Home » Grand Slam » Australian Open » #AusOpen 2018: Preview dag 9: Mertens op weg naar halve finales?

#AusOpen 2018: Preview dag 9: Mertens op weg naar halve finales?

#AusOpen 2018: Preview dag 9: Mertens op weg naar halve finales?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Acht mannen en acht vrouwen, dat is alles wat er na een dikke week tennis nog overschiet in Melbourne. De Australian Open nadert haar ontknoping en op dag 9 worden de eerste helft van de kwartfinales afgewerkt, met daarbij nog één Belgische: Elise Mertens (WTA-36). 

De Belgen

Mertens heeft het naar haar zin in Australië, en toont dat met knalprestaties op het terrein. Ondertussen heeft de nationale pers haar verhaal ook opgepikt, maar Mertens blijft bescheiden. Achter die vriendelijke, down-to-earth facade schuilt echter een brandende ambitie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Mertens haar aanstaande kwartfinale instapt met het idee dat alles mogelijk is. Voor alle duidelijkheid: dat is het ook. Maar toch wordt het niet makkelijk. Met Elina Svitolina (WTA-4) treft Mertens namelijk het vierde reekshoofd. En ook Svitolina is in vorm: waar Mertens in haar voorbereiding het toernooi van Hobart op haar naam schreef, bleek Svitolina de sterkste in Brisbane. Mertens en Svitolina keken elkaar één keer eerder in de ogen. Vorig jaar vochten ze onderling uit wie de beker van het graveltoernooi van Istanboel omhoog mocht steken. Met 2-6 en 4-6 kwam Svitolina uiteindelijk als beste uit die confrontatie.

Nog opvallend: dit duel is meteen ook een soort van herbeleving van de klassieke revaliteit tussen Kim Clijsters en Justine Henin. Mertens traint namelijk aan de Kim Clijsters Academy, terwijl Svitolina in 2016 een tussenstop maakte bij de academie van Henin. Hoewel Svitolina er in 2017 terug vertrok, zullen beide tennislegendes dit duel ongetwijfeld ook met extra aandacht volgen.

Elina Svitolina - © Jimmie48 Tennis Photography
Elina Svitolina – © Jimmie48 Tennis Photography

Matches of the day

Na Mertens-Svitolina staan er op Rod Laver Arena nog drie andere kwartfinales gepland.

De tweede kwartfinale gaat tussen Grigor Dimitrov (ATP-3) eb Kyle Edmund (ATP-49). Edmund kan een beetje beschouwd worden als de Elise Mertens bij de mannen: ook van hem was geweten dat hij zeer degelijk tennis in huis heeft en dat hij tot het gaatje vecht. De vraag was dan ook niet of er een doorbraak op een groot toernooi zou komen, maar wel wanneer. Die doorbraak komt er nu dus op de Australian Open. Tegen Dimitrov staat hij echter voor een aartsmoeilijke opdracht, zeker nadat Dimitrov zijn visitekaartje als mogelijke titelkandidaat meer dan ooit afgaf in zijn vierde ronde tegen Nick Kyrgios (ATP-17).

Kyle Edmund - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Kyle Edmund – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

Ten derde is het de beurt aan Rafael Nadal (ATP-1) en Marin Cilic (ATP-6) om onderling uit te vechten wie naar de halve finales mag. Nadal maakte tijdens zijn passage in Melbourne al indruk en moest nog maar één set afgeven. Cilic moet echter niet veel toegeven op de Spanjaard, want hij gaf in zijn campagne richting kwartfinales ook nog maar twee sets af. Op papier zou deze kwartfinale het meeste spektakel moeten opleveren, al lijkt Nadal toch als grote favoriet aan de partij te starten.

Marin Cilic - © Philippe Buissin/ IMAGELLAN
Marin Cilic – © Philippe Buissin/ IMAGELLAN

Ten slotte gaat Carla Suárez Navarro (WTA-39) het duel aan met Caroline Wozniacki (WTA-2) om het laatste halve finale-ticket van dag 9. Wozniacki en Suárez Navarro namen het in het verleden al zeven keer tegen elkaar op. Daarvan kon de Spaanse slechts twee keer winnen, en beide overwinningen kwamen op gravel. Echter, het is een publiek geheim dat Wozniacki naar het einde van een Grand Slam toe de neiging krijgt wat té gestresst te worden, waardoor ze wel eens een misstap zou kunnen begaan. Toch lijkt ze met Navarro een haalbare tegenstandster te treffen op weg naar de halve finales.

Carla Suarez Navarro - © Jimmie48 Tennis Photography
Carla Suarez Navarro – © Jimmie48 Tennis Photography

[alert title=Programma dag 9”]

Belgen
QF: Elise Mertens vs. [4] Elina Svitolina (UKR)
Rod Laver Arena, tweede partij vanaf 11.00 uur (1.00 uur Belgische tijd)

Matches of the day
QF: [3] Grigor Dimitrov (BUL) vs. Kyle Edmund (GBR)
Rod Laver Arena, derde partij vanaf 11.00 uur (1.00 uur Belgische tijd)

QF: [1] Rafael Nadal (ESP) vs. [6] Marin Cilic (CRO)
Rod Laver Arena, eerste partij om 19.00 uur (9.00 uur Belgische tijd)

QF: Carla Suárez Navarro (ESP) vs. [2] Caroline Wozniacki (DEN)
Rod Laver Arena, tweede partij vanaf 19.00 uur (9.00 uur Belgische tijd)

Het volledige programma vind je hier terug.[/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws