Home » Expert » Wimbledon gewikt en gewogen

Wimbledon gewikt en gewogen

Wimbledon gewikt en gewogen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Voor het eerst scheiden drie weken Roland Garros en Wimbledon. Dat werd algemeen positief onthaald. Het verleidde Serena Williams er niet toe een voorbereidingstoernooi te spelen. De Amerikaanse start als topfavoriet, al wordt de rit richting grandslamtitel nummer negentien geen sinecure. Meer dan elk ander grandslamtoernooi is Wimbledon voer voor verrassingen: van de acht topreekshoofden bereikten er de voorbije vijf jaar vier keer drie en één keer vijf de kwartfinales. Op de 128-koppige hoofdtabel ook drie landgenotes.

Belgen (Van Uytvanck, Wickmayer, Flipkens)
Alison Van Uytvanck - © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)
Alison Van Uytvanck – © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)

Alison Van Uytvanck speelde na haar kwartfinale op Roland Garros in Rosmalen. Ze verloor in de tweede ronde van Belinda Bencic. Wegens een voetblessure gaf Van Uytvanck daarna verstek voor het toernooi van Birmingham. Zij start haar tweede Wimbledon tegen de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands. Bij winst treft de 21-jarige Belgische zevende reekshoofd Ana Ivanovic.

Yanina Wickmayer verloor in Eastbourne en Birmingham in de kwalificaties, maar boekte in Nottingham, waar ze de kwartfinales haalde, enkele goeie overwinningen. Zij opent tegen de 19-jarige Russische Elizaveta Kulichkova. In een tweede ronde wacht 21ste reekshoofd Madison Keys.

Kirsten Flipkens, halvefinalist in 2013, verdedigt een derde ronde. Flipkens kon in de voorbereiding slechts één wedstrijd winnen. Ze werd, net als Van Uytvanck, in de bovenste helft van het schema ingedeeld. Haar eerste tegenstander heet Annika Beck. Daarna vindt Flipkens 23ste reekshoofd Victoria Azarenka aan het net.

Eerste kwart (Serena, Ivanovic, Venus, Azarenka, Bencic, Van Uytvanck, Flipkens)

Serena Williams won dit jaar al de Australian Open en Roland Garros. Voeg daar de US Open in 2014 aan toe en je weet dat de 33-jarige Amerikaanse op SW19 de Serena Slam kan vervolmaken. Hoewel Williams Roland Garros won, verloor ze in Parijs in vier van haar zeven wedstrijden de eerste set. Bij een matige start zal het gras zich minder vergevingsgezind tonen. De vijfvoudig winnares sneuvelde vorig jaar in de derde ronde tegen Alizé Cornet. Eerste horde: Caroline Garcia of de heroptredende Dominika Cibulkova (R3). Nu al is het uitkijken naar een vierde ronde tegen zus Venus.

Ana Ivanovic is de topper aan de overzijde van dit kwart. Zij haalde in 2007 de halve finales. Sindsdien kwam de 27-jarige Servische niet verder dan twee keer een vierde ronde. Struikelblokken op weg naar een date met Serena heten Van Uytvanck (R2), Bencic of Pironkova (R3) en Carla Suárez Navarro of Victoria Azarenka (R4). Een pittig parcours.

Boeiende eerste ronde: de 18-jarige Belinda Bencic, winnares van het juniorentoernooi in 2013 en dit jaar op gras finalist in Rosmalen en Eastbourne, tegen Tsvetana Pironkova, halvefinalist in 2010. Ook hier: Kristina Mladenovic, met een QF in Rosmalen en SF in Birmingham in uitstekende doen.

Derde kwart (Halep, Wozniacki, Kerber, Bacsinsky, Lisicki, Giorgi)

Simona Halep brak recent met coach Victor Ionita. De 23-jarige Roemeense won veertien van haar laatste achttien graswedstrijden. Halep, vorig jaar halvefinalist, ging testen in Birmingham (QF). Haleps eerste horde is een derde ronde tegen Svetlana Kuznetsova, al moet de Russische voorbij Tereza Smitkova. De 20-jarige Tsjechische was vorig jaar goed voor een vierde ronde. Smitkova speelt een boeiende eerste ronde tegen landgenote Kristyna Pliskova, tweelingzus van Karolina en in 2010 winnares van het juniorentoernooi. Opslagkanon Sabine Lisicki, finalist in 2013, of Timea Bacsinsky zijn Haleps laatste struikblokken richting de kwartfinales.

Daar wacht mogelijk Caroline Wozniacki. De 24-jarige Deense won in 2006 het juniorentoernooi, maar kon die lijn niet doortrekken: in acht deelnames nooit voorbij de vierde ronde. Ze haalde deze week in Eastbourne de halve finales, maar moest er de strijd staken met een rugblessure. Met Rosmalenwinnares Camila Giorgi (R3) en Birminghamkampioene en voormalig halvefinalist Angelique Keber (R4) wordt zelfs voor een fitte Wozniacki de laatste acht geen makkie.

Vierde kwart (Kvitova, Makarova, Bouchard, Radwanska, Svitolina, Keys, Wickmayer)

Titelhouder Petra Kvitova trok zich eerder deze week wegens ziekte terug uit het toernooi van Eastbourne. De 25-jarige Tsjechische, die Wimbledon ook in 2011 won, zou echter in optima forma het toernooi kunnen starten. Voor Kvitova is het grandslamjaar 2015 vooralsnog geen succesverhaal: Australian Open R3 en Roland Garros R4. De rit richting kwartfinales loopt langs Jelena Jankovic (R3) en Agnieszka Radwanska of Elina Svitolina (R4). Radwanska, finalist in 2012, is bezig aan een matig jaar, maar staat op het moment van dit schrijven in Eastbourne in de finale. Svitolina, op Roland Garros voor het eerst kwartfinalist, ligt op de loer. De 20-jarige Oekraïense kan ook op gras uit de voeten: ze was in 2012 verliezend finalist in het juniorentoernooi.

Kvitova’s logische date bij de laatste acht is Ekaterina Makarova. De 27-jarige Russische, vorig jaar kwartfinalist, verloor in Eastbourne meteen van de Britse Johanna Konta. Makarova’s pad richting een kwartfinale met Kvitova is hobbelig. Zo wacht in de derde ronde Alizé Cornet of Ana Konjuh. De 17-jarige Kroatische won het voorbereidingstoernooi van Nottingham en was vorig jaar al goed voor een derde ronde. Zij spelen een opener om naar uit te kijken. Haalt Makarova de vierde ronde, dan wacht daar Madison Keys of Eugenie Bouchard. De 21-jarige Canadese, vorig jaar finalist, won slechts twee van haar voorbije twaalf wedstrijden.

Kwartfinales op papier

Serena – Ivanovic
Sharapova – Safarova
Halep – Wozniacki
Kvitova – Makarova

Mannen

Titelverdediger Novak Djokovic voert een kransje favorieten aan. De hoofdtabel telt drie landgenoten.

Belgen (Goffin, Darcis, Bemelmans)

David Goffin
David Goffin
Goffin opent tegen de Argentijnse kwalificatiespeler Horacio Zeballos. Om zijn status van zestiende reekshoofd waar te maken moet hij in de derde ronde voorbij Tommy Robredo, tenzij Marcos Baghdatis zichzelf weet te verbazen. Een vierde ronde tegen Stan Wawrinka is geen utopie.

Steve Darcis keert voor het eerst terug naar Wimbledon sinds hij in 2013 in de eerste ronde Rafael Nadal versloeg. Hij start tegen vijftiende reekshoofd en drievoudig kwartfinalist Feliciano Lopez. Ruben Bemelmans is de derde Belg op de hoofdtabel. Ook hij treft met Roberto Bautista-Agut een Spaans reekshoofd.

Eerste kwart (Djokovic, Nishikori, Cilic, Anderson, Isner, Hewitt)

Laten we even een boompje opzetten over Novak Djokovic. De Serviër is de afgelopen 4,5 jaar de dominante factor in het mannentennis: sinds juli 2011, op een korte passage van Federer en iets langere van Nadal na, het nummer één op de wereldranglijst, de voorbije achttien grandslamtoernooien dertien keer finalist (en zeven keer winnaar) en de laatste drie seizoenen winnaar van de ATP World Tour Finals. En toch slaagt de 28-jarige Djokovic er bij het brede publiek niet in uit de schaduw te treden van Roger Federer en Rafael Nadal. Forbes berekende dat Djokovic tussen midden 2013 en midden 2014 $ 21 miljoen sponsorinkomsten vergaarde. Dat is merkelijk minder dan Roger Federer ($ 52 miljoen) en Rafael Nadal ($ 30 miljoen), ook minder dan Maria Sharapova ($ 22 miljoen) en niet gek veel meer dan de minder succesvolle Andy Murray ($ 15 miljoen).

Verrassend? Ja en neen. Ja, omdat de Serviër zich zonder twijfel de beste tennisser ter wereld mag noemen. Neen, omdat de likeability factor van Djokovic beduidend lager ligt dan die van Federer en Nadal. Neem mijn moeder, frequent tenniskijker maar geen tenniskenner of lezer van tennisboeken of uitgebreide tennisartikels op websites. Zij scoort Djokovic eerder als onsympathiek omwille van het schreeuwerig doen op het terrein (om diezelfde reden is ze geen fan van Andy Murray). Federer en Nadal worden door haar beduidend hoger gequoteerd. De Zwitser heeft een vriendelijke uitstraling en beantwoordt aan hét grondbeginsel van lawn tennis: het gracieuze spel. En Rafael Nadal zal altijd een beetje het verlegen jongetje blijven dat schrik heeft in het donker, al krijgt hij minpunten omwille van de vele tics. Bovendien hebben Federer en Nadal, net door hun verschillende stijl, elkaar de geschiedenisboeken ingespeeld. Denk aan de Wimbledonfinale 2008. In 2012 speelden Djokovic en Nadal op de Australian Open een bijna vijf uur durende finale. Maar wat weten we daar nog van, behalve dat het de langste grandslamfinale in de tennisgeschiedenis is en dat de heren tijdens de ceremonie op een stoel moesten gaan zitten? Met Andy Murray, tegen wie Djokovic sinds 2011 vijf van zijn dertien grandslamfinales betwistte, heeft de Serviër geen ideale compagnon du court. Djokovic en Murray zijn min of meer tennistweelingen: het is tennis in spiegelbeeld. En alles wat Murray kan, kan Djokovic doorgaans beter (Djokovic leidt H2H 19-8). Overigens is het verhaal van de man achter het racket heel boeiend, zoals dit stuk, dat eerder deze maand in The Telegraph verscheen, laat zien.

Waar Federer het DNA van het lawn tennis in zich draagt en Nadal als een professioneel worstelaar wordt aanzien (herinner de piratenbroek en mouwloze shirts), valt Djokovic moeilijker te definiëren. Aan het tennis van de Serviër hangt iets robotachtig, een baselinebarbaar. Effectief, maar mooi is het niet altijd. Hetzelfde overkwam Ivan Lendl tijdens de tweede helft van de jaren tachtig (van 1984 tot en met 1990 goed voor acht grandslamtitels). Lendl had niet de finesse van zijn concurrenten, maar was fysiek ijzersterk en dwong met krachttennis vanop de baseline tegenstanders op de knieën. U kunt het al raden: Lendl werd als saai en nors gepercipieerd en zou dat eigenlijk blijven, ook wanneer hij Andy Murray naar de Wimbledontitel leidde.

Er is meer. De afgelopen vijftien jaar zijn de tennisbanen merkelijk trager geworden, zoals uitgebreid is te lezen in dit boeiende stuk uit de National Post. Waar vroeger, toen de echte serve-and-volleyers de dienst uitmaakten, punten werden beslecht over vier à vijf slagen, zijn nu, ook op Wimbledon, langere slagenwisselingen de regel (bij de vrouwen is serve-and-volley zo goed als uitgestorven). Meer ballen komen terug en het is lastiger om winners te scoren. Daarover zei Federer in 2011: “Verdedigen is het nieuwe aanvallen.” En laat Novak Djokovic nu net dat verdedigen tot kunst hebben verheven. De Serviër is uitermate fit en beschikt over een lichaam van plasticine en een stel uitschuifbare armen en benen. Alle respect daarvoor, maar een lust voor het tennisoog is het niet.

Soit, Djokovic en Wimbledon dus. De titelverdediger, die ook nu geen voorbereidingstoernooi speelde, lootte zeer pittig. Hij opent tegen Philipp Kohlschreiber, in 2012 kwartfinalist. Bij winst wacht mogelijk de afscheidnemende 2002-winnaar Lleyton Hewitt. In de derde ronde mag Djokovic het doen tegen een andere Aussie: Bernard Tomic, ook al een voormalig kwartfinalist. Een Djokovic op niveau mag niet struikelen, ook niet in de vierde ronde tegen Kevin Anderson, dit jaar verliezend finalist op Queen’s.

In de kwartfinales wacht Djokovic een date met Kei Nishikori. Hij ging proefdraaien in Halle en bereikte de halve finales. Daarin werd hij door een lichte kuitblessure tot opgave gedwongen. De 25-jarige Japanner kwam op Wimbledon nooit verder dan de vierde ronde. Een fitte Nishikori moet zich freewheelend ook nu naar de vierde ronde spelen. Bij de laatste zestien wacht dan het servicegeweld van Marin Cilic of John Isner.

Tweede kwart (Wawrinka, Raonic, Dimitrov, Goffin, Gasquet, Kyrgios)

Stan Wawrinka trok op Roland Garros de sticker van One Slam Wonder van de tennistas. De 30-jarige Zwitser speelde ter voorbereiding Queen’s. Hij verloor in de tweede ronde van Kevin Anderson. Wawrinka en Wimbledon, dat was nooit echt een match: in tien deelnames vijf keer niet voorbij de eerste ronde en slechts één keer bij de laatste acht. Tussen de Zwitser en een nieuwe kwartfinale staan Dominic Thiem of Fernando Verdasco (R3) en David Goffin of Tommy Robredo/Marcos Baghdatis (R4).

Milos Raonic is de tegenstander in de kwartfinales. De 24-jarige Canadees miste door een voetblessure Roland Garros. Bij zijn comeback op Queen’s verloor hij in de kwartfinales van Gilles Simon. Raonic bereikte vorig jaar op Wimbledon de halve finales. Een herhaling van dat kunststukje wordt geen sinecure. Heel mooie namen in Raonic’ kwart: Tommy Haas (R2), Nick Kyrgios (R3) en Grigor Dimitrov of Richard Gasquet (R4). Voordeel voor Raonic: hij lootte met Wawrinka de minste van de top vier.

Derde kwart (Murray, Nadal, Tsonga, Troicki, Karlovic, Seppi)

Andy Murray - © YouTube
Andy Murray – © YouTube
Andy Murray wint straks Wimbledon. Althans volgens de Britse media. Een uitgebreid relaas vind je hier. Liefhebbers van lijstjes kunnen hier terecht. De Britten mogen terecht dromen van een tweede Wimbledontitel voor de Schot. Murray, met sinds kort ook Jonas Bjorkman, een voormalig halvefinalist, in de box, kende een uitstekende graveldoortocht en won voor een vierde keer Queen’s. Murray verloor dit jaar zes wedstrijden, waarvan vier keer tegen Novak Djokovic. De Schot moet met Andreas Seppi als tegenstander in de derde ronde vlot Magic Monday halen. Daar oogt het kransje potentiële opponenten indrukwekkender: krachtpatser Jo-Wilfried Tsonga of opslagkanon Ivo Karlovic. Tsonga, tweevoudig halvefinalist, speelde door een lichte buikblessure geen voorbereidingstoernooi. Hij speelt een leuke eerste ronde tegen Gilles Muller, altijd goed op gras. Tsonga – Karlovic is een derde ronde om naar uit te kijken.

Onderin dit kwart is Rafael Nadal de prominent (David Ferrer, achtste reekshoofd, moet wegens een elleboogblessure in extremis afhaken). Nadal, tweevoudig winnaar, kon als tiende reekshoofd een stuk slechter hebben geloot. De Spanjaard won het grastoernooi van Stuttgart en verloor daarna meteen in Queen’s van Alexandr Dolgopolov. Dubbel gevoel bij Nadal. Enerzijds doet niks vermoeden dat de Spanjaard een kanshebber voor de titel of een finale is, anderzijds liet Nadal weten dat het fysiek terug goed zit en dat de knieën de grastests goed hebben doorstaan. Nadals parcours naar een kwartfinale tegen Murray is niet makkelijk: Tomasz Bellucci (R1), grasspecialist Yen-Hsun Lu (R2) en Viktor Troicki (R3). Die laatste was finalist in Stuttgart en halvefinalist in Queen’s.

Vierde kwart (Federer, Berdych, Simon, Lopez, Monfils, Darcis, Bemelmans)

Roger Federer maakte vrijdag op Periscope met CEO Richard Lewis een wandeling op de site en Centre Court en dat leverde fijne beelden op. De Zwitser won voor een achtste keer het toernooi van Halle. Federer gaat ook op Wimbledon op zoek naar nummer acht en zou daarmee mederecordhouders William Renshaw en Pete Sampras achter zich laten. Valkuilen richting laatste acht zijn Nottinghamfinalist Sam Querrey (R2), jongeling Jack Sock (R3) en Feliciano Lopez of Roberto Bautista-Agut (R4).

In die kwartfinales ontmoet Federer Tomas Berdych. De 29-jarige Tsjech, finalist in 2010, ging zich eveneens voorbereiden in Halle en verloor in de kwartfinales van Ivo Karlovic. Berdych opent tegen Jeremy Chardy en wacht vervolgens een duel met grasfanaat Nicolas Mahut, dit jaar voor een tweede keer winnaar in Rosmalen. Guillermo Garcia-Lopez is het eerste reekshoofd op Berdychs weg, al is de kans reëel dat de Tsjech in de derde ronde Ernests Gulbis of Lukas Rosol in de ogen kijkt. Laatste halte voor een kwartfinale tegen Federer: Gilles Simon of Gaël Monfils.

Kwartfinales op papier

Djokovic – Nishikori
Wawrinka – Raonic
Murray – Ferrer/Nadal
Federer – Berdych
 
[alert type=”info” title=”sportverteller, hersenspinsels over sport”]Sven Vantomme schreef columns en andere teksten voor diverse dag-, week- en maandbladen waaronder Sport/Voetbalmagazine, Passie voor Voetbal, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Nederlandse tennismagazine Forty Love. In 2010 publiceerde hij het boek ‘Start to visit – Sportreisgids’.

Zijn sportblog is terug te vinden op sportverteller.be.[/alert]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws