Home » Grand Slam » US Open » Acht vrouwen maken kans op nummer één positie na US Open

Acht vrouwen maken kans op nummer één positie na US Open

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De strijd om de nummer één ligt, al een tijdje, wagenwijd open. Maar liefst acht speelsters maken kans op de hoogste positie na de US Open. 

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

Aan het begin van juli nam Karolina Pliskova (WTA-1) de nummer één positie over van Angelique Kerber (WTA-6) die na een boerenjaar in 2016 haar topniveau niet meer gevonden heeft. De Duitse haalde dit jaar slechts één finale op een WTA-toernooi en kwam nooit verder dan de vierde ronde op de Grand Slams. De positie van Pliskova op het hoogste schavot is echter verre van zeker. Simona Halep (WTA-2) greep dit jaar op drie momenten naast de nummer één plaats (op Roland Garros, in Eastbourne en afgelopen week in Cincinnati).

“Misschien voel ik te veel druk en besef ik het niet”, zei Halep na de verloren finale in Cincinnati.

“Misschien speelde ik gewoon slecht. Ik weet niet wat zeggen. Maar ik maak nog steeds een kans, dus ik zal er hard voor werken en misschien zal ik het halen, op een dag.”

Het verschil tussen Pliskova en Halep is miniem: slechts 5 punten. De US Open zou wel eens het moment kunnen zijn waarop de Roemeens kan toeslaan.

Acht kanshebbers

Statistisch gezien kunnen acht vrouwen de nummer één positie bekleden na de US Open. De top twee van de wereld hebben wel wat punten te verdedigen: Halep haalde vorig jaar de kwartfinale en moet 430 punten laten vallen, Pliskova speelde vorig jaar de finale en ziet 1300 punten wegvallen. Wil Pliskova de nummer één positie handhaven, moet ze minstens de finale halen én moet ze hopen dat andere speelsters niet te sterk presteren.

Halep maakt het meeste kans om de nieuwe nummer één, en de eerste Roemeense die hierin slaagt, te worden. Garbiñe Muguruza (WTA-3) moet minstens de vierde ronde halen, wil ze kans maken op de hoogste notering. De Spaanse won dit jaar Wimbledon en het WTA-toernooi in Cincinnati en lijkt klaar voor de US Open. Elina Svitolina (WTA-4) moet de halve finale halen om een kans te hebben. De 22-jarige Oekraïense won dit jaar al vijf toernooien, het meeste van alle speelsters dit seizoen.

Caroline Wozniaki (WTA-5), Kerber, Johanna Konta (WTA-7), Svetlana Kuznetsova (WTA-8) en Venus Williams (WTA-9) maken statistisch gezien ook een kans. Dan moeten ze de titel winnen én moet alles in hun voordeel uitdraaien. De kans is dus bestaande, maar klein.

De mogelijke scenario’s worden in onderstaande tabel samengevat.

Scenario's nummer één na US Open - © WTA
Scenario’s nummer één na US Open – © WTA

koen

koen

MEER NIEUWS