Home » Nieuws » Zanevska blikt terug op droomseizoen 2021: “Ik was één stap verwijderd van stoppen”

Zanevska blikt terug op droomseizoen 2021: “Ik was één stap verwijderd van stoppen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Afgelopen seizoen kenden we niet alleen bij de mannen – met de opkomst van Zizou Bergs (ATP-192) – een Belgisch succesverhaal, maar ook bij de vrouwen beleefde er eentje het seizoen van haar leven (tot dusver). De 28-jarige Maryna Zanevska (WTA-82) steeg in 2021 meer dan 150 plaatsen op de WTA-ranking en blikt in een aangename babbel met Tennisplaza terug op haar fantastisch parcours.

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar 2021 werd een jaar dat Zanevska nooit meer zal vergeten. De Belgische met Oekraïense roots zag afgelopen seizoen al haar harde werk beloond worden en mag zich nu trots één van de beste honderd vrouwelijke tennissters ter wereld noemen.

Samen met Bergs is Zanevska dus misschien wel dé Belgische om naar uit te kijken in 2022. U kunt meer ontdekken over het BetCity bonus aanbod en de meest recente kortingsbonnen krijgen als u uw spelervaring wilt verbeteren.

Top 100

Laat ons met die top 100 beginnen, hoe voelt dat?

“Het voelt heel goed om na een carrière van twintig jaar die top 100 binnen te dringen. Ik ben best trots op het pad dat ik heb afgelegd.”

(lees verder onder de Instagramposts)

Je was er al enkele keren dichtbij, wat maakte dit keer het verschil?

“Dat is een goede vraag, want ik ben in het verleden inderdaad al in de buurt gekomen van de top 100. Eerlijk gezegd verdiende ik het toen simpelweg niet om mijn plekje daarbinnen te claimen, omdat ik daar in mijn hoofd nog niet klaar voor was. Dit keer was dat anders omdat na de lockdown mijn carrière in een cruciale fase was beland. Ik begon mezelf af te vragen of tennis spelen wel datgene was wat ik wilde doen in en met mijn leven. Ik sukkelde tijdens die periode met een blessure die ik reeds voor de lockdown opliep, ik speelde niet vaak en niet goed en daarnaast had ik ook nog financiële problemen waardoor mijn toekomst onzeker was. Al die zaken overweldigden mij, ik was niet gelukkig met wat ik deed en waarom ik het deed. Ik had altijd het gevoel dat ik voor de mensen rondom mij speelde zoals bijvoorbeeld mijn ouders, mijn sponsors etc. Daardoor miste ik het gevoel dat ik het voor mezelf moest doen en dat was nochtans wat ik wou. Tijdens de pandemie heb ik uiteindelijk besloten om de knop om te draaien en heb ik beslist om weer voor mezelf te beginnen spelen, wat resulteerde in een persoonlijke reis waarin ik ook aan mezelf werkte naast het tennisveld. Het zijn vele kleine dingen die bijgedragen hebben aan het grote geheel.”

Je hebt jezelf dan vooral op mentaal vlak ontwikkeld het voorbije jaar?

“Zeker en vast. Als tennisspeelster ben ik bijvoorbeeld nog steeds dezelfde. Ik heb altijd het niveau gehad en goed getennist. Ik kan niet zeggen dat ik ooit aan mijn tenniscapaciteiten getwijfeld heb. Veel mensen zeiden dat het spelniveau er was, maar diezelfde mensen zeiden ook dat ze niet wisten of ik mentaal wel sterk genoeg was om het te maken. Zelf besefte ik ook dat het probleem tussen mijn oren zat en dat ik daar iets aan moest doen. Ik ben me als persoon beginnen ontwikkelen naast de baan door te beginnen studeren, door na te denken over mijn leven en door in mijn vrije tijd zelf een merk van geurkaarsen op te richten. Die zaken naast het tennisveld zorgden ervoor dat ik alles wat op de baan gebeurde beter in perspectief kon plaatsen. Het verliezen van een wedstrijd was opeens niet meer het einde van de wereld, weet je? Wanneer ik uit nederlagen leer en mezelf daardoor kan verbeteren, is dat oké. Het ging om het vinden van de juiste balans tussen tennis als job en mijn leven daarnaast.”

(lees verder onder de video)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

Hoe moeilijk was het om die mindset te veranderen?

“Het kost me tot op vandaag nog steeds moeite, maar de wil om te veranderen was van in het begin zo groot dat de aanpassing niet heel moeilijk verliep. Desondanks waren de resultaten er niet meteen, maar toch groeide mijn zelfvertrouwen en na verloop van tijd zorgde dat zelfvertrouwen wel voor de gewenste resultaten. Daardoor geloof ik nu enkel nog meer in die manier van werken. Het is best exciting want ik begon zo eigenlijk meer en meer te genieten van de competitie en het spel. Het veranderen van mijn mindset was dus een grote stap voorwaarts, maar tegelijkertijd zijn er nog heel wat dingen waarin ik kan groeien.”

(lees verder onder de Instagrampost)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

Heb je met je plekje binnen de top 100 ook een mentale barrière doorbroken?

“Dat is een heel interessant gegeven omdat ik nooit echt met mijn ranking bezig ben geweest. Voor mij persoonlijk was het belangrijker om vooruitgang te boeken als speelster. Ik werd dus geleid door mijn persoonlijke doelstellingen en dan kwamen de resultaten op een magische manier eigenlijk vanzelf. Te veel aandacht besteden aan resultaten, speelt me parten op het terrein en creëert een foute mindset. Op dit moment ben ik natuurlijk super gelukkig dat ik in de top 100 van de wereld sta, maar tegelijkertijd komt dit niet als een verrassing voor mij, want ik vind dat ik nu, na het hele ontwikkelingsproces, mijn plekje daarbinnen verdien. Al is het wel nog maar de eerste stap, want in de top 100 geraken is één ding, maar erin blijven, is helemaal iets anders en het is die uitdaging die het zo leuk maakt.”

Je bent in 2021 snel opgeklommen op de ranking. Je startte als nummer 252 van de wereld en schopte het tot nummer 79. Hoe groot is het verschil tussen pakweg een plekje in de top 250 en de top 100?

“Er zijn wel enkele verschillen. Je speelt nu bijvoorbeeld de beste toernooien en je geraakt er makkelijker in. Ook het opstellen van je programma is een pak makkelijker, want als het nummer 250 van de wereld weet je op voorhand niet goed aan welk toernooi je zal mogen deelnemen. Door die onzekerheid is het dus een pak moeilijker om een planning op lange termijn te maken.”

Top 100-speelsters zijn in zekere zin bevoordeeld?

“Op vlak van planning wel. Zo ken ik nu bijvoorbeeld met zekerheid mijn schema voor de eerste drie maanden van het nieuwe seizoen en dat was de vorige jaren niet het geval omdat ik lager gerangschikt stond.”

Title town

Je won vorig seizoen ook drie titels, waaronder een eerste WTA-titel in Gdynia (Polen, WTA 250). Hoe speciaal is die trofee voor jou?

“Die titel is extreem speciaal omdat zelfs sommige topspeelsters, die al lang in de top 100 staan, nog nooit een WTA-toernooi hebben gewonnen. Een WTA-titel is iets waar iedere speelster van droomt, denk ik. Die overwinning kwam wel als een verrassing, maar het is een belangrijk moment in mijn carrière. Die winning feeling ga ik nooit meer vergeten.”

(lees verder onder de video’s)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

Vlak na je overwinning belde je als eerste naar… je ouders?

“Ja, ik ben heel close met mijn ouders, dus ik wou dat moment heel graag met hen delen.”

Prijzengeld

Goede resultaten brengen ook meer prijzengeld met zich mee, in welke mate is er voor jou een verschil op financieel vlak ten opzichte van de voorgaande jaren?

“Dat valt nog af te wachten, want ik zit nog maar net in de top 100, maar het is zeker een groot verschil. Voor mij is dit een opluchting na enkele zware jaren. Ik heb een moment gekend waarop ik praktisch geen geld meer op mijn rekening had staan, maar nu kan ik vrij ontspannen toeleven naar de komende zes maanden. Ik weet nu dat ik mijn coach, tennismateriaal en reizen ga kunnen betalen, dus het is echt wel een grote financiële bonus om top 100 te staan. Het voelt helemaal anders om de baan op te gaan voor een wedstrijd wanneer je weinig financiële middelen achter de hand hebt en dat is iets waar ik – net als vele andere speelsters trouwens – in het verleden al vaak mee te maken heb gehad.”

Coronacrisis

We hebben het daarnet al even over de coronacrisis gehad, maar welke invloed hebben de pandemie in het algemeen en de lockdown specifiek op jou en jouw spel gehad?

“Voor mij persoonlijk waren de pandemie en de lockdown op dat moment de beste zaken die mij konden overkomen. En daarmee wil ik absoluut niet onrespectvol zijn tegenover alle mensen die tijdens die periode serieuze moeilijkheden hebben doorstaan, want ik besef dat het voor veel mensen een enorm zware periode is geweest, maar in mijn geval was het eigenlijk een positieve periode. Ik heb die situatie gebruikt om veel zaken te veranderen in mijn leven. Dankzij die pauze kreeg ik de kans om over alles goed na te denken en kon ik herbronnen.”

Steun en toeverlaat

Nadat je de top 100 was binnengedrongen, verwees je op Instagram naar je ex-coach Julien Hoferlin die jammer genoeg enkele jaren geleden overleden is. Hoe belangrijk is hij geweest voor jouw carrière?

“Het is moeilijk om dat met woorden te beschrijven omdat dat een heel emotioneel onderwerp is voor mij. Hij maakte uiteraard deel uit van mijn team, maar daarnaast had hij ook een impact op mij als vriend. Het was voor mij een zware periode na zijn overlijden. Ik herinner me nog altijd de vele grapjes die hij over mij maakte, maar altijd in positieve zin. Hij was ook degene die altijd tegen mij praatte over de top honderd. Van hem mocht ik pas iets tegen hem zeggen wanneer mijn ranking slechts uit twee cijfers bestond. Nu ik dat bereikt heb, doet me dat terugdenken aan hem. Hij zit voor altijd in mijn hart en in mijn gedachten. Ik hoop dat hij trots op mij is.”

(lees verder onder de Instagramposts)

Naast de baan had je ook nog je vriend met wie je je onlangs verloofde, wat voor een steun is hij geweest voor jou en welke rol heeft hij gespeeld in jouw succes?

“Zonder twijfel een grote rol, maar ik denk dat dat ergens normaal is. Wanneer mensen zich gelukkig voelen in hun privéleven beïnvloedt dat ook hun professioneel leven op een goede manier. Alles gebeurde werkelijk op het juiste moment. Hij was er voor mij wanneer ik in een benarde situatie zat. Ik twijfelde bijvoorbeeld om terug te keren naar Oekraïne omdat ik niet zeker wist hoe ik mijn leven in België moest aanpakken. Hij was voor mij een goede motivatie om door te zetten, want hij heeft nu zowel de slechtste als de beste momenten uit mijn carrière mee beleefd. Ik vergelijk het graag met een puzzel waarbij alle puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen en hij was een groot puzzelstuk.”

(lees verder onder de Instagramposts)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

Reflecteren

Waarop ben je het meest trots als je terugkijkt op je carrière tot dusver?

“Dat moet het moment zijn waarop ik besliste om door te zetten, terwijl ik slechts één stap verwijderd was om te stoppen met tennis. Ik had beslist om op een andere manier verder te gaan tot en met mijn 28e verjaardag en dan te zien waar ik stond. Vooral het uit mijn comfortzone stappen om te veranderen en daar dan ook in slagen, is waar ik het meest trots op ben. Die verandering heeft me gebracht tot op het punt waar ik nu ben.”

Billie Jean King Cup

In november vond de eerste editie van de Billie Jean King Cup plaats. Onze Belgische dames slaagden er jammer genoeg niet in om zich te kwalificeren voor de halve finales, maar was er een specifieke reden waarom jij niet hebt meegespeeld?

“Enkele weken voor het toernooi sprak ik met Johan Van Herck en ik wist dat ik tijdens die week dat we contact hadden zeker wou spelen want ik keek er enorm naar uit, maar net toen raakte ik geblesseerd. Na de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) speelde ik Karlsruhe (Duitsland, WTA 125) en wilde ik Valencia (Spanje, $ 80 000) spelen. Toen ik in Spanje aankwam, had ik al last van mijn been, maar tijdens een training heb ik die blessure nog erger gemaakt. Na een opslag voelde ik iets in mijn been wat uiteindelijk een spierscheur bleek te zijn. Daardoor was ik zes à zeven weken buiten strijd en wist ik niet wanneer ik exact terug speelklaar ging zijn.

Ongeveer drie weken voor de Billie Jean King Cup sprak ik dan met Van Herck en vertelde ik hem dat ik geen idee had of ik ging kunnen spelen of niet. Pas een week voor de start van de Billie Jean King Cup kon ik terug starten met de competitie in Les Franqueses del Valles (Spanje, $ 80 000) en daarvoor was de selectie al gemaakt. De voornaamste reden dat ik er niet bij was, is dus omdat ik niet tijdig kon zeggen of ik speelklaar ging zijn.

Goed nieuws was wel dat ik uiteindelijk in Les Franqueses del Valles verder ben geraakt dan ik had verwacht. Ik won daar zelfs het toernooi (lacht), maar omdat de blessure eigenlijk nog steeds niet hersteld was, was ik genoodzaakt om een punt te zetten achter mijn seizoen.”

Heb je gesupporterd voor je landgenoten?

“Ik heb de wedstrijden eerlijk gezegd niet gezien, omdat ik er echt even tussenuit was, weg van het tennis (lacht) maar de Billie Jean King Cup blijft wel speciaal omdat het anders is dan de individuele toernooien. Daar heerst een team spirit die wij als speelsters niet echt gewend zijn. Ik hoop om ooit deel te mogen uitmaken van het team met Johan als kapitein, want ik heb al zoveel positieve dingen over hem gehoord.”

Brussel

Als je niet op de Tour bent, verblijf je in Brussel. Hoe bevalt het je daar?

“Ik woonde eerder al in andere delen van België, maar voor mij is Brussel best wel leuk omdat het een heel internationale stad is waar veel dingen te doen zijn. Enkel het weer zou wat beter mogen zijn.” (lacht)

(lees verder onder de Instagrampost)

Zie je jezelf lang in Brussel wonen?

“Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik een heel internationaal minded persoon ben. Vroeger woonde ik bijvoorbeeld al in Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten. Ik beschouw mezelf eerder als een wereldburger.”

Hoe zit het eigenlijk met jouw Frans en Nederlands?

“Ik spreek in Brussel voornamelijk Engels, omdat ik ook met al mijn vrienden Engels spreek. Wanneer ik er echt toe gedwongen word om Frans te spreken, vind ik wel een manier om mezelf te redden. (lacht)

En Nederlands… Oh my god, stel me deze vraag alsjeblieft niet! Dat is een heel moeilijke taal, maar zeg nooit nooit.” (lacht)

Savage Love Candles

Naast tennis heb je nog een andere passie: geurkaarsen?

“Klopt! Iets waarmee ik dus gestart ben tijdens de lockdown, samen met het volgen van online lessen marketing. Eerst maakte ik kaarsen voor mezelf, maar omdat ik merkte dat het populair werd op het internet dacht ik: “Waarom probeer ik hier niet iets meer mee te doen?” Ik heb toen een paar kaarsen voor vrienden gemaakt en uiteindelijk heb ik mijn lessen marketing aangewend om er een klein projectje, Savage Love Candles, van te maken.

Ik maak de kaarsen volledig zelf, het is eigenlijk een beetje quality me-time voor mij. Ik doe het heel graag. Ik geniet van het ganse proces en de zaken gaan eigenlijk beter dan verwacht. Op een gegeven moment moest ik wel weer even de balans terugvinden, omdat ik meer bestellingen binnenkreeg dan ik had verwacht en het project mag natuurlijk niet mijn tenniscarrière in de weg staan. Toen ik nog bestellingen aan het afwerken was om middernacht, besefte ik dat het te veel werd. Nu met het nieuwe jaar en de vele reizen die eraan zitten te komen, zal de combinatie er zeker niet makkelijker op worden. Ik zal mij moeten aanpassen, maar Savage Love Candles is een goede afleiding van het tennis.”

(lees verder onder de Instagramposts)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🗝Maryna Zanevska (@marinazanevska)

Down Under

Met de Australian Open voor de deur: klopt het dat jij een Australische fanbase hebt?

“Ja dat klopt! (lacht) Ze noemen zichzelf het Zanevskaarmy. Het is eigenlijk best grappig, want vele jaren geleden, toen ik zelfs nog Oekraïense was, kwamen ze supporteren tijdens mijn wedstrijd. Het waren zo’n vijf à zes kerels die helemaal in tenue waren en nu wachten ze tot ik weer terugkom, dus dat is best leuk. Ik ben er zeker van dat ze mij de komende weken zullen steunen. Ze moeten wel.” (lacht)

(lees verder onder de Instagrampost)

Toekomstplannen

Na een geweldig 2021: wat zijn je doelstellingen voor dit seizoen?

“Ik wil vooral dezelfde mindset behouden die ik vorig jaar had en wil me focussen op dingen die ik kan controleren om te verbeteren. Ik heb geleerd dat focussen op cijfers me niet helpt, dus daar zal ik geen aandacht meer aan schenken. Zolang ik me blijf ontwikkelen als speelster en als mens, ben ik er zeker van dat mijn ranking ook zal blijven vooruit gaan.”

Sam Milde

Sam Milde

MEER NIEUWS