Home » Ethias Trophy » Afscheidsinterview met Malisse : “Vanaf nu tennis ik alleen nog maar voor het plezier”

Afscheidsinterview met Malisse : “Vanaf nu tennis ik alleen nog maar voor het plezier”

Afscheidsinterview met Malisse : “Vanaf nu tennis ik alleen nog maar voor het plezier”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Xavier Malisse speelt zijn laatste enkeltoernooi op de Ethias Trophy in Mons. Tennisplaza.be interviewde hem voor zijn mogelijks laatste wedstrijd.

Wat verwacht je van vandaag ?
Het zal wat speciaal zijn vandaag, het zal alleszins niet gemakkelijk zijn. Stakhovsky is een moeilijke tegenstander, we zien wel hoe het loopt.. Gisteren heb ik hier nog een goeie dubbelwedstrijd gespeeld, dat geeft een goed gevoel voor vanavond. Het wordt zeker moeilijk om afscheid te nemen na zo’n lange carrière, er komen ook heel wat vrienden kijken vanavond. Ik hoop dat ik er nog een goeie match van kan maken.

Wanneer heb je besloten om te stoppen ?
Het grasseizoen was goed, ik speel graag op gras. Zelfs op Wimbledon heb ik goed gespeeld ondanks verlies tegen Verdasco. Colombia was lastig door de hoogte, in Washington won ik nog wel een match, maar het moest allemaal niet meer en ik geraakte mijn motivatie kwijt. De drive om te winnen was weg, ik moest me oppeppen voor te trainen, maar het ging niet meer. Ik heb nog geprobeerd om met Alistair McCaw te werken om mijn laatste Grand Slam voor te bereiden. Uiteindelijk speelde ik er een goeie match tegen Seppi, het ging om enkele punten in de derde en vierde set tegen Seppi. Mijn zelfvertrouwen was ook wat weg, en op zo’n momenten is dat doorslaggevend.

Wat ga je missen ?
Na zoveel jaar spelen heb je heel veel mensen leren kennen, het spelen op zich ga ik ook missen, toffe matchen op grand slams, grote stadions, dat waren momenten die mij bijblijven. Het tennis op zich ook, de stress, de druk, scheidsrechters iets minder, al kwam ik er goed mee overeen naast de baan.

En wat ga je zeker niet missen ?
Voornamelijk de kritiek die je krijgt uit allerlei hoeken. Niet alleen op mijn persoonlijk, maar op Belgische sporters in het algemeen. Alles wordt dikwijls negatief bekeken, de pers, fora, mensen in het algemeen. Mensen zijn heel negatief en geven altijd kritiek, we doen allemaal ons best en moeten al een ongelofelijke supermatch spelen om iets van positieve aandacht te krijgen. Wat mensen soms schrijven op fora is soms echt respectloos.

Wat zijn je plannen op korte en lange termijn ?
Nu eerst wat rusten en ontspannen, daarna misschien rondreizen naar toernooien met een jonge speler. Ik wil graag iemand jon begeleiden, als ik er nog niet echt iets concreet. Ik heb nog veel contacten bij IMG, ik zie wel wat er uit de bus komt. Als ik nog wat kan reizen, een twintigtal weken, dat zou ik wel graag doen.

Blijf je in België ?
Ik ga wel proberen om meer gebaseerd te zijn vanuit België, ook dichter bij mijn familie, ik ben lang weggeweest. Amerika is goed voor de winter, maar ik voel me hier toch nog altijd thuis.

Vele topsporters duiken op in tv-programma’s. Voor welk programma mogen ze jou zeker bellen?
Ik heb Sergio gezien in de Grote Sprong als superman, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Ik hou wel van quizzen, van Blokken of De Slimste Mens. Ik ben niet echt zo tv-minded. TV-commentaar geven bij Grand Slams zie ik wel zitten.

Kan je iets meer vertellen ivm het programma van Ben Crabbé, waarin je dit najaar te zien zal zijn?
Ja, ik ben één van de gasten in een nieuw programma “Karakters”, binnenkort te zien op Canvas. Het wordt een overzicht van mijn carrière met allerlei interviews met mensen die de afgelopen jaren belangrijk voor me waren. Het programma was een heel goeie ervaring voor mij, en ik heb ook vele nieuwe mensen leren kennen.

Zien we je nog op de tenniscourt terug ? Ga je nog demonstratiewedstrijden spelen ?
Misschien nog in Australië, als ik terug goesting krijg en tennis en met Dolgopolov of Haas kan dubbelen. Maar ik stop zeker niet helemaal met tennis. Ik wil zeker demonstratiewedstrijden spelen en ze mogen me altijd uitnodigen op de Optima Open in Knokke. Vanaf nu speel ik alleen nog voor het plezier, wat interclubs enzo, maar niet meer op hoog niveau en zonder druk,
gewoon voor de fun !

Melissa Van de Wiele

Melissa Van de Wiele

Meer nieuws