Home » Xtra » Interview » Winnares Flanders Ladies Trophy Hogenkamp: “Wanneer men je familie bedreigt dan schrik je wel even”

Winnares Flanders Ladies Trophy Hogenkamp: “Wanneer men je familie bedreigt dan schrik je wel even”

Winnares Flanders Ladies Trophy Hogenkamp: “Wanneer men je familie bedreigt dan schrik je wel even”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Voor de derde keer – eerder gebeurde het al in 2013 en 2016 – is de 26-jarige Richel Hogenkamp uit Doetinchem winnares geworden van de Flanders Ladies Trophy in Koksijde. Het nummer 134 op de wereldranglijst – die nu tien wedstrijden op rij won – vertelt haar verhaal in een persoonlijke babbel met Tennisplaza. En dat klinkt niet altijd even vrolijk.

Het is al merkwaardig dat een hooggeplaatste speelster, die twee weken geleden nog het 80 000 dollar-toernooi van Praag won, present is aan de Belgische kust, waar slechts 25 000 dollar te verdelen viel. Ze domineerde dan ook het hele toernooi, verloor geen enkele set en kreeg alleen in de eerste manche van de finale (6-4 en 6-1 na 1 uur en 37 minuten) wat weerwerk van de Tsjechische Miriam Holodziejova (WTA 294).

“Ik heb het in Koksijde altijd erg naar mijn zin”, vertelt Hogenkamp. “Het is plezierig om terug te komen en telkens weer die vertrouwde gezichten te zien. Bovendien kon ook mijn familie de hele tijd bij mij zijn. Ik heb al heel wat WTA-tornooien gespeeld voor lege tribunes. Daar geraak je niet gemotiveerd van. In Koksijde is het altijd volle bak. Daar doe je het als tennisser voor.”

Edwin Mariën en Richel Hogenkamp - © E. Puype
Tennisplaza-redacteur Edwin Mariën in gesprek met Richel Hogenkamp – © E. Puype

Botkanker

Hogenkamp is dan ook al wel wat gewend. Ze haalt zelfs Grand Slam-niveau. Op de Australian Open geraakte ze twee keer op de hoofdtabel, op de andere Grand Slams haalde ze zelfs de tweede ronde. “Vorig jaar stond ik dan ook in de top 100 (op 94 om precies te zijn). Maar persoonlijke omstandigheden en een gebrek aan vorm zorgden ervoor dat ik wegzakte.”

Zelf zegt ze het niet, maar ze bevestigt wel dat die privéredenen hebben te maken met de gezondheidstoestand van haar moeder. In februari vorig jaar kreeg die te horen dat ze botkanker had. Meteen hing Hogenkamp het tennisracket voor drie maanden aan de haak om constant bij haar te zijn. “Daarom ook dat ik mijn agenda moeilijk kan plannen. Één ding is wel zeker: ik ga niet naar de Verenigde Staten, dus neem ik ook zeker niet deel aan de kwalificaties voor de US Open. Ik wil zoveel mogelijk in haar buurt blijven.”

Geviseerd door gokker

Of dat allemaal niet genoeg was werd ze na het tornooi van Rosmalen in 2017 belaagd door een gokker. “In de brief stond dat ik een kogel kon verwachten. Nu, van die persoonlijke bedreigingen lig ik al niet meer wakker. Het is jammer, maar het hoort er nu éénmaal bij. Dit keer ging het echter wel erg ver want mijn familie werd geviseerd. Zij mochten zich klaarmaken voor een pijnlijke dood. Het speciale was ook dat de brief afkomstig was van een Nederlander. Normaal krijg je dit soort dingen uit Engeland of zo.”

Vermits het om een man ging die veel geld had ingezet op een wedstrijd van Hogenkamp mogen we veronderstellen dat matchfixing haar niet vreemd is. “Ik heb het nooit meegemaakt maar het bestaat natuurlijk wel, vooral op de tornooien met een kleinere prijzenpot. Die spelers en speelsters zijn soms meer beïnvloedbaar omdat ze geld moeten bijleggen om hun sport te kunnen beoefenen. Wanneer er dan iemand naar je toekomt die vraagt of je voor 1 000 euro even een dubbele fout wil slaan dan zegt niet iedereen neen.”

Tenslotte is Hogenkamp – die nooit haar geaardheid onder stoelen of banken heeft gestoken – een verdedigster van homorechten. Ze stelde voor om de Margaret Court Arena in Melbourne een andere naam te geven omdat de voormalige Australische toptennisster niet meer met Qantas wil vliegen, nadat de directeur van de maatschappij was opgekomen voor het homohuwelijk.

koen

koen

Meer nieuws