-2) bindt de strijd aan met Andy Murray (ATP-3).

De eerste halve finale vindt plaats tussen Novak Djokovic (ATP-1) en ietwat verrassend, de Fransman Richard Gasquet (ATP-20). De titelverdediger kende niet echt moeilijkheden in het tornooi. Tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-14) kwam hij twee sets tegen nul achter, maar kon de wedstrijd toch naar zich toe halen in vijf sets. Ook Richard Gasquet zou, ondanks het zeer degelijke tennis dat hij afgelopen weken liet zien, geen onoverkomelijke hindernis mogen zijn. De Fransman zelf is zich terdege bewust van mijn status als underdog, hij noemt zichzelf de minst goede van de vier halve finalisten.

Hoewel Gasquet in twaalf ontmoetingen slechts éénmaal kon winnen, kreeg Djokovic de eerste set alvast niet cadeau. Gasquet bleef aanklampen en liet de Serviër vechten voor elk game. Uiteindelijk kwam de beslissing in de tie break. Djokovic trok met 7-2 aan het langste eind en mocht zo de eerste set op zijn naam zetten. Het verdere verloop van de wedstrijd was minder spannend. Een vroege break in de tweede en derde set waren voor Djokovic voldoende om de match naar zich toe te trekken. Gasquet kon immers nooit een vuist maken op de opslag van de Serviër. In de derde set verloor Djokovic slechts vijf punten in zijn vijf opslagspelletjes.

Na twee uur en eenentwintig minuten stond de eindscore op het bord. Met 7-6, 6-4, 6-4 verzekerde Djokovic zich van een plaatsje in de finale van zondag. Hoewel hij stilaan meer dan een sterrenstatus verworven heeft, blijft Djokovic bescheiden: “Ik leef momenteel zeker en vast in een droom, ik speel op het bekendste tenniscourt ter wereld. Als je kijkt naar de namen van de legendes die hier gespeeld hebben, is het mijn verantwoordelijkheid om goed te spelen. Het is een voorrecht en enorme eer hier op de baan te mogen staan.”

Roger Federer - © Flickr
Roger Federer – © Flickr

In de tweede halve finale van de dag nemen Roger Federer (ATP- 2) en Andy Murray (ATP-3) het tegen elkaar op.  Met de quote van Rod Laver dat Federer zich naar een achtste titel gaat serveren, zijn de verwachtingen hooggespannen. De eerste set is niet meteen spectaculair te noemen. Beide spelers leveren mooi en degelijk tennis af maar echt opzienbarend zijn de rally’s niet meteen te noemen. Bij 6-5 gaat Federer door de opslag van Murray en haalt zo de eerste set binnen.

Ook set twee biedt niet onmiddellijk veel spektakel. Het is wachten tot een 5-4 voorsprong voor Federer tot de twee het onderste uit de kan lijken te halen. Bij een 5-4 voorsprong krijgt de Zwitser drie break- en meteen ook setpunten. Met een ace op zijn tweede opslag werkt hij het eerste vakkundig weg en ook de andere twee verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zes deuces volgen. Dit tweeëntwintigste game is voorlopig het meest felbevochten spel van de wedstrijd. Met zijn achtste ace maakt Murray het af en zorgt voor een 5-5 gelijkstand. Onder het goedkeurend oog van legende Björn Borg haalt Federer vervolgens eenvoudigweg zijn opslagspel binnen. Het zesde setpunt op de opslag van Murray is uiteindelijk het goede. Met een hoge volley/simpele smash zet King Roger ook de tweede set op zijn naam.

De Zwitser begin met serveren en haalt meteen het openingsspel van de derde set binnen. De toon lijkt gezet. Ook Murray slaat degelijk op en met zijn negende ace wint hij zijn opslagspel. Beide heren blijven uitstekend serveren, getuige daarvan een 4-4 gelijkstand. Bij 5-4 gaat Murray serveren om in de set, de wedstrijd en het tornooi te blijven. Al snel komt hij 0-30 achter, maar zet dit nog sneller recht met een ace en mooie bal buiten het bereik van Federer. De Zwitser kan echter dezelfde trucjes uit zijn mouw schudden en het eerste wedstrijdpunt wordt een feit. Een slordige forehand die net naast de lijn belandt van Murray, werpt Federer de zege in de schoot. De 7-5 7-5 6-4 eindstand staat op het bord! Roger Federer liet slechts één breakpunt toe, in de openingsgame van de match, en lijkt beter dan ooit te staan tennissen. Hij verloor nog nooit een halve finale Wimbledon en mag zich nu opmaken voor een pittig duel met Novak Djokovic.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws