Home » Grand Slam » Wimbledon » #Wimbledon18: Preview dag 13: Djokovic en Anderson gaan opnieuw voor marathonpartij

#Wimbledon18: Preview dag 13: Djokovic en Anderson gaan opnieuw voor marathonpartij

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Het einde van Wimbledon 2018 nadert met rasse schreden. De fans kijken reikhalzend uit naar een toch ietwat verrassende finale. 

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

De Belgen

België boven op Court 1. In de finales van het invitational doubles zien we twee Belgische toppers terugkeren. Kim Clijsters speelt aan de zijde van Rennae Stubbs tegen Martina Navratilova en Cara Black. Bij de heren strijdt Xavier Malisse samen met Colin Fleming om de titel. Zij kruisen de degens met Tommy Haas en Mark Philippoussis.

Matches of the day

Roger Federer (ATP-2) struikelde in de kwartfinale, Rafael Nadal (ATP-1) werd gecounterd in de halve en Alexander Zverev (ATP-3) haalde de twee week niet eens. Geen top 3-spelers in de finale dus, maar wel de verrassing van het toernooi, Kevin Anderson (ATP-8). De Zuid-Afrikaan legde heel wat toppers tussen zijn boterham, op weg naar de finale. Zijn ultieme hindernis is drievoudig winnaar Novak Djokovic (ATP-21).

Zowel Anderson als Djokovic hielden de spanning erin. Hun halve finales werden beslecht in de vijfde set, die niet naar een tie break maar naar twee games verschil wordt gespeeld. Anderson spant de kroon, hij had 26 spelletjes nodig om de scalp van John ISner (ATP-10) te bemachtigen. Djokovic had genoeg aan 10 games om Nadal af te schudden.

Beide heren hebben dus heel wat kilometers op de teller. Anderson had zes uur en 35 minuten nodig om zijn finaleplaats te claimen, Djokovic deed het met vijf uur en 17 minuten iets beter. Hun lange wedstrijden vormen een unicum, nooit eerder gingen de twee halve finales voor de zes games in de laatste set.

Voor Djokoic kan het zijn 13e grandslamtitel worden. Anderson zou voor een primeur kunnen zorgen. De Serviër maakte zijn rentrée na een stevige blessure aan de elleboog en toont zijn goede worm. In onderlinge ontmoetingen leidt Djokovic met vijf tegen één. De 32-jarige Zuid-Afrikaan won hun eerste duel, in 2008.   Anderson staat nu voor het eerst in zijn carrière in de finale van een Grand Slam.

Net als bij de damesfinale, zijn beide strijders 30+, een absoluut nieuwtje voor Wimbledon. De 32-jarige Anderson kan de tweede oudste grandslamwinnaar ooit worden, na Andres Gimeno die 34 was toen hij Roland Garros won in 1972. Djokovic zal bij winst opnieuw in de top 10 terechtkomen, Anderson kan nummer vier van de wereld worden. Bovendien zal hij de eerste Zuid-Afrikaan ooit worden die de Wimbledon-titel binnenhaalt.

Hij lijkt in ieder geval goed op weg. In New York won hij zijn vierde ATP World Tour, stond in de kwartfinale in Indian Wells en Miami en in de halve in Madrid. Zowel Anderson als Djokovic hebben natuurlijk wel wat uurtjes wedstrijd in de benen. Zal die invloed hebben op hun prestatie? We verwachten in ieder geval een zeer spannende finale en zitten alvast op het puntje van onze stoel.

Matches of the day

F: [8] Kevin Anderson (RSA) vs. [12] Novak Djokovic (SRB)
Centre Court, eerste partij, om 15.00 uur Belgische tijd

F: Jamie Murray (GBR) &  Victoria Azarenka (BLR) vs [11] Alexander Peya (AUT) & Nicole Melichar (USA)
Centre Court, tweede partij, vanaf 15.00 uur Belgische tijd

F: Cara Black (ZIM) & Martina Navratilova (USA) vs Kim Clijsters (BEL) & Rennae Stubbs (AUS)
Court 1, tweede partij, vanaf niet voor 14.00 uur Belgische tijd

F: Colin Fleming (GBR) & Xavier Malisse (BEL) vs Tommy Haas (GER) & Mark Philippoussis (AUS)
Court 1, derde partij, vanaf 15.00 uur Belgische tijd

Het volledige programma vind je hier terug.

[/alert]

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS