Home » BNP Paribas Fortis Diamond Games » Acht matchpunten volstaan niet voor Van Uytvanck

Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

In een ware uitputtingsslag met constant wisselende kansen is Alison Van Uytvanck (WTA-103) er net niet in geslaagd om Andrea Petkovic (WTA-12) te verslaan. De Duitse zegevierde na een beklijvende driesetter met 6-7 (7-9), 7-6 (7-5) en 6-2.

In de avondsessie van de BNP Paribas Fortis Diamond Games stond woensdag met de wedstrijd tussen Alison Van Uytvanck en de Duitse Andrea Petkovic de topaffiche van de dag op het programma, de eerste wedstrijd uit de tweede ronde. Na haar knappe overwinning tegen Magdalena Rybarikova in de eerste ronde was het uitkijken naar wat onze 20-jarige landgenote kon inbrengen tegen de Duitse nummer 12 van de wereld.

Van Uytvanck begon de wedstrijd alvast sterk en wist in het derde game voor de eerste break van de wedstrijd te zorgen. Dit leek Petkovic wakker te schudden, die meer lengte in haar ballen begon te leggen en zo Van Uytvanck dwong tot langere rally’s, waardoor iets meer fouten in het spel van de Belgische slopen. Van 1-2 voor Van Uytvanck ging het zo naar 5-2 voor Petkovic, die op de service van Van Uytvanck ook een setpunt kreeg. Van Uytvanck slaagde erin dit setpunt weg te werken en nog net haar opslaggame binnenhalen. Onze landgenote begon nu iets meer vrijuit te spelen en met meer variatie. Met een snelle break en daaropvolgende servicewinst voor Van Uytvanck stond het opnieuw helemaal gelijk, 5-5. Na opnieuw 2 spannende games waarin beide speelsters de eigen opslag konden behouden, moest uiteindelijk de tiebreak de beslissing brengen in deze set. Ook hierin was er weinig verschil tussen beide speelsters. Na setpunten voor beide was het uiteindelijk Van Uytvanck die bij 8-7 haar tweede setpunt wist te verzilveren: 9-7 winst in de tiebreak na een eerste set van 1 uur en 22 minuten.

Petkovic leek na dit zure verlies van de eerste set vastberaden de situatie om te keren en begon de tweede set duidelijk agressiever, wat onmiddellijk in een break resulteerde en een 2-0 voorsprong. Toch wist onze landgenote het momentum weer te kantelen en won ze 3 games op rij: 2-3. Na een korte medische time-out van Petkovic was het echter opnieuw aan de Duitse om 3 games op rij te winnen, maar ook nu weer kantelde de wedstrijd nogmaals en ging het van 5-3 voor Petkovic naar 5-6 voor de Belgische. Een zwaar bevochten opslagspel van Petkovic volgde en de Duitse leek te gaan begeven. Van Uytvanck kwam maar liefst 8 keer op matchpunt maar telkens had de Duitse een antwoord klaar, waarna ze toch nog een tiebreak wist te forceren. Net als in de tiebreak van de eerste set gaven beide dames elkaar geen duimbreed toe. Van Uytvanck wist een eerste kloofje te slaan bij 5-3, maar met 4 punten op rij was het toch Petkovic die alsnog een derde set kon afdwingen.

Een bittere pil voor Van Uytvanck, wat zich ook deed gevoelen in het begin van de derde set. Vooral in haar eigen opslaggames probeerde ze nu iets te snel het punt af te maken met een paar onnodige fouten tot gevolg waardoor Petkovic in een mum van tijd uitliep naar 4-0. Met een laatste korte opleving kwam Van Uytvanck nog terug tot 4-2 en leek een nieuwe kanteling van de wedstrijd in de maak, maar Petkovic hield stand en maakte er toch 5-2 van. In het volgende spel werkte de Belgische nog 3 matchpunten weg, maar met een passeerslag langs de lijn wist Petkovic de wedstrijd uiteindelijk toch naar zich toe te trekken na een uitputtingsslag van 3 uur en 19 minuten.

Een bijzonder sterke wedstrijd van de 20-jarige Belgische die meer doet verhopen voor de toekomst, zo gaf ook Petkovic aan in het on court-interview.

Petkovic kan donderdag recupereren van deze lange partij en speelt vrijdag in de kwartfinale tegen de winnares van de wedstrijd tussen Dominika Cibulkova en Indy De Vroome.