Home » Grand Slam » US Open » Wisselvallige Mertens houdt vinnige Japanse van zich af op US Open

Wisselvallige Mertens houdt vinnige Japanse van zich af op US Open

Elise Mertens (WTA-15) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. Ze versloeg een Japanse in de openingsronde in drie loodzware sets.

Mertens nam het in de openingsronde op tegen Kurumi Nara (WTA-98). Mertens won hun enige eerdere ontmoeting dit jaar in twee sets. De Japanse stond in 2014 nog stevig in de top 50, maar viel sindsdien terug in de ranking. De Limburgse begon goed aan de partij. Met geconcentreerd en geduldig tennis bouwde ze de punten goed op en sloeg al gauw een kloofje. De openingsset ging dan ook vrij eenvoudig naar haar.

Elise Mertens - © Jimmie48 Tennis Photography
Elise Mertens – © Jimmie48 Tennis Photography

Het was een ander verhaal aan het begin van de tweede manche waarin Mertens de punten vaak probeerde te forceren en in de fout ging. Ze kwam pijlsnel op een 0-4 achterstand te staan en het zag er niet goed uit voor de Belgische. Mertens herpakte zich echter en knokte zich terug in de set.

Mertens verslikt zich in tweede manche

Ze haalde de achterstand op door vier spelletjes op rij te winnen. In de eindfase van de tweede set ging ze door de opslag van de Japanse en mocht serveren voor de wedstrijd. Ze kwam al gauw op een 40-0 stand te staan, maar Nara werkte die drie wedstrijdpunten weg. De Japanse pakte in extremis de break en een tiebreak moest de beslissing brengen. Hierin bouwde Nara een 6-2 voorsprong uit maar Mertens vocht nog terug tot 6-5. Nara wist daarna de Belgische echter te verschalken.

Mertens verdween even in de coulissen en startte meteen sterk in de beslissende set. Ze zette haar tegenstandster meteen op een break achterstand, maar moest die break meteen weer inleveren. Nara bleef de Belgische onder druk zetten en kwam op voorsprong door in het vijfde spelletje opnieuw door de opslag van Mertens te gaan.

Door het oog van de naald

De Belgische liet de fysio op het veld komen en leek last te hebben aan de nek en schouders. Ze klampte aan, maar moest voor elk punt vechten. Mertens bewees in het verleden al dat ze een vechter is en bewees dat eens te meer in het zevende spelletje. Daarin verschalkte ze haar tegenstanders en bracht de wedstrijd weer in evenwicht tot 4-4.

Bij een 5-5 stand kwam Mertens op haar eigen opslag op een 40-0 voorsprong te staan. Opnieuw gaf ze die voorsprong bijna uit handen, maar dit keer faalde ze niet. Nara moest serveren om in de wedstrijd te blijven en na 2 uur en 42 minuten kreeg Mertens opnieuw wedstrijdpunten. De Limburgse maakte het dit keer wel uit en won de partij met 6-2, 6-7 (5) en 7-5.